Κόσμος

Η Αγκυρα πυροδοτεί όλεθρο!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ενώ συνεχίζεται η ρωσοσυριακή προέλαση προς τον Βορρά και τα συριακά στρατεύματα πλησιάζουν για πρώτη φορά από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στα τουρκικά σύνορα, η Άγκυρα προφανώς θορυβημένη και έντονα ανήσυχη από τις εξελίξεις, προχωρεί σε απ’ ευθείας απειλή ότι θα εισβάλλει μέσα στην Συρία ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου προκαλώντας μεγάλη σύρραξη.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA, ο αντιπρόεδρος της και εκπρόσωπος τύπου της τουρκικής κυβέρνησης, Numan Kurtoulmus, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα το μεσημέρι ανέφερε ότι η Τουρκία θα αναγκαστεί να επέμβει στρατιωτικά αν συνεχιστούν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί και η συνδυασμένη επίθεση των Ρώσων, Σύριων και Κούρδων από τα ανατολικά, κοντά στα τουρκικά σύνορα, προκαλώντας τεράστια κύματα νέων προσφύγων προς την Τουρκία.

numan-kurtulmus-tan-flas-aciklama-1988200

Όπως ανέφερε πολύ χαρακτηριστικά ο Numan Kurtoulmus, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες περίπου 3 εκατομμύρια να αποπειραθούν να περάσουν τα σύνορα με την Τουρκιά για να αποφύγουν τις πολεμικές συγκρούσεις στο συριακό έδαφος. Αυτό το ενδεχόμενο αναγκάζει την Άγκυρα να προχωρήσει σε χερσαία εισβολή μέσα στο συριακό έδαφος, για την δημιουργία ζώνης ασφαλείας και προστασίας των δικών της συνόρων.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος κατηγόρησε ευθέως την Ρωσία ότι παίζει με την φωτιά, ενώ παραδέχτηκε ότι η κατάσταση όπως διαμορφώνεται είναι πολύ επικίνδυνη και όλα είναι πλέον πιθανά

Οι πληροφοριες όμως που φτάνουν στην Άγκυρα αναφέρουν ότι οι Ρώσοι στην αεροπορική βάση του Hmeimin κοντά στην Τουρκία, έχουν συγκεντρώσει τεράστια αεροπορική δύναμη και αναμένουν την εντολή για να προχωρήσουν στο… πετσοκόψιμο κάθε τουρκικής απόπειρας να περάσουν οι Τούρκοι τα συριακά σύνορα. Παράλληλα η Δαμασκός απέστειλε τελεσίγραφο προς την Άγκυρα, ότι κάθε απόπειρα εισβολής στο συριακό έδαφος θα εκληφθεί σαν κήρυξη πολέμου με όλες τις συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας.

Την κατάσταση έχει περιπλέξει και η συνδυασμένη ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι είναι έτοιμη να στέλλει 150.000 στρατιώτες στην Συρία, μια ανακοίνωση όμως που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ιράν που απείλησε με ολοκληρωτική καταστροφή της Σαουδική Αραβία αν αποπειραθεί να επέμβει μέσα στην Συρία.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα πολύ κρίσιμα στην ευρύτερη περιοχή μας, εμείς είμαστε έτοιμοι για κάθε «ενδεχόμενο», ή ως συνήθως. για άλλα τυρβάζουμε;

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
nikosxeiladakis.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ