Κόσμος

Η Κοινωνική Συνοχή στην Τουρκία στο Χείλος του Γκρεμού … Το Τέλος Πλησιάζει … Δεν είναι Πλέον ένα Έθνος …

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Η πολιτική Ερντογάν με κυρίαρχο στοιχείο της τον αυταρχισμό, που πρωταρχικό στόχο έχει την διάλυση κάθε πολιτικού αντιπάλου, με κάθε μέσο, φυσικό είναι να προκαλεί πόλωση, που υπό προϋποθέσεις στην ακραία της μορφή μπορεί να προκαλέσει μέχρι και διάσπαση της συνοχής του Τουρκικού κράτους. Το πόσο μακριά βρίσκεται η Τουρκία από αυτό το σημείο δεν μπορεί κάποιος να πει με ακρίβεια, όμως σίγουρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συμβεί, όταν σήμερα Κεμαλιστές, κοσμικοί, ισλαμιστές, θρησκευτικές μειονότητες, συντηρητικοί, κούρδοι και τόσοι άλλοι δεν έχουν πολλά σημεία που να τους ενώνουν, ίσα – ίσα ο Ερντογάν τους έμαθε καλά να μισιούνται μεταξύ τους. Αυτό δείχνει και έρευνα που έγινε γιαυτό το σκοπό.

Η σχετική έρευνα διεξήχθη από την οργάνωση Corporate Social Responsibility Association of Turkey, με  τίτλο «Οι διαστάσεις της πόλωσης της Τουρκίας», και δημοσιεύθηκε την 1η  Φεβρουαρίου. Πραγματοποιήθηκε στο διάστημα μεταξύ 3-10 Δεκεμβρίου του 2015 και ρωτήθηκαν 1.024 άτομα άνω των 18 ετών σε 16 επαρχίες, που αντανακλούν τον πληθυσμό της Τουρκίας ως σύνολο.

Οι ερωτηθέντες μεταξύ άλλων κλήθηκαν να απαντήσουν εάν θα επιτρέψουν στην κόρη τους να παντρευτεί έναν υποστηρικτή ενός κόμματος που δεν συμπαθούν. Το 83,4 τοις εκατό είπαν όχι. Το 78,4 τοις εκατό είπαν ότι δεν θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τους υποστηρικτές άλλου κόμματος. Το 76 τοις εκατό είπαν ότι δεν  τους θέλουν ως γείτονες και το 73,9 τοις εκατό είπαν ότι δεν θέλουν τα παιδιά τους να γίνουν φίλοι με τα παιδιά των οπαδών των άλλων κομμάτων.

Εν τω μεταξύ, το 72,3 τοις εκατό των ερωτηθέντων βρίσκει τους υποστηρικτές των άλλων κομμάτων αλαζονικούς, το 78,8 τοις εκατό τους βρίσκουν εγωιστές, το 79,3 τοις εκατό πιστεύουν ότι είναι μια απειλή για τη χώρα, το 79,6 τοις εκατό βρίσκει τους υποστηρικτές άλλων κομμάτων  να είναι βάναυσοι και  το 78.3 τοις εκατό τους βρίσκει διπρόσωπους.

Συνολικά  το 5,4 τοις εκατό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το 21,4 τοις εκατό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), το 13,3 τοις εκατό του Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP) και το 6,2 τοις εκατό του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP)  θέλουν να εγκαταλείψουν την Τουρκία για μια άλλη χώρα για πάντα.

Σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές η εφαρμοζόμενη τα τελευταία χρόνια στρατηγική πόλωσης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να κερδίζει τις εκλογές, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία και τη χώρα. Είναι αλήθεια ότι ο ίδιος έχει κερδίσει πάνω από τουλάχιστον 40 τοις εκατό των ψηφοφόρων, οι οποίοι πλέον πιστεύουν τυφλά ό, τι λέει, και μισούν τους υπόλοιπους. Πιστεύοντας ότι οι άλλοι/αντίπαλοι  ψηφοφόροι αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια μόνο και μόνο επειδή ψηφίζουν  ένα κόμμα που  δεν τους  αρέσει καθόλου. Όλα αυτά τα στοιχεία απλώς υπογραμμίζουν ότι η κοινωνική συνοχή στην Τουρκία έχει διαβρωθεί, χάρη στους πολιτικούς. Δεν είναι σφάλμα του λαού. Η ελίτ της Τουρκίας έχει ενεργήσει  ανεύθυνα και κοντόφθαλμα. Το χειρότερο είναι ότι, όλα αυτά τα σημάδια είναι απλώς μόνο προκαταρκτικά στάδια  και δεν έχουμε δει όλες τις συνέπειες ακόμα.

Θεωρούμε ότι το ανύπαρκτο, κατασκευασμένο τουρκικό έθνος υπό την μισαλλόδοξη και αλαζονική πολιτική του Ερντογάν, πρωτίστως προς τον ίδιο το λαό του, οδηγείται μαθηματικά, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, σε πλήρη διάλυση. Αυτό φυσικά δεν θα είναι ανώδυνο, θα προκαλέσει αναταράξεις που σίγουρα θα επηρεάσουν όλη την ΝΑ Μεσόγειο. Όσο για την Ελλάδα δεν θα πρέπει να βρεθεί ανέτοιμη…

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...