Εθνικά θέματα

Γαβριήλ: Nέες προκλήσεις λόγω του προσφυγικού

Οι διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος ξεπερνούν εκείνες μιας μικρής χώρας όπως η Ελλάδα, ανέφερε προς πάσα κατεύθυνση –τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας μας αλλά και στο εσωτερικό της Εκκλησίας– ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, μετέχοντας σε υψηλού επιπέδου συνάντηση του ΟΗΕ, η οποία συνδιοργανώθηκε με το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών.

Στην έκθεσή του ο κ. Γαβριήλ, κάνοντας αναφορά στην παρουσίαση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, επισήμανε ότι «το δυστυχέστερο όλων βεβαίως τυγχάνει η τραγική διαπίστωση των εμπεριστατωμένων στοιχείων που παρουσιάστηκαν αναφορικά με τη Γηραιά μας ήπειρο. Το έτος 2050 έχουν προβλέψει μείωση του συνολικού ευρωπαϊκού πληθυσμού κατά 120% από τη στιγμή που από τα 450.000.000 πολιτών της Ευρωπαϊκής Ηπείρου σήμερα, θα έχουν απομείνει μόλις 310.000.000, γεγονός το οποίο δημιουργεί νέες προκλήσεις και πραγματικότητες».

«Μου προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση ο κυνισμός με τον οποίο παρουσιάστηκαν τα ως άνω στοιχεία» πρόσθεσε ο κ. Γαβριήλ, τονίζοντας: «Τα συνέδεσαν μάλιστα με το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα κάθε χώρας, με αποτέλεσμα να αποδεικνύεται η αδυναμία των Ταμείων να συντηρήσουν πολλούς υπερήλικες συνανθρώπους μας. Η διαπίστωσή τους λοιπόν ήταν ότι χρειάζεται περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη το προσφυγικό ρεύμα, και όπως χαρακτηριστικά ελέχθη, ακόμα και αν δεν υπήρχε η συριακή έξοδος έπρεπε να είχαμε δημιουργήσει μία παρόμοια. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς τον κυνισμό, όπως και προανέφερα, αλλά και τη μεγάλη αλλαγή που ετοιμάζεται να βιώσει η Ευρώπη εξαιτίας της υπογεννητικότητας και του υψηλού βιοτικού επιπέδου που σαφώς αποτρέπει την “ταλαιπωρία” των νέων οικογενειών. Είναι δύσκολο για μία σύγχρονη οικογένεια να επιλέξει την απόκτηση περισσοτέρων του ενός τέκνου, γεγονός τελείως αντίθετο με ό,τι παρατηρείται στις αντίστοιχες ισλαμικές οικογένειες. Ο Οργανισμός Μετανάστευσης ζήτησε από τους εκπροσώπους των θρησκειών να βοηθήσουν στη διαδικασία ενσωμάτωσης».

Η πρόεδρος της Υπάτης Αρμοστείας Προσφύγων, Janice Marshal, κάνοντας αναφορά στη χώρα μας, τόνισε την άριστη σχέση της με την Ελληνική Εκκλησία και τους Οργανισμούς της (Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, Αποστολή, μητροπόλεις).
kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ