Αρχείο

«Η Πανορθόδοξη Σύνοδο στην Κρήτη δεν θα είναι «Οικουμενική» διότι δεν θα αλλάξει τους κανόνες της Εκκλησίας»

Σύμφωνα με τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κκ. Κύριλλο και συνέντευξη του σε ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, η επικείμενη Πανορθόδοξη Σύνοδο δεν θα είναι «Οικουμενική» , διότι  δεν προορίζεται  να  ασχοληθεί με δογματικά θέματα της Εκκλησίας, και δεν θα  υλοποιήσει  οποιεσδήποτε καινοτομίες στην λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, καθώς και στην κανονική δομή της».

Ο Ρώσος Πατριάρχης  διέψευσε επίσης τις φήμες που διέρρευσαν οι  «εχθροί» της Ορθοδόξου Εκκλησίας,  για την επικείμενη κατάργηση θέσεων στο Συμβούλιο και αμφισβήτηση της θέσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίου ως επικεφαλή της Συνόδου.

Υπενθυμίζεται ότι η Πανορθόδοξη Σύναξη , η οποία προετοιμάζεται εδώ και 50 χρόνια , θα πραγματοποιηθεί 16-27 Ιουνίου στην Ορθόδοξη Ακαδημία της Κρήτης στα Χανιά. Η απόφαση ελήφθη  από  τους εκπροσώπους όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, που συνήλθαν στην Ελβετία.

Νωρίτερα το τμήμα των εξωτερικών σχέσεων της εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας επέστησε την προσοχή στο γεγονός της υπάρξεως ψευδών φημών σχετικά με την Σύνοδο αυτή , την οποία  οι ίδιες πηγές την αποκάλεσαν «Αντιχριστιανική», αναφέροντας   ότι «κατά την Ογδόη Οικουμενική Σύνοδο , θα πραγματοποιηθεί  η ένωση με την καθολική εκκλησία, θα εγκαταλειφθεί  το παλαιό ημερολόγιο, θα ακυρωθούν κανόνες αιώνων , και ούτω καθεξής».

«Την  επερχόμενη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο  της Ορθοδόξου Εκκλησίας, εμείς δεν την αποκαλούμε «Οικουμενική», σε αντίθεση με τις αρχαίες Οικουμενικές  Συνόδους του παρελθόντος. Αυτή δεν  έχει σκοπό να ασχοληθεί με δογματικά ζητήματα, διότι  αυτά έχουν επιλυθεί εδώ και εκατοντάδας χρόνια, και δεν υπόκεινται σε αναθεώρηση. Επίσης κατά την διάρκεια της δεν πρόκειται να υλοποιηθεί  καμία καινοτομία στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας και στην κανονική δομή της », δήλωσε  ο Ρώσος Πατριάρχης, μιλώντας στο Συμβούλιο των Μητροπολιτών στην Μόσχα .

Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι η Σύναξη αυτή «μπορεί, να αποτελέσει εάν υλοποιηθεί με σωστή προετοιμασία,  ένα σημαντικό παράγοντα για την ενίσχυση της ενότητας και της συνεργασίας μεταξύ των Ορθόδοξων Εκκλησιών , καθώς και να αποσαφηνίσει με τις  αποφάσεις της  όλα τα φλέγοντα ζητήματα που καλείται να απαντήσει το σώμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας επί τη βάσει  αιώνων παράδοσης» .

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ταυτόχρονα τόνισε ότι η Σύνοδο αυτή,  θα είναι Πανορθόδοξη αν σε αυτήν  συμμετάσχουν εκπρόσωποι όλων των αναγνωρισμένων Ορθοδόξων  Αυτοκέφαλων Εκκλησιών και μόνο .

Μεταξύ των σχεδίων εγγράφων του πανορθοδόξου Συμβουλίου, που συμφώνησαν οι συμμετέχοντες  στο Σαμπεζύ τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, συμπεριλαμβάνεται και το ζήτημα του πνευματικού  νοήματος  της νηστείας και της ανάλυσης  της πρακτική της συμμόρφωσης με το σήμερα.

«Παρά την ύπαρξη φημών από τους  εχθρούς της Εκκλησίας για  την επικείμενη κατάργηση της Νηστείας , το  Συμβούλιο με  συνοδικό έγγραφο  ορίζει το δικαίωμα να τηρούνται   όλες ανεξαιρέτως οι  πάγιες θέσεις της  Εκκλησίας»,  δήλωσε ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Πατριάρχης επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι σε κανένα  απολύτως σχέδιο εγγράφου της   Πανορθοδόξου Συνόδου δεν αναφέρεται  πουθενά η    ενοποίηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τους ετεροδόξους ( Καθολικούς), καθώς  επίσης και το ζήτημα  του εορτολογίου σε γενικές γραμμές , δεν θα πρέπει να συζητηθεί στο Συμβούλιο.

Με λίγα λόγια ο Πατριάρχης κκ. Κύριλλος ξεκαθάρισε ότι «κανένας εξωγενής παράγοντας δεν πρόκειται να επηρεάσει τις αποφάσεις της Συνόδου, καθώς και το ότι σε αυτήν δεν πρόκειται να παρθούν αποφάσεις που θα  αλλάζουν τις θεμελιώδεις αρχές της Ορθόδοξης εκκλησίας , οι  οποίες  επικυρώθηκαν σε παλιότερες Οικουμενικές Συνόδους.

Όπως υπενθυμίζεται από τον Ρώσο Πατριάρχη, το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας χιλιετίας η συνοδική αδελφότητα πολλών  τοπικών ορθοδόξων εκκλησιών αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα  , λόγω του γεγονότος ότι για πολλούς αιώνες όλα τα αρχαία Πατριαρχεία ήταν υπό μουσουλμανική κυριαρχία.

Η  ενίσχυση του διαλόγου με αυτές τις εκκλησίες,  δεν είναι ευνοϊκή , λόγω των δραματικών συνθηκών  του εικοστού αιώνα, κατά τον οποίο λαμβάνουν χώρα  επαναστάσεις και πόλεμοι .

Σε άρθρο από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr, με τίτλο: Στην Κρήτη αντί στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει τελικά η Οικουμενική Σύνοδος. Δηλώσεις για την ατζέντα της Συνόδου, αναφέραμε ότι, όλα τα έγγραφα που εγκρίθηκαν κατά την σύνοδο κορυφής στο Σαμπεζύ θα δημοσιευθούν  στο εγγύς μέλλον.

Αυτό κατά την γνώμη πολλών ειδικών θα «εξαφανίσει» τις φήμες και τις «διαρροές» που εντέχνως πολλοί εξωγενείς κύκλοι καλλιεργούν με σκοπό να βλάψουν την Πανορθόδοξη Σύνοδο , η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Νησί της Κρήτης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...