Κόσμος

Εντός του 2016 οι Τζιχαντιστές θα Έχουν Εκδιωχθεί από Όλο το ΙΡΑΚ

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Από επιτυχία σε επιτυχία πηγαίνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ιράκ κατά του ISIS γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία σε όλη τη διεθνή κοινότητα. Ο ίδιος δε ο πρωθυπουργός της χώρας Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακοίνωσε την Παρασκευή την εκτίμηση του ότι εντός του έτους ο στρατός θα εκδιώξει την τρομοκρατική οργάνωση από όλα τα εδάφη που κατέχει.

Έτσι μέχρι στιγμής οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ έχουν ανακαταλάβει από το ΙΚ σχεδόν τα μισά από τα εδάφη που είχαν υπό τον έλεγχο τους οι τζιχαντιστές. Συγκεκριμένα ο Αμπάντι στη σύνοδο για την Ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο της Βαυαρίας δήλωσε ότι, "Η ζώνη που έχει απελευθερωθεί μέχρι τώρα αποτελεί πάνω από τα μισά εδάφη που είχε καταλάβει το Νταές ( αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους). Θέλουμε αυτή η χρονιά να είναι η τελευταία χρονιά παρουσίας του Νταές στο Ιράκ", "Αυτή τη χρονιά, και αυτό είναι δέσμευση, θα απελευθερώσουμε τη Νινευή, τη Μοσούλη, που είναι η τελευταία πόλη της τελευταίας επαρχίας που ελέγχει το Νταές", ενώ τόνισε ότι βασικό μέλημά του είναι πλέον "η ανοικοδόμηση των περιοχών που κατείχε και κατέστρεψε  το ΙΚ, σημειώνοντας όμως ότι η χώρα του αντιμετωπίζει τεράστια μείωση των πετρελαϊκών εσόδων της, κυρίως λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου παγκοσμίως ‘’.

Πλέον ο ιρακινός στρατός έχει αρχίσει να αναπτύσσει χιλιάδες άνδρες στο βόρειο Ιράκ, ενόψει των επιχειρήσεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης η οποία ελέγχεται από τους τζιχαντιστές από τον Ιούνιο του 2014.

Θεωρούμε πως με τη βοήθεια της Ρωσίας αλλά και του Δυτικού συνασπισμού ο στόχος πλήρους απελευθέρωσης του Ιράκ εντός του 2016 ή αρχές του 2017 φαίνεται εφικτός. Ελπίζουμε και στη Συρία η αναγγελθείσα εκεχειρία να δώσει την ευκαιρία συνεννόησης για να δοθεί και εκεί το τελικό χτύπημα έστω και αν αυτό περιλαμβάνει και την Τουρκία που όλο αυτό τον καιρό αποτελεί τροχοπέδη στην διεθνή συνεννόηση.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...