Αρχείο

Η ΕΕ προωθεί την Τουρκία ως ενεργειακό κόμβο για το φυσικό αέριο της Α. Μεσογείου παρακάμπτοντας την Ελλάδα !!

Ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Miguel Arias Canete επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη για την συμμετοχή του στην διάσκεψη ΕΕ-Τουρκίας για το ζήτημα της ενέργειας.

Ο ίδιος τόνισε για τον αυξανόμενο στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, λέγοντας ολόκληρο το φυσικό αέριο  της Ανατολικής Μεσογείου θα διέρχεται από την Τουρκία, γεγονός που  θα αλλάξει το «παιχνίδι της ενέργειας» στην περιοχή , αναφέρει ο τουρκικός τύπος.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για την Ενέργεια και την Κλιματική Δράση Miguel Arias Canete , αναφερόμενος στην γειτονική χώρα, την αποκάλεσε  ως την τέλεια τοποθεσία για την δημιουργία ενεργειακού κόμβου στην περιοχή, ενώ  δήλωσε ότι η Τουρκία διαθέτει  μια πολύ βολική θέση τόσο για την αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) όσο και του φυσικού αερίου που θα ρέει μέσω αγωγών.

Δεν νομίζουμε όμως   ότι ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, για παράδειγμα  να ρώτησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι για το αιγυπτιακό φυσικό αέριο και την «ροή του» , ή τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό για την ροή του ισραηλινού φυσικού αερίου, θέμα στο οποίο υπάρχει  μεγάλη  διαφωνία.

Καθώς επίσης  δεν νομίζουμε ότι ρώτησε ακόμη και τον Ρώσο Πρόεδρο Β.Πούτιν ο οποίος διαθέτει τα «κλειδιά» της Συρίας και έχει στείλει τον ρωσικό στόλο στην Α.Μεσόγειο .

Επίσης ο Επίτροπος δεν γνωρίζει ότι ούτε  και το Ιράν δεν επιθυμεί να δημιουργήσει αγωγό εντός του τουρκικού εδάφους για ευνόητους λόγους.

Μένουν  μόνο οι αγωγοί  ΤΑΡ και ΤΑΝΑΡ από ο Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν , οι οποίοι  δεν καλύπτουν ολοκληρωτικά  τις ανάγκες της Ευρώπης, σε καμία περίπτωση.

Ποιος ακριβώς του έδωσε το δικαίωμα  του Επιτρόπου να παραβλέψει μια χώρα εντός της ένωσης ( Ελλάδα )  και ποια ακριβώς «συμφέροντα » εκπροσωπεί το συγκεκριμένο άτομο;

Το «παιχνίδι» της Ανατολικής Μεσογείου στο οποίο παρεμβαίνει εκτός των μεγάλων δυνάμεων και το Βερολίνο δια μέσω των Επιτρόπων , δεν έχει ξεκινήσει καν ακόμα .

Τα συμφέροντα είναι τεράστια και η Τουρκία δεν  πρόκειται να  γίνει διαμετακομιστικός κόμβος, για πολλούς και διάφορους λόγους. Ο κυριότερος είναι διότι η αλαζονική συμπεριφορά της θα προκαλέσει «τριβές» σε οποιαδήποτε φάση υλοποίησης ενός τέτοιου σχεδίου με οποιοδήποτε εταίρο.

Τρανή απόδειξη το μεταναστευτικό και η προκλητική στάση της Άγκυρας , της οποίας δεν της «φτάνουν» τα 3 δις ευρώ , αλλά τώρα θέλει  5 δις ευρώ!

Ο Επίτροπος  Canete  είπε ότι η συνάντηση ήταν πολύ σημαντική και για τις δύο πλευρές, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ έχει ξεκινήσει τις ίδιες συναντήσεις υψηλού επιπέδου μόνο με την Νορβηγία, τις ΗΠΑ και την Αλγερία.

Σύμφωνα με τον ίδιο , όλα τα θέματα σχετικά με την ενεργειακή πολιτική συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης,  και η Τουρκία αποδεικνύεται  ένας πολύ αξιόπιστος εταίρος για την ΕΕ(!!!) , για  να διασφαλίσει την ασφάλεια του ενεργειακού της  εφοδιασμού.

Αν περιμένει η Ευρώπει να "διασφαλιστεί" από την Τουρκία " φωτιά στα μπατζάκια της".

Ο Canete δήλωσε ότι η Τουρκία θα κάνει χρήση των πόρων που διαθέτει η ΕΕ για τα ενεργειακά έργα,  σε έργα υποδομής , προσθέτοντας ότι η Ένωση μπορεί να στηρίξει περαιτέρω τα σχέδια της Τουρκίας με τους πόρους που διαθέτει για την καινοτομία και την τεχνολογία.

Τόνισε δε ο ίδιος ότι η Τουρκία και η ΕΕ πρέπει να συνεργαστούν για τη δημιουργία των υποδομών που απαιτούνται για την μεταφορά του φυσικού αερίου, τόσο από το  Αζερμπαϊτζάν, όσο  και από το Τουρκμενιστάν.

Επίσης τόνισε ότι «Το παιχνίδι θα αλλάξει εντελώς στην Ανατολική Μεσόγειο και ολόκληρο το  φυσικό αέριο θα διέρχεται από την Τουρκία, μεταρέποντας την χώρα σε μια  ιδανική τοποθεσία για την δημιουργία ενός περιφερειακού κέντρου ενέργειας». Πρόκειται για τους αγωγούς  TAP  και TANAP, οι οποίοι  αναμένεται να ολοκληρωθούν  μέχρι το 2018.

Η Τουρκία , δεν  ανήκει στην ΕΕ, αλλά από ότι φαίνεται θα  απολαμβάνει όλα τα αγαθά και τα προνόμια των χωρών εντός της Ένωσης.

Ενώ κατά τακτά χρονικά διαστήματα οι χώρες της ΕΕ θα την  «χαρτζιλικώνουν» όπως συμβαίνει στο μεταναστευτικό για « υψηλή προστασία».

Πρόκειται για επαίσχυντες συμφωνίες , οι οποίες υποκρύπτουν «υπόγεια συμφωνία» ανάμεσα σε Γερμανία και Τουρκία για την Α.Μεσόγειο.

Τα σχέδια αυτά όμως προσκρούουν απέναντι στα ρωσικά σχέδια στην ίδια περιοχή, και δεν πρόκειται ποτέ να υλοποιηθούν. Γερμανοί και Τούρκοι προσπαθούν εκμεταλλευόμενοι  τις θέσεις των χωρών τους ,  να  αρπάξουν  αυτά που επιθυμούν εδώ και 100 χρόνια χωρίς «ντουφεκιά», πράγμα γενικώς αδύνατο.

Εμείς απλά υπενθυμίζουμε άρθρο στην ιστοσελίδα pentapostagma.gr, με τίτλο (Η αιτία ενός πιθανού ελληνοτουρκικού πολέμου θα είναι η ανακήρυξη από την Τουρκία «Μεσογειακής ΑΟΖ»!!), με το οποίο η Τουρκία ετοιμάζει μια «Μεσογειακή αποκλειστική οικονομική ζώνη», για να αρπάξει όσο πιο πολλά μπορεί στο Αιγαίο Πέλαγος. Δεν θα προλάβει όμως λόγω του επερχόμενου πολέμου , ο οποίος θα την αφανίσει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...