Αρχείο

Και επίσημα οι ανησυχίες για αεροψεκασμούς

Το θέμα των αεροψεκασμών από τις βρετανικές βάσεις συζήτησε η επιτροπή περιβάλλοντος της βουλής. Ο υπουργός γεωργίας ζήτησε μελέτη και εξηγήσεις από τις βρετανικές βάσεις.

 

Για πρώτη ίσως φορά εμμέσως πλην σαφώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους παραδέχτηκαν ότι γίνονται αεροψεκασμοί από τις βρετανικές βάσεις.

Συγκεκριμένα με επιστολή που έστειλε σήμερα στην επιτροπή περιβάλλοντος ο υπουργός γεωργίας Νίκος Κουγιάλης παραδέχεται ότι οι βρετανικές βάσεις διενεργούν αεροψεκασμούς και ζητά από τον υπουργό εξωτερικών να επικοινωνήσει με τη διοίκηση τους και να διερευνήσει το όλο ζήτημα.

Μάλιστα αναφέρει ότι «Θα μπορούσαν δυνητικά να αλλοιώσουν την ικανότητα της ατμόσφαιράς να εκτελέσει συγκεκριμένη διεργασία για παράδειγμα βροχή».

Ο πρόεδρος των οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι γίνονται αυτά τα πειράματα σε διάφορες χώρες ώστε να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αλλαγές και για διευκόλυνση του σήματος των ραντάρ.
Οι αγρότες της περιοχής ανησυχούν ήταν το μήνυμα του γενικού γραμματέα της ΕΚΑ Πανίκου Χάμπα
Ο κύριος Κουγιάλης έχει ήδη δώσει οδηγίες στις υπηρεσίες του να προχωρήσουν σε σχετική μελέτη και να τον ενημερώσουν.

Νωρίτερα

Την αλλοίωση του κλίματος εξαιτίας των αεροψεκασμών από αεροσκάφη των αγγλικών βάσεων επιβεβαίωσε στην ουσία το Υπουργείο Γεωργίας στην Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής συζήτησε τα προβλήματα από τους αεροψεκασμούς. Με επιστολή που έστειλε σήμερα στην Επιτροπή ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, αναφέρει πως εκ πρώτης όψεως και χωρίς να επιβεβαιώνεται διαφαίνεται ότι οι ενέργειες αυτές θα μπορούσαν να αλλοιώσουν την κλιματολογία της περιοχής αφού ενδεχομένως να αλλοιωνόταν η σύσταση της γήινης ατμόσφαιρας και οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται θα μπορούσαν να αλλοιώσουν την ικανότητα της ατμόσφαιρας να εκτελέσει συγκεκριμένη διεργασία, για παράδειγμα βροχή. Επιπλεον αναφέρει ο κ. Κουγιάλης, έχει ζητήσει από τον Υπουργό Εξωτερικών να επικοινωνήσει με τη Διοίκηση των βρετανικων βάσεων και να διερευνήσει το όλο ζήτημα.

Επιπλέον ο κ. Κουγιάλης ενημερώνει την Επιτροπή ότι μετά από επιστολή που έλαβε από τις αγροτικές οργανώσεις σχετικά με τους αεροψεκασμούς, έχει δώσει οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου για διερεύνηση του όλου θέματος. Σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στην επιτροπή, ενδεχομένως οι αεροψεκασμοί να γίνονται για πειράματα ώστε να υπάρχει διευκόλυνση του σήματος των ρανταρ, και για αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Οπως λέχθηκε, έχει επιβεβαιωθεί και σε διεθνή συνέδρια ότι με τους αεροψεκασμούς μπορεί να ισχύουν αυτά τα δύο ενδεχόμενα.

Η επιστολή του Υπουργού Γεωργίας:upourgio-kuprou

 

ant1iwo.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ