Κόσμος

Η Τουρκία καλεί τον πρεσβευτή των ΗΠΑ για εξηγήσεις λόγω δηλώσεων του εκπροσώπου του Στέητ Ντιπάρτμεντ για τους Σύρους Κούρδους

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν θεωρούν τους Κούρδους της Συρίας ως  "τρομοκράτες" , κάτι που έκανε ακόμα πιο έξαλλο στην κυριολεξία  τον Ρ.  Ερντογάν , λόγω της διαπιστώσεως  της αλλαγής πολιτικής στάσης της Ουάσιγκτον στο συριακό ζήτημα , αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.

Μετά από αυτό το γεγονός λοιπόν  ξέσπασε  αιφνίδια ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών να ζητά από τον  Αμερικανό Πρέσβη John Baas στην Άγκυρα,  εξηγήσεις σε πολύ έντονο ύφος.

Ο λόγος της έντονης αντίδρασης της Άγκυρας ήταν οι δηλώσεις του εκπροσώπου  του Στέιτ Ντιπάρτμεντ John Kirby, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι «οι ΗΠΑ δεν θεωρούν  το YGP (ένοπλη πτέρυγα των Κούρδων στην Συρία) ως  μια τρομοκρατική οργάνωση".

Είχαν  προηγηθεί οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρ. Ερντογάν, ο οποίος είχε τονίσει ότι «η PYD (πολιτική πτέρυγα των Κούρδων της Συρίας) και το YPG είναι τρομοκρατικές οργανώσεις.

"Το PKK και το PYD είναι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις . «Ένας  εκπρόσωπος της υπηρεσίας  εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ μεταβαίνει  στο Κομπάνι και λαμβάνει ένα CD  από ένα υποτιθέμενο συνεργάτη . Πώς μπορούμε να σας εμπιστευθούμε; (ΗΠΑ). Εμείς είμαστε οι σύντροφοι σας ή οι τρομοκράτες στο Κομπάνι», τονίζει ο Τούρκος Πρόεδρος  στους Αμερικανούς .

Αυτή η διαφορετική προσέγγιση των δύο χωρών για το ζήτημα  της Συρίας και ιδιαίτερα των Κούρδων που ζουν εκεί, καταδεικνύει  ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί.

Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ στέλνουν όπλα με σκοπό να ενισχύσουν την οργάνωση  YPG, η οποία  θεωρείται η μόνη οργάνωση που μάχεται τις δυνάμεις του ισλαμικού κράτους.

Η Τουρκία όμως υποστηρίζει ότι η YPG είναι ένα παρακλάδι του PKK, το οποίο δρα στην Τουρκία και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση , καθώς ότι θα  συμβαίνει  το ίδιο σε  ΗΠΑ και  ΕΕ.

Σε άρθρο μας από την  ιστοσελίδα pentapostagma.gr, με τίτλο (Ο ρωσικός στρατός θα προστατεύσει με κάθε κόστος τους Κούρδους σε Συρία, Τουρκία και Ιράκ ενόψει ρωσικών γεωτρήσεων!!), είχαμε αναφέρει ότι η Ρωσία αρχικά και τώρα και οι ΗΠΑ μάχονται  να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των Κούρδων της Συρίας . Ο λόγος φυσικά είναι τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου .

Για αυτό και οι δύο υπερδυνάμεις από κοινού ετοιμάζουν την δημιουργία του Κουρδιστάν,  κάτι που αποτελεί  πλέον γεγονός  αναμφισβήτητο. Η Άγκυρα κατανοεί την ύπαρξη του σχεδίου αυτού και τρέμει στην κυριολεξία.

Αυτό όμως που δεν «κατανοεί» πλήρως είναι ότι το κράτος που ονομάζεται Τουρκία επιτέλεσε την « αποστολή του» , και πλέον θα περάσει στην ιστορία,  διότι πολύ απλά δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των «μεγάλων δυνάμεων» στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ