Εθνικά θέματα

Με κίνηση «ματ» η Μόσχα «αδειάζει» το ΝΑΤΟ και εισέρχεται «με φόρα» στα Βαλκάνια

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει νατοϊκός εναέριος χώρος στην Τουρκία . Στρατιωτική άσκηση Ρώσων και Σέρβων τον Απρίλιο  

Αντίδραση από το Κρεμλίνο έστω και καθυστερημένα για τις δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ περί υπάρξεως νατοϊκού εναέριου χώρου στην Τουρκία.

Ο Andrey Kelin, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Συνεργασίας στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, απαίτησε  από το ΝΑΤΟ να μην παρεμβαίνει ή διαδραματίζει κανένα  ρόλο στην επίλυση του περιστατικού στο οποίο εμπλέκεται ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος σχετικά με την  παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου.

Ο ίδιος τόνισε  «Δεν υπάρχει η έννοια του εναέριου χώρου εντός της συμμαχίας».

Σε ένα δελτίο τύπου που δόθηκε από το πρακτορείο Ria  Novosti , o  Kelin εξέφρασε την έκπληξή του για τους υπαινιγμούς του  ΝΑΤΟ στην επίλυση του περιστατικού της υποτιθέμενης παραβίασης από ρωσικό μαχητικό του τουρκικού εναέριου χώρου, σημειώνοντας: «Το θέμα πρέπει να επιλυθεί μεταξύ των δύο χωρών,  δηλαδή μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας».

jens-stoltenberg-2

Υπενθυμίζεται ότι Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις  30 Ιανουαρίου είχε παρέμβει δηλώνοντας ότι ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος παραβίασε τον Τουρκικό εναέριο χώρο παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις από Τούρκους αξιωματούχους.

Ζήτησε δε από τη Ρωσία να «δρα» με υπευθυνότητα και σεβασμό του εναέριου χώρου της συμμαχίας.

Την ίδια στιγμή,  οι επίλεκτες δυνάμεις Ρώσων και Σέρβων Αλεξιπτωτιστών θα πραγματοποιήσουν άσκηση στην Σερβία , αποστέλλοντας πολλαπλά μηνύματα στους Αλβανούς εθνικιστές και τζιχαντιστές .

Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι κοινές ασκήσεις μεταξύ των Ρώσων αλεξιπτωτιστών και της επίλεκτης ταξιαρχίας του Σερβικού  Στρατού  θα πραγματοποιηθούν  κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, επί σερβικού εδάφους .

«Σήμερα μια αντιπροσωπεία από Ρώσους  αξιωματικούς αναχώρησε  για το Βελιγράδι  [Σερβία], για να συμμετάσχουν σε μια προγραμματισμένη διάσκεψη για τη διοργάνωση των κοινών ρωσο-σερβικών ασκήσεων.

Οι κοινές ασκήσεις υπομονάδας των δυνάμεων αλεξιπτωτιστών των δύο χωρών θα λάβουν χώρα επί σερβικού εδάφους, με θέμα την διατήρηση της ειρήνης, ανακοίνωσε η ρωσική  υπηρεσία Τύπου του  ρωσικού ΥΠΑΜ.

Όπως γίνεται κατανοητό η Ρωσία «φουλάρει» τόσο στο ζήτημα της Τουρκίας όσο και στα Βαλκάνια  τα οποία τα θεωρεί ως « ζωτικό χώρο» της .

Οι Αλβανοί εθνικιστές και τζιχαντιστές θα βρουν απέναντι τους τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σε ότι έχει να κάνει τόσο στο Πρέσεβο , όσο και στο Κοσυφοπέδιο. Επίσης ανοικτό είναι και το ζήτημα του Μαυροβουνίου, αλλά και της Βοσνίας όσο αφορά την μελλοντική ένταξη τους στο ΝΑΤΟ.

Σε άρθρο μας από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr, με τίτλο (Στην νότια Ρωσία ξεκίνησε ρωσο-σερβική άσκηση με πολλαπλά «μηνύματα»), είχαμε αναφέρει ότι λίαν συντόμως και ανάλογα με τις εξελίξεις,  θα υπάρξει  πιθανόν αναβίωση των «συμμάχων»  των βαλκανικών πολέμων από  Ελλάδα,  ΠΓΔΜ,  Σερβία και  Βουλγαρία λόγω του αλβανικού εθνικισμού που «προωθείται»  από τις ΗΠΑ και Τουρκία λόγω νεο-οθωμανισμού  .

Η Ρωσία με σύμμαχο της ορθοδοξία «προσεγγίζει» την Σερβία , την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, τους Σερβοβόσνιους,  τους Μαυροβούνιους, αλλά   και άλλους,  με σκοπό να διεισδύσει στα Βαλκάνια.   Μια περιοχή στην οποία επιστρέφει με « μεγάλη ταχύτητα» λόγω της διαμορφωθείσας κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο .

https://youtu.be/bhcnR5cdVMI&W=700

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ