Κόσμος

Ο ρωσικός κολοσσός «Gazprom» μείωσε χρέος της ΔΕΠΑ κατά 46 εκατ. δολάρια

Η  Ελληνική εταιρεία φυσικού αερίου ΔΕΠΑ ανακοίνωσε ότι μετά από «δύσκολες» διαπραγματεύσεις, με την ρωσική εταιρεία «Gazprom export», αποφασίστηκε  η μείωση του προστίμου για την μη απορρόφηση προκαθορισμένης ποσότητας  αερίου για  το 2014,   κατά  46 εκατομμύρια δολάρια, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων  RIA Novosti.

Μετά από  διαπραγματεύσεις, η ΔΕΠΑ  συμφώνησε με την Gazprom Export να πληρώσει  τελικά  36 εκατομμύρια δολάρια  (αντί των  82 εκατομμυρίων δολαρίων ) ως ποινή για τις εν λόγω ποσότητες, οι  οποίες για το 2014 δεν είχαν επιλεγεί  από την ΔΕΠΑ (take or pay), λόγω της σημαντικής μείωσης της  κατανάλωσης στην ελληνική αγορά, απόρροια της οικονομικής κρίσης .

Αποφασίσθηκε το  ποσό αυτό να καταβληθεί σε δύο στάδια. Η πρώτη δόση, ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων  θα καταβληθεί στις 31 Ιανουαρίου του 2016,  ενώ η δεύτερη δόση ύψους 16 εκατομμυρίων δολαρίων θα καταβληθεί έως την  31 Μαρτίου  2016.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Πάνος Σκουρλέτης στις συνομιλίες που είχε  στην Μόσχα στις αρχές του Δεκέμβρη 2015,  ζήτησε να ακυρωθεί, ή τουλάχιστον να μειωθεί δραστικά το ύψος του προστίμου που οφείλει η Ελλάδα στην  «Gazprom export», σύμφωνα με την ρήτρα "take or pay" για το 2014.

Υπήρξαν επίσης μειώσεις στις συμβατικές αποστολές αερίου , αλλά η χώρα δεν μπόρεσε να απορροφήσει το συμφωνηθέν όγκο αερίου , λόγω της κρίσης και της μείωσης της ζήτησης . Λόγω αυτής της ρήτρας που υπογράψαμε οφείλουμε ως χώρα να πληρώσουμε πρόστιμο που ανέρχετο σε 82 εκατομμύρια δολάρια  .

Η ελληνική πλευρά ζήτησε επίσης να μειωθεί ο ετήσιος όγκος των συμβάσεων των προμηθειών φυσικού αερίου το 2015 και το 2016, με αντίστοιχη μεταβολή του όγκου της σύμβασης για την  δεκαετία  2017 -2026 . !! (Προφανώς μετά το 2026 αναμένουν ανάκαμψη οι Φωστήρες της οικονομίας).

Τα τελευταία χρόνια, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα έχει μειωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Το 2014, η τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ελλάδα μειώθηκε κατά 15%.

Το 2014, η Ελλάδα μείωσε κατά 66,6% τις ποσότητες του ρωσικού φυσικού αερίου, κάτι που μεταφράζεται σε 1,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από  2,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2013.

Κάλιο αργά παρά ποτέ,   η απόφαση για την μείωση του προστίμου στην ρωσική εταιρεία. Καλό βέβαια θα ήταν η ολοκληρωτική απαλοιφή του προστίμου στην ΔΕΠΑ, με παράλληλο άνοιγμα της Ελλάδας σε ρωσικές εταιρείες σε όλους τους δημόσιους διαγωνισμούς , ειδικά για τα λιμάνια και τα αεροδρόμια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...