Αρχείο

Η Τουρκία Προσπαθεί να Πείσει τις ΗΠΑ για Χερσαία Εισβολή του Δυτικού Συνασπισμού στη Συρία – Κίνδυνος Γενικευμένης ή Ρωσοτουρκικής Σύρραξης

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Μεγάλη είναι πλέον η αγωνία της Τουρκίας να μην επικρατήσουν στην Βόρεια Συρία οι κυβερνητικές δυνάμεις και κυρίως οι Κούρδοι, δημιουργώντας έτσι τετελεσμένα και καλούν τις ΗΠΑ για εσπευσμένη χερσαία επέμβαση του Δυτικού συνασπισμού, δηλώνοντας μέχρι στιγμής η ίδια αλλά και η Σαουδική Αραβία πλήρη ετοιμότητα γι’ αυτό.

Έτσι την ώρα που οι τουρκικές δυνάμεις έβαλαν ξανά εναντίον θέσεων των Κούρδων στη Συρία, ως αντίποινα, Tούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως έχει καταστεί αδύνατο να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία χωρίς χερσαία επιχείρηση, με την Άγκυρα να στρέφεται στον συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, λέγοντας πως δεν θέλει να κινηθεί μονομερώς !!!!!!!! Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν στο Reuters την Τρίτη πως οι τουρκικές δυνάμεις προχώρησαν ξανά σε ανταπόδοση πυρών προς τη συριακή πλευρά. Σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το βρετανικό πρακτορείο, επλήγησαν θέσεις της κουρδικής YPG στη συριακή πλευρά μετά από δικό τους πλήγμα. Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι, «Η Τουρκία συζητά χερσαία επιχείρηση στη Συρία με τον συνασπισμό, δεν θέλει μονομερή επιχείρηση», υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως «έχει καταστεί αδύνατο να σταματήσει χωρίς χερσαία επέμβαση ο πόλεμος στη Συρία».

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία εμφανίζεται πολύ δυσαρεστημένη με τις γαλλικές επικρίσεις στους βομβαρδισμούς εναντίον Κούρδων στη βόρεια Συρία. Επιπλέον, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο βρετανικό πρακτορείο, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε με τον γάλλο ομόλογό του Ζαν-Μαρκ Ερό, για τις αναφορές του Παρισιού. Ο Τσαβούσογλου εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας στον γάλλο ΥΠΕΞ καθόσον την Κυριακή, το Παρίσι είχε καλέσει να σταματήσουν τα τουρκικά πλήγματα σε κουρδικές ζώνες στη Συρία, μετά τους βομβαρδισμούς σε θέσεις της κουρδικής YPG.

Θεωρούμε μεγάλο εμπόδιο στα Τουρκικά σχέδια αφενός τη στάση της Γαλλίας αφετέρου την Ρωσική παρουσία στη Β. Συρία. Η Τουρκία θα προσπαθήσει να πείσει το δυτικό συνασπισμό και κυρίως τους αμερικανούς για χερσαία εισβολή. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει, μια μονομερής ενέργεια δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και τότε θα έχουμε την έναρξη ουσιαστικά του Ρωσοτουρκικού πολέμου, με τους Τούρκους να πληρώνουν ακριβό το τίμημα του Ρωσικού μαχητικού που κατέρριψαν αλλά και την όλη στάση τους απέναντι στη διεθνή κοινότητα.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ