Κόσμος

Η Βρετανία προετοιμάζεται για μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Στρατιωτικές ασκήσεις του βρετανικού στρατού στην Ιορδανία που αφορούν καθαρά   ετοιμότητα μάχης,  για την ανάπτυξη και την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων που θα αριθμούν  30.000 άτομα , προμηνύει «θύελλες» για την περιοχή της Ουκρανίας , αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.

Η ασκήσεις με την επωνυμία «Shamal storm», θα πραγματοποιηθούν σε ιορδανικό έδαφος με την  παρουσία  1600 Βρετανών πεζοναυτών και 300  στρατιωτικών οχημάτων  μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Daily Telegraph, το δόγμα των ασκήσεων αφορά την  πολεμική προετοιμασία του βρετανικού στρατού για ενδεχόμενη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, το βρετανικό γενικό επιτελείο εξετάζει σενάρια για το πως θα μπορέσει  να μεταφέρει ταχύτατα  στην Ανατολική Ευρώπη, ή οπουδήποτε αλλού απαιτηθεί, τις δυνάμεις αυτές  .

Πηγές της εφημερίδας, τονίζουν ότι παρά το γεγονός ότι οι ασκήσεις που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας, το δόγμα τους δεν έχει καμία  σχέση με τον πόλεμο ενάντια στην ομάδα "Ισλαμικό Κράτος."

«Οι στρατιωτικές ασκήσεις δεν αφορούν τον ISIS . Απλά οι ασκήσεις αυτές μας προετοιμάζουν να «ενταχθούμε» μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία, και όχι στην Συρία. Αυτές  δεν αφορούν σενάρια πολέμου   στο Χαλέπι, ενάντια στην συμμορία των τζιχαντιστών »,  δήλωσε η  ανώνυμη στρατιωτική  πηγή στην βρετανική εφημερίδα .

«Οι ασκήσεις  στην Ιορδανία θα εξασφαλίσουν  την πλήρη ετοιμότητα μάχης των βρετανικών δυνάμεων,  για την ανάπτυξη και  υποστήριξη δυνάμεως  που θα αριθμεί 30.000 στρατιώτες . Αυτοί οι στρατιώτες  θα πρέπει να  μετακινηθούν οπουδήποτε απαιτηθεί  σε  όλο τον κόσμο», δήλωσε επίσημα  ο εκπρόσωπος του βρετανικού στρατού,  αρνούμενος οτιδήποτε άλλο φυσικά.

Υπενθυμίζεται ότι πριν δύο ημέρες , ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε ότι η Ρωσία θα επιδιώξει να αλλάξει τα όρια της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα καταδεικνύει  μια ιδιαίτερη επιθετικότητα προς τα ανατολικά. Αυτή  η  «ρωσική  στρατιωτική υπερσυσσώρευση», προκάλεσε την ενεργοποίηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ κοντά ρωσικά σύνορα.

Ο ίδιος βέβαια τόνισε ότι  η συμμαχία ενδιαφέρεται για εποικοδομητικές σχέσεις με την Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία αντίφαση μεταξύ των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της ενισχύσεως της συνεργασίας με τη Ρωσία».

Από την πλευρά του το  ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα «απαντήσει» στην ανάπτυξη  αμερικανικών δυνάμεων  στην Ευρώπη.

«Εμείς  μιλάμε για  «ισορροπημένη δράση» στην Ευρώπη, αλλά  δεν πρόκειται να παραμείνουμε άπραγοι στην συγκέντρωση  των δυνάμεων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας», τόνισε ρωσική διπλωματική πηγή.

Από την Συρία στην Ουκρανία και τούμπαλιν μέχρι να ξεκινήσει ο « μεγάλος πόλεμος».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...