Κοινωνία

Μια ολόκληρη τάξη έμαθε την νοηματική γλώσσα για να μπορεί να συνεννοηθεί με τον κωφό συμμαθητή τους

Μια ολόκληρη κοινότητα ένωσε τις δυνάμεις της για ένα παιδί.

Ο Zedj ζει στη Βοσνία, στο Σεράγεβο συγκεκριμένα, και είναι μόλις 6 ετών. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ήρθε η ώρα να φοιτήσει στο Δημοτικό και η μητέρα του από το καλοκαίρι φρόντισε να ρωτήσει εάν ο κωφός γιος της μπορούσε να παρακολουθήσει στο σχολείο. Να σημειωθεί πως στη Βοσνία τα παιδιά με ειδικές ανάγκες μπορούν να γραφτούν σε κανονικό σχολείο και να έχουν μαζί τους βοηθούς που θα τους διευκολύνουν στη μάθηση αλλά και στην κατανόηση.

Στη Βοσνία, ο νόμος λέει ότι τα παιδιά με ειδικές ανάγκες μπορούν να παρακολουθήσουν το ίδιο σχολείο με τα υπόλοιπα παιδιά, αλλά στην πράξη δεν υπάρχουν οι υποδομές για να γίνει αυτό με τον κατάλληλο τρόπο.

1056534-11-20160207070110

Τρεις μήνες αργότερα, τα παιδιά έχουν κατακτήσει τα βασικά της νοηματικής και μπορούν πια να μιλήσουν με τον συμμαθητή τους, ο οποίος συμμετέχει τώρα κανονικά στο μάθημα και στη σχολική ζωή. «Ανυπομονεί να πάει στο σχολείο» λέει η μητέρα του. «Είναι χαρούμενος και έχει κίνητρο».

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι όταν οι άνθρωποι ενδιαφέρονται ο ένας για τον άλλον μπορούν να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές