Αρχείο

Ρώσος Μητροπολίτης Τύχων: «Οι Καθολικοί έρχονται συνεχώς με νέες προτάσεις για τις δογματικές διαφορές μας»

Ο Ρώσος Μητροπολίτης Ε.  Τύχων,  επικεφαλής του Συμβουλίου  Πολιτισμού του ρωσικού Πατριαρχείου μίλησε για όλους και για όλα  σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti,  και κυρίως για την σημασία της συνάντησης του Ρώσου Πατριάρχη κκ. Κυρίλλου και του Πάπα Φραγκίσκου.

Σχολιάζοντας την κοινή συνάντηση των δύο πνευματικών ηγετών , ο Μητροπολίτης  Τύχων ανέφερε: ότι χωρίζει και ότι μπορεί να ενώσει  την δυτική και την ανατολική εκκλησία , καθώς  σχετικά και με τους λόγους για την λίαν  επιφυλακτική στάση της Μόσχας προς το Βατικανό σχετικά με τα κοινά προβλήματα.

- Την περασμένη εβδομάδα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης,  τόσο τα ρωσικά όσο και τα  διεθνή ήταν γεμάτα από σχόλια σχετικά με τη συνάντηση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κκ Κυρίλου με τον Πάπα Φραγκίσκο , τα οποία ως επί το πλείστον ήταν πολύ θετικά. Με όλες τις αντιφάσεις μεταξύ των Ορθοδόξων και Καθολικών;

- Πράγματι, η συνάντηση αυτή , ήταν ένα πρωτοφανές γεγονός. Αλλά θα ήταν πολύ αφελές να πιστεύουμε ότι η συνάντηση με τον Πατριάρχη και τον Πάπα έλυσε τις  θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του καθολικισμού . Οι διαφορές παραμένουν και στην Μόσχα και στο Βατικανό. Νομίζω όμως ότι στην Μόσχα σε μεγαλύτερο βαθμό από ό, τι στην Δύση.

Χίλια χρόνια πριν, αυτές οι διαφορές, ή μάλλον αυτές οι καινοτομίες της Λατινικής Εκκλησίας αφορούσαν το δόγμα , το οποίο είναι το πιο σημαντικό συστατικό για μας τους Ορθόδοξους  χριστιανούς, και το οποίο σχετίζεται  με την κατανόηση  του   Θεού και  της Εκκλησίας. Αυτές οι «διαφοροποιήσεις ήταν τόσο «βαθιές» ώστε η Δυτική και η Ανατολική Εκκλησία δεν μπορούσαν πια μαζί να υλοποιήσουν  σημαντικά  μυστήρια, όπως η  Θεία Λειτουργία, αλλά και η θεία  κοινωνία .

- Δηλαδή οι  Δυτικοί  Χριστιανοί Καθολικοί, έχουν πάψει να είναι Χριστιανοί;

- Υπάρχουν τα θαυμάσια λόγια του Αποστόλου Ιωάννου: «Κάθε πνεύμα που ομολογεί ότι ο Ιησούς Χριστός ήλθεν εν σαρκί είναι από το Θεό» (Ιωάννης 4: 1-2). Για εμάς, που, φυσικά, ως  Χριστιανοί Ορθόδοξοι αναγνωρίζουμε  ως ενσαρκωμένο τον  Κύριο Ιησού Χριστό, καθώς ο ίδιος  ο  Υιός του Θεού μας  ομολογεί  την ύπαρξη της Αγίας Τριάδας  (Πατέρα,  Υιό και το Άγιο Πνεύμα), για αυτό και το διατηρήσαμε .

- Και ποιες  είναι οι αδιάλλακτες διαφορές μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών;

- Δεν είναι αρκετά εύκολο συνοπτικά  και προσιτό για ένα άγνωστο κοινό να πω γι 'αυτό. Αλλά θα προσπαθήσω.

Πάρτε, για παράδειγμα, την  πρώτη αντίφαση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η  κοινωνία μεταξύ των ανατολικών και δυτικών Χριστιανών . Οι Γραφές λένε ότι το Άγιο Πνεύμα,  αυτή η δημιουργική δύναμη, είναι ένα από τα πρόσωπα της Αγίας Τριάδος που γεμίζει ολόκληρο τον κόσμο, εκπορεύεται από τον Πατέρα και αναπαύεται στον Υιό. Η αποκάλυψη της ύπαρξης της μυστηριώδους τριαδικής μορφής του Θεού ( Αγία Τριάδα),  αναφέρθηκε στους αποστόλους από τον ίδιο τον  Κύριο Ιησού Χριστό.

Η γνώση του Θεού,  αποκαλύπτεται  σε μας με θεία αποκάλυψη και μέσω της  πίστης, αναφέρει το δόγμα της Εκκλησίας μας . Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υπόσταση  του Αγίου Πνεύματος δεν είναι απλώς μια αφηρημένη έννοια, είναι η ίδια η  αλήθεια για μας. Είναι η βάση της γνώσης μας για τον Θεό.

Αλλά οι Δυτικοί Χριστιανοί έχουν μια ιδιαίτερη τάση  ορθολογικής σκέψης, και  αναρωτήθηκαν ,  ο Πατέρας και ο Υιός είναι ίσοι ;  Γιατί το Άγιο Πνεύμα να εκπορεύεται  μόνο από τον Πατέρα; Θα πρέπει να προέρχεται και από τον Υιό. Η Ανατολική εκκλησία έχει άλλη άποψη από την δυτική. Φυσικά μπορεί ο καθένας να μιλά  όπως του αρέσει , αλλά η  Αγία Γραφή αναφέρει συγκεκριμένους τρόπους  και όχι  άλλο τρόπο. Και εμείς δεν πρόκειται να αναμειχθούμε σε ανθρώπινες εικασίες αναμεμιγμένες  με  γνώσεις που δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές από το μυαλό μας, για αυτό και κρατάμε σταθερά ότι μας δόθηκε σαν θεία αποκάλυψη.

Η επανεξέταση  του θρησκευτικού  δόγματος δεν είναι κάτι που θα πράξουμε ποτέ. Αλλά για παράδειγμα για να γίνω ποιο κατανοητός, ας θεωρήσουμε ότι  κάποιοι επιστήμονες μπορεί να θεωρήσουν ένα δικό τους πίνακα βάσει του οποίου,  δύο επί δύο ίσον 4001. Πρέπει εμείς αυτό να το θεωρήσουμε λογικό επειδή εμφανίστηκε ένας πίνακας με διαφορετικά δεδομένα ; Όχι , για εμάς η γνώση αυτή μας αποκαλύφθηκε από τον Υιό του Θεού και δεν την αλλάζει τίποτα.

Ο Χριστιανισμός, πορεύεται  στην αιωνιότητα. Και εκείνοι που δεν κατενόησαν το σφάλμα  τους είναι εντελώς άχρηστοι. Και εμείς δεν θέλουμε να παίξουμε κανένα  περίεργο παιχνίδι.  Για εμάς,  π.χ. δύο   επί  δύο εξακολουθεί να κάνει  τέσσερα, και μόνο τέσσερα.

Στη συνέχεια, οι Καθολικοί έρχονται συνεχώς με νέες προτάσεις. Μας παρότρυναν να συμφωνήσουμε  με την ιδέα τους, περί της  άμωμου συλλήψεως  της  Θεοτόκου  Παναγίας. Οι Ορθόδοξοι απάντησαν: «φίλοι, τιμούμε την Μητέρα του Θεού, έχουμε δημιουργήσει πολλούς ναούς προς τιμήν της, αλλά αυτή για εμάς είναι  η Θεοτόκο  Παναγία, αυτό αναφέρει η Αγία Γραφή και η Ιερά Παράδοση, δεν ξέρουμε τίποτα διαφορετικό.

Μια άλλη από τις καινοτομίες των Καθολικών είναι  η διεκδίκηση του αλάθητου του Πάπα . Και  αυτό δεν μπορούμε να δεχτούμε,  το αλάθητο  κάθε ατόμου είναι αδύνατο, ακόμη και αν αυτός είναι ο πρώτος Επίσκοπος.

Υπήρχαν και άλλα θέματα που αφορούν το κράτος της Ρώμης, και ούτω καθεξής.

Όλα αυτά μαζί είναι η βάση της διαίρεσης της Ανατολικής και της Δυτικής εκκλησίας . Και αυτές οι διαφορές παραμένουν.

- Είναι γνωστό ότι πολλοί άνθρωποι είναι δύσπιστοι όσον αφορά την είδηση ​​της συνάντησης του Πατριάρχη και του Πάπα.

- Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, καταλήγει ο Μητροπολίτης Τύχωνας .

Η συνέντευξη δόθηκε για να ενημερωθεί ο ρωσικός λαός αλλά και οι Ορθόδοξοι γενικώς ότι στην συνάντηση του Ρώσου Πατριάρχη με το Πάπα,  δεν υπήρξε  καμία συζήτηση επί των δογματικών διαφορών των δύο εκκλησιών.

Η είδηση όμως  που «βγήκε» άθελα από τα χείλια του Επισκόπου Τύχωνα είναι ότι η Καθολική εκκλησία «πιέζει» συνεχώς την ρωσική εκκλησία , ενδεχομένως και το Οικουμενικό Πατριαρχείο , με « νέες και ωραιοποιημένες προτάσεις» με σκοπό την «σύγκληση» των δύο εκκλησιών, υλοποιώντας το σχέδιο της νέας τάξης για την πανθρησκεία.

Δεν πρόκειται ποτέ να περάσει αυτό το σχέδιο  των νεοταξιτών που επιθυμούν « φορώντας προβιά προβάτου» να εξαφανίσουν τους «λύκους» που κρύβουν μέσα τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ