Εθνικά θέματα

Νέα πρόκληση από την Άγκυρα: Τουρκικό ελικόπτερο πέταξε πάνω από την βραχονησίδα Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης ! !

Νέα πρόκληση των Τούρκων σε ελληνική περιοχή με πετρελαϊκό ενδιαφέρον στο Βόρειο Αιγαίο: Τουρκικό ελικόπτερο τυπου S-70, το οποίο εισήλθε στο FIR ΑΘΗΝΩΝ πραγματοποίησε υπέρπτηση 2 λεπτών άνωθεν της νησίδα Ζουράφας ( ή Λαδόξερα) σε ύψος 600 ποδών. .
Πιο συγκεκριμένα, και όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, ένα ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο τύπου S-70 της τουρκικής φρεγάτας “Turgut Reis”, το οποίο εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 10:32, πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τη νησίδα Ζουράφα στις 10:40 σε ύψος 600 ποδών (περίπου 190-200 μέτρων).

Το ελικόπτερο παρέμεινε επί δίλεπτο και εξήλθε του FIR Αθηνών στις 10:42, όπως προναφεραμε.

Να σημειωθεί ότι στην ευρυτερη περιοχή υπάρχει μεγάλος αριθμός σκαφών του τουρκικού Στόλου, καθώς στον κόλπο Ξηρού και στα διεθνή ύδατα του Βορείου Αιγαίου πραγματοποιείται η τριμηνιαία «επιχειρησιακή αξιολόγηση» του Αρχηγείου του τουρκικού Ναυτικού.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ το ελικόπτερο «αναγνωρίσθηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική», κάτι που σημαίνει ότι η αναγνώριση έγινε μέσω του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) της ελληνικής αεραμύνης.

Πρόκειται για πρώτη τουρκική πρόκληση σε επίπεδο υπηρέτησης για το 2016. Η Ζουράφα - που έχει πάνω της φάρο του Πολεμικού Ναυτικού- είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα.

Λέγεται από τους αλιείς και Λαδόξερα διότι γύρω της υπάρχει κατα καιρούς διαρροή πετρελαίου από τον βυθό. Είναι η Βορειοανατολικότερη νησίδατων Θρακικών Σποράδων.

Η Ζουράφα ή Λαδόξερα είναι ακατοίκητη νησίδα που ανήκει στο νομό Έβρου, και συγκεκριμένα σε κοντινή απόσταση ανατολικά της Σαμοθράκης, και βορείως της Ίμβρου.

Η συνολική έκταση της είναι μόλις 9 τ.μ. και και το σύνολο του μήκους της ακτογραμμής 32 μέτρα (σε παλαιότερες μετρήσεις 465 μέτρα).

Aνήκει στις προστατευόμενες περιοχές του πανευρωπαϊκού προγράμματος NATURA από το 2011 και αποτελεί το βορειοανατολικότερο άκρο των θρακικών Σποράδων και της ελληνικής θαλάσσιας επικράτειας.

Η νησίδα βρίσκεται έξι ναυτικά μίλια ανατολικά της ακτής του Σκεπαστού στη Σαμοθράκη, και 22 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη.

Η Ζουράφα σημειοθετεί το απώτατο σημείο της ελληνικής θαλάσσιας επικράτειας στο βορειοανατολικό Αιγαίο και παράλληλα είναι το βορειοανατολικότερο γεωγραφικό σημείο των θρακικών Σποράδων.

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...