Υγεία

Ένας στους τρεις Έλληνες κινδυνεύει από τον καρκίνο

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου η 4η Φεβρουαρίου και οι Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη νόσο που εξελίσσεται σε παγκόσμια επιδημία.

Όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ) τα νέα περιστατικά καρκίνου αυξάνονται διαρκώς και έως το 2025 εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 19,3 εκατομμύρια από 14,1 εκατομμύρια που ήταν το 2012.

Ιδιαιτέρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία και για την Ελλάδα, καθώς, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Εταιρίας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), «ένας στους τρεις Έλληνες πολίτες ενδέχεται να εκδηλώσει καρκίνο σε κάποια στιγμή της ζωής του. Συνολικά, στη χώρα μας καταγράφονται περισσότερες από 28 χιλιάδες νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο, με συνέπεια ο καρκίνος να παραμένει εμφανής πρόκληση για τη δημόσια υγείας.

Σχεδόν 90% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται σε συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής τις οποίες μπορούμε να αλλάξουμε: υψηλός δείκτης μάζας σώματος, χαμηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και χόρτων, έλλειψη σωματικής άσκησης, κάπνισμα και κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Μόνο το κάπνισμα προκαλεί παγκοσμίως το 20% των θανάτων από καρκίνο και το 70% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...