Αρχείο

Παγκόσμιες Κινήσεις προς μια Οικονομία χωρίς Μετρητά - Το Σκληρό Νόμισμα Συνεχίζει να Αντιστέκεται

Από τότε που οι υπολογιστές εισήχθησαν για πρώτη φορά στο τραπεζικό σύστημα λιανικής στα τέλη της δεκαετίας του 1950, υπήρξε το όραμα ενός μελλοντικού κόσμου, όπου τα μετρητά θα ήταν ξεπερασμένα. Ο σχεδόν θάνατος των προσωπικών τσεκ, η αύξηση της χρήσης των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών , και καινοτομίες, όπως το PayPal, Square, Apple Pay και Bitcoin, μας έχουν οδηγήσει να πιστεύουμε ότι η κοινωνία χωρίς μετρητά είναι όντως μέσα στις δυνατότητές μας. Παρ’όλα αυτά, το σκληρό νόμισμα συνεχίζει να αντιστέκεται όπως δείχνουν τα στοιχεία από έρευνα του Retail Banking. Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται από μια μελέτη που εκπονήθηκε από το ΑΤΜ Industry Association ενός πάνελ  13 χωρών. Αυτή θεωρεί  ότι η παγκόσμια ζήτηση για μετρητά αυξήθηκε 4,5% μεταξύ του 2009 και του 2013.

Έτσι, 50 χρόνια μετά και δεν είμαστε ακόμα εκεί. Ωστόσο, ένας αριθμός από καινοτομίες έχουν λάβει χώρα σε όλο τον κόσμο. Παρακάτω αναφέρονται αυτές στις διάφορες ηπείρους.

Ευρώπη

Για πρώτη φορά το 2015 ,μία στις δέκα πληρωμές με κάρτες ήταν ανέπαφη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Λονδίνο καθίσταται επίσης όλο και περισσότερο «fintech» πρωτεύουσα του κόσμου, παρά το γεγονός ότι διαθέτει σημαντικά λιγότερους πόρους για επενδύσεις από ό, τι στις ΗΠΑ. Το επόμενο καλοκαίρι η Κοπεγχάγη θα φιλοξενήσει το  Money 20/20, μεγάλη ετήσια εκδήλωση στον κόσμο για την αναδυόμενη τεχνολογία πληρωμής. Θα είναι η πρώτη φορά που το φόρουμ συνεδριάζει εκτός των ΗΠΑ, γεγονός που μαρτυρεί την αυξανόμενη σημασία της Ευρώπης, όταν πρόκειται για την καινοτομία στις πληρωμές και την οικονομική τεχνολογία. Σε χώρες όπως η Ολλανδία υπάρχουν καφετέριες και σούπερ μάρκετ που πλέον δεν δέχονται καθόλου μετρητά.

Βόρεια Αμερική

Αν και  φιλοξενεί κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο και ερευνητικά κέντρα, οι ΗΠΑ υστερούν όταν πρόκειται για την εφαρμογή ορισμένων συστημάτων  της νέας τεχνολογίας. Κάρτες του συστήματος Chip and Pin  άρχισαν να κυκλοφορούν μόλις τον Οκτώβριο του 2015 και δεν φαίνεται να πήγαν καλά κατά τη διάρκεια της  Χριστουγεννιάτικης σεζόν , με αναφορές μεγάλων επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου ότι παρέκαμψαν τις συσκευές ανάγνωσης καρτών και πήγαν πίσω στο σύστημα υπογραφών. Και, ενώ οι ΗΠΑ άργησαν να εισαγάγουν το Chip & Pin, υπήρξαν εξελίξεις στις smartphone πληρωμές. Η τράπεζα JP Morgan Chase και η υπέρ αλυσίδα  λιανικής Wal-Mart εισήγαγαν αντίπαλο σύστημα προς  την Apple Pay, που καταδεικνύει  πώς οι έμποροι λιανικής πώλησης, οι τράπεζες και οι ρυθμιστικές αρχές καινοτομούν προς την επίτευξη ταχύτερων πληρωμών και προς μια πιθανή κοινωνία χωρίς μετρητά.
Αφρική και  Μέση Ανατολή

Η επιτυχία του συστήματος πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου, M-Pesa,  στην Κένυα είναι γνωστή, με την πλειοψηφία του πληθυσμού να είναι σε θέση να μεταφέρει χρήματα  χρησιμοποιώντας τα κινητά τους τηλέφωνα, μολονότι δεν έχει τραπεζικό λογαριασμό. Επιπλέον  έχει υπάρξει παρόμοια αύξηση των πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων στην Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική. Λιγότερη ανάπτυξη σ’αυτήν την κατηγορία παρουσιάζουν η Τανζανία και η Νιγηρία. Η Αφρική και η Μέση Ανατολή παραμένουν οι περιοχές με τους χαμηλότερους παγκοσμίως αριθμούς  ενηλίκων που κατέχουν τραπεζικό λογαριασμό.

Ασία, Λατινική Αμερική και Ωκεανία

Στην Κίνα, η κινητή WeChat app είναι ενδιαφέρουσα. Μέρος  της ψηφιακής εταιρείας μεγαθήριο Tencent, έχει αναπτυχθεί από την αρχική πλατφόρμα της ως μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων στο 2011 στο να συμπεριλαμβάνει παραγγελίες τροφίμων και μεταφορές χρημάτων. Κατατάσσεται ως το πιο δημοφιλές app της Κίνας με 650 εκατομμύρια χρήστες.

Το όνομα του παιχνιδιού στις φτωχές οικονομίες, όπου  κάτω του εν τρίτου του πληθυσμού δεν έχουν σχεδόν καμία πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό τομέα ,είναι η τεχνολογία ως μέσο προώθησης της οικονομικής ένταξης και τα «κινητά χρήματα» θεωρούνται ως πιθανή λύση. Η Χιλή είναι ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα επιτυχούς κυβερνητικής πρωτοβουλίας προς αυτή την κατεύθυνση. Αναδυόμενη δύναμη σ’αυτό είναι η Ινδία που καθοδηγείται στο να αντικαταστήσει τα χρήματα με πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου, συνεργαζόμενη με ένα  ιδιωτικό και  αυξανόμενο  δίκτυο που αποτελείται από 140.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις και τραπεζικούς ανταποκριτές στο δημόσιο τομέα.

Η Αυστραλία προσφέρει μια πολύ πιο φωτεινή προοπτική. Η εισαγωγή των ανέπαφων καρτών πληρωμών  το 2010 έχει αποδειχθεί τεράστια επιτυχία με  αποτέλεσμα το πλαστικό χρήμα να έχει μειώσει σημαντικά τη χρήση μετρητών και  ΑΤΜ. Μάλιστα, μια πρόσφατη μελέτη από την Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας διαπίστωσε ότι η χρήση των τραπεζογραμματίων και κερμάτων μειώθηκε από 69% το 2007 σε μόλις 47% το 2013. Αυτή η μείωση πραγματοποιήθηκε σε όλες τις ηλικιακές και εισοδηματικές  ομάδες , με τους ανθρώπους στις αγροτικές περιοχές πιο πιθανό να χρησιμοποιούν τα μετρητά από εκείνους στις μεγάλες πόλεις.

Φαίνεται ότι, ενώ ορισμένες χώρες έχουν αγκαλιάσει ως επί το πλείστον τις  ηλεκτρονικές μορφές πληρωμών, αυτό δεν σημαίνει ότι οι άλλες που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα τραπεζογραμμάτια και κέρματα είναι λιγότερο αποτελεσματικές ή οπισθοδρομικές, όπως μερικοί μπορεί να φαίνεται να πιστεύουν. Η πρωτοποριακή τεχνολογία αναζητά περισσότερο μια αγορά, απ’ότι οι καταναλωτές αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής και δεν υπάρχει τίποτα λάθος με τις υπάρχουσες μορφές πληρωμής, οι οποίες λειτουργούν καλά στις περισσότερες χώρες, για τους περισσότερους καταναλωτές. Φυσικά, οι άνθρωποι αλλάζουν τις συνήθειες τους και μια μέρα ενδέχεται η οικονομική τεχνολογία, να διαταράξει το status quo.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ