Εκκλησία

Αρχιεπίσκοπος: Έχουμε υποχρέωση να δείξουμε στα παιδιά σωστά πρότυπα

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

«Έχουμε υποχρέωση να δείξουμε στα παιδιά σωστά πρότυπα, ώστε να μην κάνουν τα ίδια λάθη» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από την εκδήλωση για την κοπή της Βασιλόπιτας του Κέντρου Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος, ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Αρβανίτης, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, η Διευθύντρια του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας κ. Μαίρη Πίνη, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας Κανών της Αρχιεπισκοπής κ. Γεώργιος Δεμελής, ο Δήμαρχος της περιοχής, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, συλλόγων και οργανισμών, μαθητές, γονείς, κληρικοί και λαϊκοί από τα Οινόφυτα και τα περίχωρα.

Ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο οποίος κάθε Σάββατο πραγματοποιεί κατηχητικές συναντήσεις με παιδιά όλων των ηλικιών στο Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας και συζητά με εφήβους για ζητήματα που τους απασχολούν, συντόνιζε την εκδήλωση.

Την Βασιλόπιτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, ο οποίος ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά. Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Θηβών στον χαιρετισμό του τόνισε πως είναι για όλους μία ευκαιρία να βρεθούμε σε τούτη την όμορφη ατμόσφαιρα και είναι παρήγορο ότι υπάρχει το αδιαχώρητο. Όχι μόνο, για να ανταλλάξουμε ευχές, αλλά και για να καμαρώσουμε τα παιδιά μας. Σε μία εποχή δύσκολη, αυτές οι ευκαιρίες, είναι μια ανάσα, μια μικρή χαρά, που μας στηρίζει να αγωνιστούμε και να συνεχίσουμε. Ευχήθηκε δύναμη και αισιοδοξία, εμπιστοσύνη στο Θεό, αποδοχή και αγάπη στον συνάνθρωπο, συμβολή στην ενότητα και στην αλληλεγγύη. Ευχήθηκε, ωστόσο, στον Αρχιεπίσκοπο για τη συμπλήρωση 8 ετών από την εκλογή του στον Αρχιεπισκοπίκό θρόνο.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε ένα μουσικό πρόγραμμα από την χορωδία του Κέντρου υπό τη διεύθυνση του κ. Στέφανου Καρδιόλακα και τον κ. Δημήτρη Κλειδα στη μουσική.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην εκδήλωση και στις προσπάθειες που γίνονται στο Κέντρο, ώστε τα παιδιά να αποκτούν εφόδια. Επεσήμανε, πως «πάντοτε ο άνθρωπος αγωνίζεται και παλεύει και το πρώτο που επιδιώκει είναι η καλή ζωή. Αλλά και αυτή η καλή ζωή έχει περιοριστεί. Επιδιώκουμε τα υλικά αγαθά και τις πνευματικές αναζητήσεις τις σπρώχνουμε μακριά. Αυτές οι προσπάθειες που γίνονται σε αυτά εδώ τα κέντρα αποβλέπουν στο πως θα μπορέσουν να μας βοηθήσουν να πάμε πιο ψηλά».

Ο Αρχιεπίσκοπος με αφορμή την κοπή της Βασιλόπιτας αναφέρθηκε στην έννοια του χρόνου λέγοντας πως χωρίζεται στο παρελθόν, στο μέλλον και στο τώρα. «Το παρελθόν πέρασε και έχει κλείσει μέσα του αναμνήσεις, πρόσωπα, επιτυχίες, αποτυχίες, αλλά δεν ξαναγυρίζει. Είναι στο απραγματοποίητο» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε πως «το μέλλον, ο χρόνος που θα έρθει, έχει και αυτός οράματα, όνειρα, σκέψεις, αλλά και αυτό είναι απραγματοποίητο, διότι δεν ξέρουμε αν θα το ζήσουμε. Και ερχόμαστε στο τώρα, που είναι το πιο ουσιαστικό. Ο λόγος του Θεού, μας λέει το τώρα να το εξαγοράζουμε, δηλαδή να το εκμεταλλευόμαστε. Το παρόν, είναι εκείνο που έχει μεγαλύτερη αξία. Πρέπει να αξιοποιούμε το τώρα. Να μην το αφήνουμε να φύγει με οποιαδήποτε έννοια και σε οποιαδήποτε διάσταση. Γι’ αυτό η καλύτερη επένδυση είναι στα παιδιά μας. Στα παιδιά, που θα μας κληρονομήσουν. Που θα τους αφήσουμε την σκυτάλη για να συνεχίσουν. Έχουμε μεγάλη υποχρέωση να τους δείξουμε το καλό παράδειγμα. Να τους προβάλλουμε πρότυπα. Να τους πούμε, να μη ακολουθήσουν τα λάθη μας. Να μην κάνουν τα ίδια σφάλματα, αλλά να κάνουν άλλους οραματισμούς. Γι’ αυτό τους δίνουμε όλες αυτές τις ευκαιρίες. Μικρές ευκαιρίες που, όμως, έχουν μεγάλη δύναμη.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στα προβλήματα της εποχής και επεσήμανε την ανάγκη να συμπαρίσταται ο ένας στον άλλο. «Η κοινωνία μας χρειάζεται, να μάθει ο ένας να βοηθάει τον άλλον» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και ζήτησε από τον Μητροπολίτη Θηβών να ευλογεί τα παιδιά, τους δασκάλους και τους υπευθύνους αυτού του έργου, για να πάει μπροστά». Ευχαρίστησε τους γονείς που εμπιστεύονται αυτούς τους χώρους και στέλνουν τα παιδιά τους και σχολίασε πως χρειάζεται προσπάθεια και ενωμένοι θα περάσουμε τις αντιξοότητες. «Να παίρνουμε κουράγιο από τον Χριστό και να προχωρούμε» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και θέλησε να ολοκληρώσει τον χαιρετισμό του με τα λόγια ενός ποιητή «Μη φοβηθείς αυτόν που στήριξε στην πίστη πάνω την ελπίδα. Τον είδα στη ζωή να μάχεται μα πάντα ανίκητο τον είδα».

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος προσέφερε τιμητική πλακέτα σε εταιρείες της βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων για τη συνεισφορά τους στις κοινωνικοπρονοιακές δραστηριότητες του Κέντρου Εκκλησιαστικής Διακονίας και αναφέρθηκε στους ανθρώπους που στηρίζουν το φιλανθρωπικό έργο της Αρχιεπισκοπής λέγοντας πως σήμερα μόνο στην Αρχιεπισκοπή θα φάνε 53000 άνθρωποι, «κι όλα αυτά χωρίς να προσβάλλουμε κανέναν. Με απόλυτο σεβασμό στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου», ενώ μίλησε για το έργο του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας και συνεχάρη την κ. Πίνη για τη μέριμνά της.

Αμέσως μετά βράβευσε 55 αριστούχους μαθητές και μαθήτριες γυμνασίου και λυκείου Οινοφύτων για τις επιδόσεις τους κατά την περυσινή διδακτική χρονιά, ενώ προσέφερε στο Λύκειο Οινοφύτων ένα φωτοτυπικό μηχάνημα για τις ανάγκες του σχολείου.

Στη συνέχεια οι σημαιοφόροι των σχολείων εκ μέρους όλων των μαθητών προσέφεραν στον Αρχιεπίσκοπο μία ποιμαντορική ράβδο για την επέτειο των οχτώ χρόνων από την εκλογή του ως Αρχιεπισκόπου.

ieron1 ieron3 ieron4 ieron5 ieron2 ieron6 ieron8 ieron9 ieron10

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...