Πολιτική

Μαρινόπουλος και Σκλαβενίτης αλλάζουν τον χάρτη στη λιανική

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Ενα πολυδιάστατο deal, που δεν αποκλείεται να ξεπεράσει σε αξία τα 600 εκατ. ευρώ, «κρύβεται» πίσω από τη χθεσινή ανακοίνωση της συμφωνίας για τη σύσταση κοινής εταιρείας μεταξύ των ομίλων Μαρινόπουλος και Σκλαβενίτης, που θα ξεκινήσει έχοντας ως μαγιά τα 33 hypermarket Carrefour.

Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί το πρώτο βήμα του σχεδιασμού επανατοποθέτησης της Μαρινόπουλος στην εγχώρια αγορά της οργανωμένης λιανικής τροφίμων, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει η ίδια η αλυσίδα με ανακοίνωσή της, στην οποία χαρακτηρίζει τη συνεργασία με τη Σκλαβενίτης «στρατηγική κίνηση, που εντάσσεται στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την επιστροφή του ομίλου στην ανάπτυξη».

Μάλιστα, στον βαθμό που οι δύο παίκτες επιθυμήσουν να φτάσουν αυτή τη συνεργασία στα όριά της, δύναται να δημιουργηθεί μια κοινοπραξία αγορών, η οποία θα έχει ως «προίκα» τζίρο άνω των 3 δισ. ευρώ, αποτελώντας, επί της ουσίας, το ισχυρότερο σχήμα στο εγχώριο retail τροφίμων, που θα αλλάξει τις ισορροπίες στην αγορά.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το πολυδιάστατο deal των δύο ομίλων φαίνεται ότι θα «κινήσει» κεφάλαια άνω των 600 εκατ. ευρώ, καθότι θα περιλαμβάνει τα εξής:

* Ποσό περί τα 150 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει η Σκλαβενίτης για τη συμμετοχή της στην κοινή εταιρεία.
* Αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας της κοινής εταιρείας σταπερίπου 150 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι βάσει των όσων προβλέπει η συμφωνία η συμμετοχή των δύο εταιρειών στο νέο σχήμα θα είναι ισοβαρής.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο και για ενδεχόμενη συμμετοχή της Grivalia στο όλο project, η οποία έχει ήδη εξαγοράσει και εκμισθώσει τα εννέα καταστήματα της Makro Cash & Carry που απέκτησε σχετικά πρόσφατα η Σκλαβενίτης, ενώ διατηρεί αντίστοιχες συμφωνίες και για ακίνητα της Μαρινόπουλος.

Ως εκ τούτου, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η εμπλοκή της ΑΕΑΠ με την εξαγορά όσων εκ των 33 υπερ-μάρκετ δεν περιλαμβάνονται ήδη στο χαρτοφυλάκιό της.

Με τον τρόπο αυτό η Σκλαβενίτης εξασφαλίζει μέρος των αναγκαίων κεφαλαίων για την κάλυψη της συμμετοχής της στη νέα εταιρεία.

* Αναχρηματοδότηση ή μετοχοποίηση δανείων ύψους 180 εκατ. ευρώ που έχουν δοθεί προς τη Μαρινόπουλος από τις τράπεζες.
* Εξασφάλιση νέου δανεισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ για την εταιρεία.
Σημειώνεται ότι στη Μαρινόπουλος έχουν ήδη εισρεύσει 75 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους, με αύξηση κεφαλαίου και τραπεζικό δανεισμό.

Η νέα κοινή εταιρεία

Ως προς τη νέα εταιρεία, σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν χθες, θα διαχειρίζεται -σε πρώτη φάση- τη λειτουργία των 33 υπερ- μάρκετ συνολικής έκτασης 160.000 τ.μ. που ανέπτυξε η Μαρινόπουλος σε στρατηγικά σημεία των μεγαλύτερων αστικών κέντρων της χώρας.

Τα καταστήματα αυτά απασχολούν σήμερα πάνω από 3.000 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών τους ανήλθε το 2015 σε περίπου 325 εκατ. ευρώ.

Οπως τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο ομίλων, «η νέα εταιρεία θα προχωρήσει μελλοντικά σε περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω δικτύου».

Η Μαρινόπουλος σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «η κοινή εταιρεία θα αποτελέσει πλατφόρμα ανάπτυξης δημιουργικών και καινοτόμων concepts στην αγορά της λιανικής και είναι ξεκάθαρο ότι θα επιφέρει ορατά οφέλη, όχι μόνο για τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες, αλλά και για τους καταναλωτές».
Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν τα καταστήματα που θα διαχειρίζεται το νέο σχήμα θα διατηρήσουν ακέραιη τη λειτουργία τους στο κανάλι της λιανικής πώλησης ή μέρος τους θα εισχωρήσει και στο κομμάτι της χονδρικής, καθώς και αν θα υπάρξει μετονομασία των υπερμάρκετ αυτών.

Προσδοκία των δύο πλευρών είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας να επιτευχθεί σε διάστημα δύο μηνών, ενώ τελεί πάντα υπό την έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σε κοινή τους δήλωση οι δύο ισχυροί παίκτες της οργανωμένης λιανικής δήλωσαν σχετικά ότι «δύο ελληνικές οικογένειες που δραστηριοποιούνται χρόνια στον χώρο του λιανεμπορίου ενώνουν τις δυνάμεις τους προς όφελος των καταναλωτών, των Ελλήνων παραγωγών και των εργαζομένων τους. Ευελπιστούμε ότι και με το νέο σχήμα θα συμβάλλουμε θετικά στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας».

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η συμμετοχή των δύο ομίλων, εκτός από το μετοχικό κεφάλαιο θα είναι ισοβαρής και στο Διοικητικό Συμβούλιο της νέας εταιρείας, με την πλευρά της Μαρινόπουλος να επιλέγει τον εκάστοτε μη εκτελεστικό πρόεδρο του Δ.Σ. και αντίστοιχα η Σκλαβενίτης τον διευθύνοντα σύμβουλο.

Το εναπομείναν δίκτυο

Με γνώμονα ότι το πρώτο μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού αφορά συγκεκριμένα τη ζώνη των υπερμάρκετ, η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον να δει τους χειρισμούς της Μαρινόπουλος και ως προς τον εξορθολογισμό του λοιπού δικτύου, κυρίως των μικρών καταστημάτων που φέρεται να εμφανίζουν υψηλό κόστος λειτουργίας, καθώς και το πώς θα χειριστεί το θέμα των συμβάσεων των franchise καταστημάτων στην κατεύθυνση της αναδιοργάνωσης του δικτύου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το δίκτυο της Μαρινόπουλος αριθμεί 520 εταιρικά καταστήματα και 380 franchise, χωρίς να προσμετρώνται τα 149 καταστήματα που αποτελούν το αντικείμενο της συμφωνίας της Μαρινόπουλος με την KaripidisBros, τη νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία της Αρβανιτίδης Α.Ε.

Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το συγκεκριμένο deal «έσπασε» την περασμένη Πέμπτη.
Νέα μετοχική σύνθεση

Ακόμα ένα κομμάτι στο παζλ της αναδιάρθρωσης της Μαρινόπουλος αφορά στην τροποποίηση της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, η Μαρινόπουλος έχει περάσει στον έλεγχο της οικογένειας Λεωνίδα Μαρινόπουλου και όπως επισημαίνει η εταιρεία «μέρος του στρατηγικού σχεδίου της εταιρείας είναι η μετάβαση σε ένα νέο διοικητικό σχήμα που θα υλοποιήσει τον στρατηγικό σχεδιασμό».

Στο μεταξύ, χθες, ανακοινώθηκε επίσης ότι ο κ. Γ. Βογιατζάκης αποχωρεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και γενικού διευθυντή της Μαρινόπουλος, καθώς αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί.

Ενίσχυση παρουσίας

Η Σκλαβενίτης, μέσω της νέας κοινής εταιρείας που δημιουργεί με τον όμιλο Μαρινόπουλος, ενισχύει την παρουσία της σε όλη την Ελλάδα (κάτι που επιχείρησε να κάνει την περασμένη χρονιά μέσω συμφωνίας με τη Βερόπουλος η οποία εν τέλει δεν τελεσφόρησε).

Το deal με τη Μαρινόπουλος αποτελεί ουσιαστικά την τρίτη μεγάλη κίνηση που πραγματοποιεί η Σκλαβενίτης σε διάστημα ενάμιση έτους, καθώς είχε προηγηθεί η εξαγορά του μεριδίου της Βερόπουλος στην κρητική αλυσίδα Χαλκιαδάκης και στη συνέχεια η απόκτηση των καταστημάτων της Makro που της έδωσαν διαβατήριο εισόδου στην αγορά του χονδρεμπορίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές