Αρχείο

Δυστυχώς Φέραμε την Τουρκία στα Χωρικά Ύδατα της Ελλάδας …

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Αυτό που τελικά φοβόμασταν, να φέρουμε δηλαδή τους Τούρκους στο Αιγαίο με κοινές περιπολίες γίνεται τελικά πραγματικότητα μέσω του ΝΑΤΟ και μάλιστα δεν είναι τυχαίο που προέκυψε αμέσως μετά την επίσκεψη της Μέρκελ στον Τουρκία. Η Ελληνική Κυβέρνηση που σήμερα πανηγυρίζει δεν κατάφερε τίποτα άλλο από το να φέρει από την πίσω πόρτα τους Τούρκους στο Αιγαίο, οι οποίοι τόσο αποθρασύνθηκαν που δεν μας αφήνουν να κάνουμε έρευνα διάσωση στην περιοχή που κατέπεσε το ελικόπτερο του Ναυτικού. Βέβαια όλο το πακέτο το έντυσαν με τέτοιο τρόπο που να ακούγεται ωραίο, μάλιστα ανακοινώθηκε ότι πετύχαμε να μην είναι Τούρκος ή Έλληνας ο Διοικητής της ΝΑΤΟικης Δύναμης αλλά δεν ακούσαμε αν αυτός ο κανόνας αφορά και τα πλοία της δύναμης. Αυτό σημαίνει ότι στη δύναμη θα υπάρχουν και τουρκικά πλοία σε αποστολές επιτήρησης του Αιγαίου …   με πρώτο και καλύτερο την Τουρκική φρεγάτα TCG Barbaros που αυτή τη στιγμή μαζί με άλλα 4 πλοία της Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ, SNMG 2 σπεύδει να επιτηρήσει το Αιγαίο. Τα άλλα πλοία της δύναμης είναι , το γερμανικό πλοίο ανεφοδιασμού Bonn, η  καναδική φρεγάτα HMCS Fredericton, η ιταλική φρεγάτα ITS Libeccio και η ελληνική φρεγάτα Σαλαμίς.

Έτσι χθες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε ότι συμμαχική ναυτική δύναμη υπό γερμανική διοίκηση θα κατευθυνθεί «χωρίς καθυστέρηση» στο Αιγαίο για «να συνδράμει στην αντιμετώπιση της διακίνησης ανθρώπων» από τους διακινητές μεταναστών.

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Άμυνας έκαναν γνωστό ότι η ΝΑΤΟϊκή δύναμη θα δρα ανατολικά των ελληνικών νησιών, με σκοπό την άμεση επιστροφή στην Τουρκία, όσων προσώπων περνούν και καταφέρουν να βγουν από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και φθάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Στην περιοχή αυτή ισχύει η αρχή της εξ ημισείας απόστασης. Τα ΝΑΤΟϊκά πλοία θα εντοπίζουν το ίχνος (συντεταγμένες του πλοίου των διακινητών) και άμεσα θα ειδοποιούν ή την τουρκική ακτοφυλακή ή την FRONTEX και το σκάφος θα επιστρέφει στην Τουρκία. Σε περίπτωση που περάσει τη μέση γραμμή και έλθει προς Ελλάδα τότε το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή θα επιστρέφει τη βάρκα στο ΝΑΤΟϊκό πλοίο και αυτό στην Τουρκία. Στην απόφαση προβλέπεται με σαφήνεια ότι θα υπάρχει απόλυτος σεβασμός των πλοίων της δύναμης προς το αντίστοιχο περιφερειακό κέντρο έρευνας και διάσωσης, που για την Ελλάδα είναι το ΕΚΣΕΔ του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, όσον αφορά τη δράση τους, στο πλαίσιο της επιχείρησης.

Η ελληνική πλευρά πρότεινε επίσης τη διοίκηση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης να αναλάβουν σύμμαχες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πλην της Ελλάδας και της Τουρκίας ενόσω διαρκεί η επιχείρηση. Σημειώνεται, ότι τη διοίκηση της δύναμης μέχρι τον Ιούνιο έχει η Γερμανία και ακολουθούσε η Τουρκία. Το ΝΑΤΟ, συμφώνησε ο επόμενος διοικητής της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου  να προέλθει από άλλη σύμμαχη χώρα.

Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά, χαιρέτισε την απόφαση του ΝΑΤΟ. Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η Επιτροπή ελπίζει ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα συμβάλει στη διάσωση ανθρώπων και θα ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους, αναφέροντας ότι, «Τα 10 χιλιόμετρα που χωρίζουν τις τουρκικές ακτές από τα ελληνικά νησιά δεν πρέπει να είναι παράδεισος για τους διακινητές και τους δουλεμπόρους», πρόσθεσε επίσης ότι, το ΝΑΤΟ είναι αυτό που θα αποφασίσει τις τεχνικές λεπτομέρειες της ναυτικής επιχείρησης στο Αιγαίο.

Θεωρούμε ότι οι Τούρκοι μέσω του ΝΑΤΟ πετύχανε να ασκούν επιτήρηση αλλά και διάσωση αν χρειαστεί στο Αιγαίο. Η συμμετοχή τους στη ΝΑΤΟικη δύναμη είναι αυτή που θα δυναμώσει την άποψη τους για συνδιαχείριση στο Αιγαίο. Θα θεωρούσαμε τη συμφωνία ως μια επιτυχία αν δεν υπήρχαν τουρκικά πλοία στη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ για τη συγκεκριμένη αποστολή. Όπως δηλαδή εξαιρέθηκαν διοικητές να εξαιρούντο και τα τουρκικά πολεμικά πλοία. Μάλιστα το χειρότερο είναι ότι φέραμε στο Αιγαίο τα τουρκικά πλοία με κοινή αίτηση Ελλάδας , Τουρκίας , Γερμανίας, που σημαίνει ότι τους φέραμε με την υπογραφή μας. Ελπίζουμε να διαψευστούμε αλλά πλέον θα συνηθίσουμε να βλέπουμε τους Τούρκους στα χωρικά μας ύδατα και αυτό θα είναι το πρώτο βήμα …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ