Αρχείο

Κάποιος Πρέπει να Μιλήσει και για τα Εγκλήματα της Σαουδικής Αραβίας …

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Τα γεγονότα βίας που εκτυλίχθηκαν με την καταστροφή της πρεσβείας της Σ. Αραβίας στην Τεχεράνη και η εν συνεχεία διακοπή διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν, από σειρά σουνιτικών χωρών και καλών συμμάχων της Σ. Αραβίας, είναι η μια πλευρά της αλήθειας. Είναι απορίας άξιον γιατί δεν στέκεται κανείς, τουλάχιστον μέχρι τώρα, καθόλου στις εκτελέσεις των πολιτικών κρατουμένων και επικριτών της πολιτικής των Σαούντ και μάλιστα ενός σιιτη ιερωμένου, σαν να είναι μικρότερης αξίας αυτό το γεγονός.

Έτσι ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, σε μια συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Δανίας Κρίστιαν Γένσεν στην Τεχεράνη σήμερα, δήλωσε πως η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να κρύψει "το έγκλημά της", δηλαδή την εκτέλεση ενός σιίτη ιερωμένου, με τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Τεχεράνη, προειδοποιώντας… ότι αυτή η διαφωνία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Μαζί με την Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και το Σουδάν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποβάθμισαν τις σχέσεις τους τη Δευτέρα μετά την επίθεση διαδηλωτών στη σαουδαραβική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Το Κουβέιτ ανακάλεσε χθες τον πρεσβευτή του στο Ιράν.

Βέβαια είναι προφανές ότι ο οργισμένος όχλος που εισέβαλε στην σαουδαραβική  πρεσβεία το βράδυ του Σαββάτου και έβαλε φωτιά μετά τις διαδηλώσεις, σαφώς προκλήθηκε κυρίως από την εκτέλεση του ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ, ενός διακεκριμένου επικριτή της πολιτικής των Σαούντ, όπως και τριών άλλων σιιτών.

Επίσης ο Ροχανί ανέφερε "Πιστεύουμε πως η διπλωματία και οι διαπραγματεύσεις είναι ο καλύτερος τρόπος να επιλύονται προβλήματα μεταξύ χωρών", "Οι περιφερειακές χώρες μπορούν να σώσουν την περιοχή από τρομοκρατικούς κινδύνους μέσω της ενότητας", ενώ ο ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Μοχαμάντ Μπαγέρ Νομπάχτ δήλωσε ότι, "Η διακοπή των σχέσεων από τη Σαουδική Αραβία και τους υποτελείς της δεν έχει καμία επίπτωση στην ανάπτυξη του Ιράν", αντίθετα, "η Σαουδική Αραβία θα υποφέρει από τη διακοπή των σχέσεων με το Ιράν, ακόμη κι αν μια μεγάλη χώρα όπως το Τζιμπουτί την υποστηρίζει", ειρωνεύθηκε ο Νομπάχτ , ενώ και αυτός καταδίκασε και πάλι έντονα την εκτέλεση του Σαουδάραβα σιίτη ιερωμένου, σεΐχη Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ. "Καταδικάζουμε την απάνθρωπη, βάρβαρη και παρόμοια με εκείνες του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος) πράξη, που είναι η εκτέλεση του θρησκευτικού αξιωματούχου σεΐχη Νιμρ". Ο Νομπάχτ καταδίκασε επίσης την επίθεση εναντίον της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη λέγοντας ότι "δεν είναι άξια του ιρανικού λαού" ενώ συνέκρινε επίσης τη "συγκρατημένη" στάση του Ιράν μετά τον θάνατο 464 πιστών στο τεράστιο ποδοπάτημα στη Μέκκα τον Σεπτέμβριο που προκάλεσε τουλάχιστον 2.236 θανάτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με την "ανώριμη αντίδραση" του Ριάντ μετά την επίθεση εναντίον της πρεσβείας της.

Θεωρούμε την αντίδραση της Σ. Αραβίας, στην επίθεση του όχλου κατά της πρεσβείας της, ολίγον έως πολύ υπερβολική … , μάλλον έψαχνε ευκαιρία να οξύνει την κατάσταση, διότι δεν είναι η πρώτη φορά ανά τον κόσμο που πρεσβείες δέχονται επιθέσεις. Αν όλοι αντιδρούσαν με τον ίδιο τρόπο τότε ίσως θα έπρεπε να είχαν κλείσει όλες. Το χειρότερο βέβαια είναι ότι προσφέρεται χρόνος αλλά και διασπάται η προσπάθεια κατά του ISIS, που αυτό είναι και το πιο σοβαρό. Το εύλογο ερώτημα γιατί να θέλει η Σαουδική Αραβία να οξύνει την κατάσταση, ακόμα δεν μπορούμε να το απαντήσουμε, όμως είναι ολοφάνερο ότι Τούρκοι και ISIS, είναι μεταξύ αυτών που ευνοούνται από την συγκεκριμένη κατάσταση και αυτό δεν ξέρουμε αν είναι τυχαίο.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...