Κόσμος

Ο Πούτιν κάνει ματ στην Τουρκία – Τρόμος στην Άγκυρα, νέα ρωσική βάση ομπρέλα στους Κούρδους

Οι S-400 στη βάση της Λατάκιας έχουν ήδη καθηλώσει τα τουρκικά αεροσκάφη. Τα ρωσικά πολεμικά Su-34 παρέχουν μεγάλη δύναμη πυρός. Τώρα με μια νέα βάση όμως η Ρωσία στέλνει κομάντος, αεροσκάφη ελικόπτερα και άρματα στην ανατολική πλευρά της Συρίας, στα πλευρά της Τουρκίας, μια ανάσα απ' τα σύνορα και σε μια περιοχή όπου οι Κούρδοι έχουν κερδίσει με τα όπλα ένα είδος αυτονομίας.

Μια ματιά στο χάρτη της Συρίας δείχνει ότι η νέα βάση που δημιουργεί η Ρωσία στα ανατολικά στην πόλη Καμισλί δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις σε συνδυασμό με τη βάση της Λατάκιας δημιουργούν μια ζώνη εξορμήσεων κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, βάζοντας στη μέση τόσο τις δυνάμεις των τζιχαντιστών, όσο όμως και τις δυνάμεις των Τουρκομάνων ανταρτών που ενισχύει η Τουρκία βόρεια του Χαλεπιού σε μια προσπάθεια να ανακόψει την επέκταση των Κουρδικών δυνάμεων.

Ο χάρτης της Συρίας δείχνει επίσης ότι οι Ρώσοι δημιουργούν μια βάση σε μια περιοχή όπου οι Κούρδοι επικρατούν. Οι δυνάμεις του Άσαντ δεν ελέγχουν παρά ένα ελάχιστο τμήμα. Οι Κούρδοι αντάρτες είναι χρήσιμοι στη Μόσχα στον αγώνα κατά του ISIS και σταθεροποιητικός παράγοντας έναντι άλλων αντάρτικων ομάδων στην περιοχή.

Η νέα βάση μοιάζει να δημιουργεί νέο μέτωπο. Οι εξορμήσεις όμως των Ρώσων, οι οποίοι δεν διαθέτουν σημαντική χερσαία δύναμη, προφανώς θα είναι προς όφελος των Κούρδων.

Μια δεύτερη ματιά στον χάρτη δείχνει ότι οι δύο βάσεις σε Λατάκια και Καμισλί μπορούν να βάλουν εντός “διασταυρούμενων πυρών” τις δυνάμεις τζιχαντιστών και άλλων αντάρτικων ομάδων στην ευρύτερη περιοχή του Χαλεπίου. Οι μόνοι που μπορούν να εκμεταλλευτούν την υποχώρηση των δυνάμεων αυτών άμεσα δεν είναι άλλοι από τους Κούρδους που ελέγχουν τις περιοχές ανατολικά και δυτικά.

Αν αυτό συμβεί τότε στα νότια των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία δημιουργείται μια ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή. Αυτό το ενδεχόμενο τρέμει η Άγκυρα καθώς η περιοχή αυτή εφάπτεται περιοχών με συμπαγές κουρδικό πληθυσμό εντός της Τουρκίας. Μια περιοχή που οι δράση των Κούρδων ανταρτών εντείνεται. Ουσιαστικά η Άγκυρα φοβάται ότι η δημιουργία μιας κουρδικής περιοχής με έστω χαλαρή αυτονομία στα βόρεια της Συρίας θα προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση καιν θα ξεσηκώσει το κουρδικό στοιχείο στο εσωτερικό της.

newsit.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης