Κόσμος

Ν. Ρογκοζίν προς Κροάτη ΥΠΑΜ: «Η αμυντική συμμαχία Σερβίας – Ρωσίας είναι φάρμακο δια πάσαν νόσον και πάσαν..…»

Ο Υπουργός Άμυνας της Κροατίας εξέφρασε αμφιβολίες του σε σχέση με το εάν το Βελιγράδι θα είναι σε θέση να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Μόσχα, αν η χώρα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δήλωση  αυτή έγινε με φόντο την νέα «αδικαιολόγητη» επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Κροατίας και  Σερβίας με φόντο τους αμυντικούς εξοπλισμούς.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός, και υπεύθυνος της αμυντικής βιομηχανίας, Ντμίτρι Ρογκοζίν , σχολίασε την δήλωση του υπουργού Άμυνας της Κροατίας, επιβεβαιώνοντας   ότι  όντως η Σερβία έχει να επιλέξει ανάμεσα σε ΕΕ και Ρωσία , αναφέρει σε άρθρο το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Ο υπουργός Άμυνας της Κροατίας, πιστεύει ότι μπορεί η Σερβία να ενταχθεί στην ΕΕ και να συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία; Σίγουρα όχι! . Η «γλώσσα  όμως του Κροάτη υπουργού κρέμεται έξω σαν γραβάτα», έγραψε στην σελίδα του στο Facebook ο Ντμίτρι Ρογκοζίν .

Ο Υπουργός Άμυνας της Κροατίας Ade Kotromanovich έκανε την δήλωση αυτή στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έντασης ανάμεσα σε Κροατία και Σερβία, η οποία, σύμφωνα με την Deutsche Welle, πυροδοτήθηκε από την η λεγόμενη κούρσα των εξοπλισμών.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας προφανής λόγος ξαγνικά ενέσκηψε  επιδείνωση των σχέσεων από τις δύο πλευρές, με σκληρή ρητορική ανάμεσα τους.

Η Σερβία , ερμήνευσε ως πρόκληση την αίτηση της Κροατίας για την αγορά αμερικανικών τακτικών πυραύλων MGM-140 ATACMS με βεληνεκές  300 χιλιόμετρα, οι οποίοι απειλούν άμεσα το σερβικό έδαφος .

Ο επικεφαλής της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Βούτσιτς κατά τη διάρκεια συνάντησης με το Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του δεν θα «εύκολος στόχος».

Ο Ρώσος αξιωματούχος με την σειρά του δήλωσε ότι «υπάρχει μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη και συμμαχία ανάμεσα στην Σερβία και την Ρωσία, η οποία «απαλύνει» τον πόνο κάθε επιτιθέμενου ».!!

Σε άρθρο μας από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr, με τίτλο ( Η Κροατία εξοπλίζεται με πολλαπλούς εκτοξευτές MLRS και βαλλιστικά βλήματα λόγω του αλβανικού εθνικισμού), είχαμε αναφέρει ότι η Κροατία επιθυμεί να αγοράσει ισχυρά όπλα, τα οποία θα αλλάξουν εντελώς την στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή των Βαλκανίων, γράφει η εφημερίδα «Jutarnji».

Το Υπουργείο Άμυνας στο Ζάγκρεμπ απέστειλε αίτημα στο Πεντάγωνο για την δωρεά 16 αυτοκινούμενων εκτοξευτών πυραύλων MLRS,αλλά και βαλλιστικών πυραύλων για την κροατική αεροπορία με ακτίνα δράσης 300 χλμ , με το αίτημα του κατεπείγοντος!!.

Ο κροατικός τύπος τονίζει ότι οι ΗΠΑ, θα διαθέσουν τα όπλα αυτά με συγκεκριμένο πρόγραμμα βοήθειας FMS προς τους συμμάχους τους, εφόσον το Κογκρέσο εγκρίνει την δωρεά, αν και αυτό θεωρείται σίγουρο.

Η αναβίωση της διαμάχης Κροατίας και Σερβίας , πραγματοποιείται στο πλαίσιο των «πιέσεων» της δύσης στο Βελιγράδι με σκοπό να « διαλέξει» στρατόπεδο.

Η προσπάθεια αυτή ομοιάζει σε πολλές περιπτώσεις με την υλοποίηση τουρκικών επεισοδίων με σκοπό να συμμορφωθεί η χώρα μας. Πρόκειται για την γνωστή μέθοδο του « στρατιωτικού εκβιασμού».

Ωστόσο δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι δύο χώρες έχουν ανοικτές αξιώσεις στα σύνορα τους , αλλά υπάρχει και το ζήτημα της Βοσνίας . Μιας χώρας που κατασκευάστηκε από την δύση και εμπεριέχει Σέρβους, Κροάτες και μουσουλμάνους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ