Κόσμος

Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία ξεκίνησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία έχουν ξεκινήσει  κοινές αεροπορικές ασκήσεις , για τις οποίες υποστηρίζουν ότι είναι μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας και της στρατιωτικής εκπαίδευσης μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ.

Το τουρκικό επιτελείο παράλληλα ανέφερε σε ανακοίνωση του ότι οι ασκήσεις θα είναι διάρκειας  πέντε ημερών και ότι ξεκίνησαν από χθες  Δευτέρα, με την συμμετοχή έξι Σαουδαραβικών μαχητικών αεροσκαφών F-15 τα οποία  συμμετέχουν στις στρατιωτικές ασκήσεις με τουρκικά μαχητικά F-16.

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι οι αεροπορικές  ασκήσεις είχαν προγραμματιστεί εκ των προτέρων και λαμβάνουν χώρα στην κεντρική περιοχή της Τουρκίας , στο Ικόνιο .

Σαουδική Αραβία και  Τουρκία αποτελούν πιστούς συμμάχους οι οποίοι αντιτίθενται στην ρωσική παρουσία στην Συρία , αλλά και συγχρόνως   είναι μεταξύ των κύριων χορηγών των τρομοκρατικών ομάδων που δρουν εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, τονίζουν οι Ιρανοί ειδικοί.

Οι κοινές ασκήσεις ξεκίνησαν μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του  Ταξιάρχου  Ahmed al-Asiri, εκπροσώπου  του  σαουδαραβικού στρατού, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του θα  αποστείλει  πολεμικά αεροσκάφη στην αεροπορική βάση στο  Ιντσιρλίκ.

Η κίνηση αυτή σύμφωνα με τον Σαουδάραβα αξιωματικό αποσκοπεί  στην εκστρατεία  κατά του ISIS  στην Συρία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε το Σάββατο ότι η Άγκυρα και το Ριάντ θα ξεκινήσουν    χερσαία επιχείρηση  στην Συρία , εάν υπάρξει σχετική εντολή από τον ΟΗΕ».

Εν τω μεταξύ, ο Πρέσβης της Συρίας στην Ρωσία,  Ριάντ Χαντάντ δήλωσε  ότι η Άγκυρα σχεδιάζει  στρατιωτική επιδρομή στην Συρία, προκειμένου να σώσει του ισλαμιστές  μαχητές.

«Αυτοί [οι τουρκικές αρχές] ισχυρίζονται ότι θα εισέλθουν στη Συρία για να επιτεθούν στον ISIS. Στην πραγματικότητα, θέλουν να παρέμβουν στις υποθέσεις της Συρίας και να σώσουν του ισλαμιστές μαχητές και να διαιωνίσουν την τρομοκρατία στην χώρα μας», δήλωσε ο Χαντάντ.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουαλίντ αλ-Μουαλέμ δήλωσε  ότι η Δαμασκός θα αντισταθεί σε οποιαδήποτε χερσαία επιδρομή στο έδαφός της και θα στείλει τους επιτιθέμενους πίσω μέσα  «σε φέρετρα».

Το Ιράν και η Ρωσία έχουν επίσης προειδοποιήσει ενάντια στην πιθανή επίθεση  ξένων χερσαίων δυνάμεων στη Συρία, αποκαλώντας την μια επικίνδυνη κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα  διαρκή πόλεμο.

«Όλες οι πλευρές πρέπει να υποχρεωθούν  να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αντί να εξαπολύουν  ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο», είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ .

Εκτός από τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επίσης εκφράσει την προθυμία της να στείλει στρατιώτες στη Συρία. Οι Τούρκοι πάντως δεν κάνουν πίσω στα σχέδια τους , κάτι που προμηνύει «θύελλες».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές