Αρχείο

Η Σλοβενία Μπαίνει Δυναμικά στον Πόλεμο κατά του ISIS στο Πλευρό των Κούρδων – Η Ελλάδα Πρέπει να Δηλώνει το Παρόν …

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Όλο και περισσότερες χώρες συμμετέχουν στον πόλεμο κατά του ISIS , ειδικά τώρα που φαίνεται ότι η τροπή στο μέτωπο της Συρίας και του Ιράκ εξελίσσεται ευνοϊκά και φυσικά όλοι θα θέλανε να αποτελέσουν κομμάτι μιας τέτοιας επιτυχίας. Βέβαια μακάρι να απαλλαγεί η ανθρωπότητα από αυτά τα τέρατα και ας δρέψουν όσοι θέλουν τις δάφνες της επιτυχίας. Όμως σίγουρα το να είσαι μέρος της δύναμης των νικητών θα έχει και στρατηγικά οφέλη στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Έτσι η Σλοβένος Υπουργός Άμυνας Andreja Katic,  ανακοίνωσε στον τύπο, ότι θα προσφέρει η χώρα της στρατιωτικό εξοπλισμό και εκπαίδευση στις Κουρδικές Δυνάμεις των Peshmerga στην κουρδική περιοχή του Ιράκ. Συγκεκριμένα θα προσφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό στους Κούρδους που πολεμάνε τους τζιχαντιστές στο έδαφος στο βόρειο Ιράκ, αξίας 650.000 Ευρώ,  αλλά και 15 στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην υπό αμερικανική διοίκηση διεθνή συμμαχία ως βοήθεια στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Αυτοί οι εκπαιδευτές θα ξεκινήσουν να εκπαιδεύουν Κούρδους στρατιώτες στο Erbil, πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Σλοβενία δραστηριοποιείται στον πόλεμο κατά του ISIS, ενώ η κ. Katic δήλωσε ότι η αποτρεπτική δράση εντός των συνόρων κατά τέτοιων σύνθετων διεθνών απειλών δεν είναι πλέον επαρκής.

Θεωρούμε τη συμμετοχή των χωρών  στην κοινή προσπάθεια για αντιμετώπιση της μεγαλύτερης παγκόσμιας απειλής επιβεβλημένη και απαραίτητη. Ο αγώνας πέρα από συμφέροντα αφορά όλη την δημοκρατική παγκόσμια κοινότητα,  που δεν έχει την πολυτέλεια να καθυστερεί. Η Ελλάδα θα πρέπει έστω και συμβολικά να είναι μέσα σε αυτή την προσπάθεια διότι το επιβάλλει η ιστορία και ο πολιτισμός της.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ