Αρχείο

Τα νέα ρωσικά υποβρύχια «Yasen» απέναντι στα αμερικανικά «Birginia»

Τα ρωσικά υποβρύχια κλάσεως «Yasen» και τα αμερικανικά κλάσεως «Birginia» ανήκουν στην τέταρτη γενιά υποβρυχίων και είναι  πλέον  επίσημοι αντίπαλοι στους Ωκεανούς .

Πολλοί Αμερικανοί κυβερνήτες  δεν έκρυψαν το γεγονός ότι είναι πολύ εντυπωσιασμένοι με την ικανότητα των ρωσικών υποβρυχίων αυτής της κλάσης , τα οποία  αντιπροσωπεύουν έναν σοβαρό και ουσιαστικό κίνδυνο για το  Πολεμικό  Ναυτικό  των ΗΠΑ, αναφέρει ρωσικό δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο τα ρωσικά υποβρύχια κλάσεως «Yasen» , όσο και τα  αμερικανικά κλάσεως «Birginia»,  είναι από τα πιο προηγμένα υποβρύχια στον κόσμο.

Οι  κλάσεις αυτών των δύο θαλάσσιων «γιγάντων» των Ωκεανών  είχαν αρχίσει να σχεδιάζονται μετά την τελική φάση του Ψυχρού Πολέμου,  στην δεκαετία του '80.

Ναυπηγοί και των δύο χωρών ήθελαν  να δημιουργήσουν ένα νέο τύπο  υποβρυχίου  « πολλαπλών ρόλων»  που θα μπορούσε να εκτελέσει  ένα ευρύ φάσμα καθηκόντων.

Ωστόσο, σε αυτήν την πρόκληση  οι Ρώσοι σχεδιαστές  την προσέγγισαν  πολύ καλύτερα σε σχέση με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους . Έτσι αν και τα αμερικανικά υποβρύχια ήταν μοναδικά στο είδος τους , τα αντίστοιχα ρωσικά είναι  σουπερ-μοναδικά.

Λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της Ρωσίας η κλάση των νέων υποβρυχίων «Yasen»  ξεκίνησε  δέκα χρόνια αργότερα σε σχέση με το πρώτο αμερικανικό υποβρύχιο.

Παρόλα αυτά το κόστος κατασκευής  του ρωσικού υποβρυχίου ήταν πολύ φθηνότερο από ό, τι το αμερικανικό πρόγραμμα. Τα υποβρύχια κλάσεως  «Yasen» κοστίζουν περίπου μισό δισεκατομμύριο δολάρια,  ενώ τα αμερικανικά «Birginia»,  περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια δολάρια . Τονίζεται ότι  τα νέα ρωσικά υποβρύχια της ιδίας κλάσης θα στοιχίζουν ακόμη  πιο  φθηνότερα σε σχέση με τα πρώτα δύο πρωτότυπα  .!!

Το ρωσικό υποβρύχιο   αποτελεί την επιτομή της σχεδιαστικής καινοτομίας της αμυντικής βιομηχανίας . Το κύτος του σκάφους είναι κατασκευασμένο από υψηλής αντοχής αντι-μαγνητικό χάλυβα, για  να δύναται να καταδυθεί  σε βάθη άνω των 600 μέτρων. Αυτό το όριο  καθιστά τα υποβρύχια αυτά  σχεδόν «αόρατα»  απέναντι σε όλα τα σύγχρονα ανθυποβρυχιακά όπλα. Το αμερικανικό υποβρύχιο, καταδύεται  σε βάθος  500 μέτρων.

Όπως λένε οι Ρώσοι σχεδιαστές, το «Yasen» είναι το πιο αθόρυβο υποβρύχιο του κόσμου , ακόμη  και από τα σύγχρονα αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια κλάσεως «Seawolf».

Το  νέο ρωσικό στρατηγικό υποβρύχιο , είναι σε θέση να επιχειρεί υποβρυχίως έχοντας τη δυνατότητα να εκτελέσει ένα πολύ ευρύ φάσμα θαλασσίων αποστολών, όντας εξοπλισμένο με τρομερά οπλικά συστήματα .

Στα ρωσικά υποβρύχια οι τορπιλοσωλήνες  τοποθετούνται για πρώτη φορά αντί για την «μύτη» του σκάφους , στο κεντρικό διαμέρισμα που εδρεύουν όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα, έτσι δημιουργήθηκε η ευκαιρία να τοποθετηθεί  ένα νέο σύστημα σόναρ και μπροστά στην «μύτη» του υποβρυχίου.

Επίσης μονάδες συσκευές σόναρ  τοποθετήθηκαν γύρω από το κύριο σώμα του υποβρυχίου , επιτρέποντάς την αναγνώριση εχθρικών υποβρυχίων  και μονάδων επιφανείας σε απόσταση 250 χιλιομέτρων.

Το ρωσικό υποβρύχιο κλάσεως «Yasen» χρησιμοποιεί  σύγχρονα βλήματα cruise τύπου "Onyx" και "Caliber". Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι το ρωσικό υποβρύχιο θα είναι εξοπλισμένο και με  στρατηγικούς πυραύλους Χ-101, η εμβέλεια των οποίων φθάνει τα  5.500 χιλιόμετρα. Επίσης, είναι εξοπλισμένο  και με σύγχρονες τορπίλες.

Τα υποβρύχια κλάσεως «Birginia», είναι εξοπλισμένα με 12 βλήματα "Tomahawk" και 28  τορπίλες. Το αμερικανικό υποβρύχιο δεν διαθέτει αντιπλοϊκά  βλήματα, ενώ το τα ρωσικά διαθέτουν  32 βλήματα μεταξύ αυτών και αντιπλοϊκών καθώς  και  30 τορπίλες .

Από όλα τα παραπάνω συνεπάγεται το συμπέρασμα ότι τα ρωσικά υποβρύχια είναι ισχυρότερα από τα αντίστοιχα αμερικανικά .

Σε άρθρο από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr,με τίτλο ( Η μετατροπή της Ρωσίας σε μια μεγάλη ναυτική υπερδύναμη), τονίσαμε ότι η  Ρωσία αυξάνει την δύναμη του πολεμικού ναυτικού της  , σηματοδοτώντας την πρόθεσή της να ανακτήσει την χαμένη γεωπολιτική ισχύ της, ως παγκόσμια  ναυτική δύναμη, σύμφωνα με  αμυντικούς εμπειρογνώμονες.

Στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι τα τελευταία δύο χρόνια, ο Ρωσικός  Στόλος του Ειρηνικού έχει παραλάβει νέα πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης  Borei, τα οποία  φέρουν  βαλλιστικούς πυραύλους  (SSBN), και αποβατικά σκάφη κλάσης  Dyugon, ενώ κατασκευάζονται πυρετωδώς  οι πολλαπλών χρήσεων κορβέτες  κλάσης Steregushchy, και τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης  Yasen (SSGN) ως μέρος του 20ετούς προγράμματος εξοπλισμού του πολεμικού ναυτικού.

Ειδικά όσο αφορά τον υποβρύχιο στόλο της η Ρωσία δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα, λόγω του ότι οι Αμερικανοί διαθέτουν τουλάχιστον 10 μεγάλα αεροπλανοφόρα αλλά δεκάδες πλοία επιπέδου αντιτορπιλικών και φρεγατών.

Τα νέα υποβρύχια κλάσεως Yasen όμως αποτελούν πραγματικό αριστούργημα της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας.

https://youtu.be/ut-ikJleYrE

https://youtu.be/PvHK5_ahYxo

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ