Κόσμος

Η Σαουδική Αραβία Πρέπει να Μείνει Έξω από τη Συρία – Η Αιματοχυσία θα Πολλαπλασιασθεί …

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Η εξεταζόμενη, από τις συμμαχικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία, προοπτική αποστολής χερσαίων δυνάμεων από τη Σαουδική Αραβία θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες για τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας και της ευρύτερης περιοχής. Συνεπώς αποτελεί μεγάλο ερώτημα αν θα πρέπει να οδηγηθεί σε αυτή την απόφαση. Βέβαια η ανακοίνωση περί συμμετοχής της Σαουδικής Αραβίας στη Συρία, έρχεται σε μια στιγμή που οι προοπτικές για ειρήνη έχουν ξεθωριάσει με την κατάρρευση των συνομιλιών της Γενεύης και η σύγκρουση εντάθηκε με τις δυνάμεις του καθεστώτος να  προσπαθούν να περικυκλώσουν το Aleppo υποστηριζόμενες από μεγάλης έντασης Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

Η ήδη προβληματική σχέση μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, υποστηρικτών αντίστοιχα του συριακού καθεστώτος και των ανταρτών, έχει επίσης επιδεινωθεί. Η Άγκυρα κατηγορεί τη Μόσχα ότι είναι συνένοχοι στην προσπάθεια να επιβληθεί μια πολιορκία πείνας για το Aleppo, ενώ οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι  οι Τούρκοι σχεδιάζουν να εισβάλουν στη Συρία. Τυχόν Σαουδικά στρατεύματα πηγαίνοντας στη Συρία θα βρεθούν στο επίκεντρο μιας πολύ εύφλεκτης κατάστασης. Αν και ο φαινομενικός λόγος για την παρουσία τους θα είναι για την καταπολέμηση του ISIS, είναι πιθανόν να βρεθούν σε σύγκρουση με τους  Ιρανούς εθελοντές και τους μαχητές της Χεζμπολάχ  του Λιβάνου. Η Σαουδική Αραβία, κορυφαίο σουνιτικό κράτος της Μέσης Ανατολής, θα βρεθεί σε αντιπαράθεση με το κορυφαίο σιιτικό Ιράν και τους συμμάχους του. Οι εχθροί αυτοί έχουν ήδη εμπλακεί σε σεκταριστικούς πολέμους σε διάφορα σημεία, τα περισσότερα σήμερα στην Υεμένη, όμως  αυτή τη φορά θα είναι στην ίδια μάχη, στον ίδιο χώρο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Adel al Jubeir, Σαουδάραβας υπουργός εξωτερικών, έδωσε συνεντεύξεις σε ξένα ΜΜΕ. Παραδόξως, δεν προέβη σε οποιαδήποτε αναφορά της  παρέμβασης στη Συρία. Αυτή ήρθε αργότερα, από ένα σχετικά κατώτερο υπάλληλο, τον  Ahmed Asiri, εκπρόσωπο του υπουργείου άμυνας. Η δήλωση ήταν πολύ προσεκτικά διατυπωμένη. Η  Σαουδική Αραβία ανέφερε, «είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία, αν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των ηγετών του συνασπισμού». Με άλλα λόγια, οι Σαουδάραβες θα ενταχθούν σε μια δύναμη εδάφους, όχι όμως να είναι οι ίδιοι ανεξάρτητη δύναμη.

Υπάρχει μια πιθανότητα οι Σαουδάραβες  να συνταχθούν με τους  Τούρκους, αν η Άγκυρα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη, όπως είχαν προτείνει στο παρελθόν, στο εσωτερικό της Συρίας. Αλλά τέτοια εισβολή θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση με την κουρδική ομάδα YPG, εχθρών  των Τούρκων, αλλά συμμάχων των Αμερικανών εναντίον του ISIS.

Θεωρούμε τελικά ότι το σενάριο στη Συρία παραμένει περίπλοκο και μπερδεμένο. Θα ήταν εξαιρετικά άστοχο να έμπαινε μια δύναμη που θα δημιουργήσει επιπλέον αντιπαλότητες εάν όπως ισχυρίζονται όλοι κύριος στόχος είναι ο ISIS. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι συναίνεση αν θέλουμε να μιλάμε σοβαρά για απόλυτη εξουδετέρωση του ISIS και σε αυτή την προσπάθεια δεν χωράνε εσωτερικές αντιπαλότητες που η Σαουδική Αραβία σίγουρα θα προκαλέσει με την παρουσία της, εκτός και αν συμφωνήσουν όλοι στην βοήθεια της, κάτι που φαντάζει εξαιρετικά απίθανο.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ