Εθνικά θέματα

Η Αγία Σοφιά θα Παραμείνει Αξεπέραστη στους Αιώνες

Το δέος της Αγ. Σοφίας φαίνεται ότι ποτέ δεν έχει εγκαταλείψει τους Τούρκους, που πάντα θα προσπαθούν να κατασκευάσουν κάτι που να κλέβει έστω και λίγο από την λαμπρότητα και επιβλητικότητα της.

Έτσι ολοκληρώνεται, σύμφωνα με τον ‘’Φ’’, στην κατεχόμενη Μια Μηλιά της Κύπρου τέμενος το οποίο μοιάζει με την εκκλησία της Αγίας Σοφιας. Αν και το τέμενος έχει «βαπτιστεί» Χαλά Σουλτάν, ουδεμία σχέση έχει, τουλάχιστον κατασκευαστικά, με το τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα. Πάντως, οι Τούρκοι θεωρούν ότι το υπό ανέγερση τέμενος δεν αποτελεί αντιγραφή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης αλλά του Μπλε Τζαμιού.

Το τέμενος, του οποίου οι διαστάσεις είναι επιβλητικές, κτίστηκε στη βόρεια πλευρά του παλαιού δρόμου Λευκωσίας - Αμμοχώστου, πλησίον του κυκλοφοριακού κόμβου της Μιας Μηλιάς, σε περιοχή η οποία δεν επιστρεφόταν στην ελληνοκυπριακή πλευρά με βάση το σχέδιο Ανάν. Ακριβώς δίπλα από το τέμενος θα λειτουργήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, σχολή Θεολογίας στην οποία εκτιμάται ότι θα φοιτούν μέχρι και 5.000 σπουδαστές από τη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλο μέρος του κατασκευαστικού κόστους θα καλυφθεί από την τουρκική κυβέρνηση και τη Σαουδική Αραβία.

Το Μπλε Τζαμί (του οποίου το Χαλά Σουλτάν αποτελεί αντιγραφή) ονομάστηκε έτσι εξαιτίας των μπλε κεραμιδιών που κοσμούν τους εσωτερικούς του τοίχους. Χτίστηκε μεταξύ 1609 και 1616, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η λαμπρότητα της Αγίας Σοφίας που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.

Θεωρούμε όσοι αιώνες και αν περάσουν η Αγία Σοφία θα παραμείνει αξεπέραστη και θα οδηγεί με το μεγαλείο της ακόμα και τους κατακτητές της.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...