Εθνικά θέματα

Επέτειο της ορκωμοσίας του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ι. Καποδίστρια

Ο πρώτος Έλληνας κυβερνήτης του ανεξάρτητου κράτους ,  ο  Ιωάννης Καποδίστριας,  ορκίστηκε στις 26 του Γενάρη του 1828. Για το λόγο αυτό στο νησί της Αίγινας πραγματοποιήθηκαν   εορταστικές εκδηλώσεις  προς τιμή του .

Υπήρξε στην ουσία ένα τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων για το  αξέχαστο ιστορικό γεγονός, της  ορκωμοσίας του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια,  πρώην υπουργού  Εξωτερικών της Ρωσίας, αναφέρει σε πολλά ρεπορτάζ ο ρωσικός τύπος .

Στην  εκδήλωση  που ήταν αφιερωμένη στον πρώτο Έλληνα κυβερνήτη , παρευρέθη  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Την Τρίτη στον Καθεδρικό Ναό τελέσθηκε επίσημη λειτουργία, ενώ στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση  στεφάνου εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο ιστορικό κτίριο του Δήμου της Αίγινας έγινε τελετή, στην  οποία ο κ. Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος πολίτης της Αίγινας, και του δόθηκε  το χρυσό κλειδί της πόλης.

Μετά από πρόσκληση των τοπικών αρχών στις εκδηλώσεις  συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Ρωσικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Οι Ρώσοι διπλωματικοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι ένα σημαντικό μέρος της ζωής και της καριέρας του Ιωάννη Καποδίστρια συνδέθηκε με τη Ρωσία και την  ρωσική και ευρωπαϊκή διπλωματία.

Στην Αίγινα πραγματοποιήθηκε επίσης η Γενική Συνέλευση του  λεγόμενου δικτύου των  πόλεων του Ιωάννη Καποδίστρια. Πρόκειται για τις πόλεις που έζησε και εργάστηκε ( Ρωσία και Ελλάδα) ο Ιωάννη Καποδίστριας. .

Η Αίγινα ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κράτους της  Ελλάδας. Ο νέος κυβερνήτης, ίδρυσε σχεδόν  ολόκληρη την ελληνική κρατική δομή,   μετά την απελευθέρωση της χώρας από την εξουσία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, καθώς  επίσης στην Αίγινα είχε την έδρα του  το πρώτο επίσημο τυπογραφείο του ελληνικού κράτους.

Η Ρωσία, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti,  έχει διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην  ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους. Με μια τεράστια συμβολή στην δημιουργία της πρώτης  ελληνικής κυβέρνησης,  απέστειλε επίσης  τον Ι. Καποδίστρια για να καταλάβει  την θέση του πρώτου κυβερνήτη της χώρας.

Το όνομά του ανθρώπου είναι συνδεδεμένο με την ιστορία και  άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ειδικότερα,  ο ίδιος συνέβαλε στην δημιουργία της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και την συγγραφή του συντάγματος της, στην  εγκαθίδρυση του καθεστώτος της ουδετερότητας καθώς και στον ορισμό των ορίων της χώρας, πράγματα τα  οποία δεν άλλαξαν εδώ και διακόσια χρόνια.

Δυστυχώς όμως εδώ στην χώρα μας αυτός ο σπουδαίος ηγέτης, έγινε στόχος της δύσης η οποία σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσε την παρουσία του για μεγάλο  διάστημα στην εξουσία.

Οι Μεγάλες δυνάμεις με την ανακήρυξη της απελευθέρωσης είχαν ιδρύσει εντός της χώρας τρία κόμματα με τα οποία εξουσίαζαν το φτωχό ετούτο τόπο.

Οι μηχανορραφίες τους ξεκίνησαν με την άφιξη του νέου κυβερνήτη, και γιγαντώθηκαν στην κόντρα του Καποδίστρια με την  τότε ολιγαρχία της πατρίδος μας.

Η σύγκρουση του Κυβερνήτη με τους Έλληνες προύχοντες,  έφερε και τον άνανδρο θάνατο του, ενώ δόθηκε αφορμή για την αποστολή του Γερμανού Βασιλιά Όθωνα στην πατρίδα μας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ