Αρχείο

Η Ρωσία και η ΕΕ ξεκίνησαν την δημιουργία «πλανητικής ασπίδας» κατά των αστεροειδών. Τι ακριβώς μας κρύβουν οι επιστήμονες;

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα και η ΕΕ,  ζήτησαν   επίσημα με ειδική αίτηση την βοήθεια των Ρώσων επιστημόνων , για την ανάπτυξη «ειδικών» πυρηνικών όπλων για την προστασία του πλανήτη από πιθανές απειλές «αστεροειδών», αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται δε ότι η ρωσική αεράμυνα πριν ένα ακριβώς  χρόνο, ίδρυσε διοίκηση αεράμυνας με χώρο ευθύνης και τον διαστημικό  χώρο.

Η ανακοίνωση για την δημιουργία πυρηνικών όπλων ικανών για να καταρρίπτουν αστεροειδείς , πραγματοποιήθηκε από τους εκπροσώπους  του Κεντρικού Ινστιτούτου Ερευνών  (TsNIIMash)  «Roscosmos». Το ινστιτούτο αποτελεί την επιτομή στο τομέα του διαστήματος διαθέτοντας τεράστια  εμπειρία στο διάστημα .

Οι εργασίες θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του νέου προγράμματος του διαστημικού ινστιτούτου. Η Ρωσία θα πρέπει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα  τα οποία θα είναι ικανά να τροποποιήσουν την πορεία των δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών και έτσι να εμποδίσει την  σύγκρουση τους  με την Γη.

Επιπλέον τονίζεται ότι  στο εγχείρημα αυτό, συμμετέχουν   η ευρωπαϊκή υπηρεσία διαστήματος ESA από κοινού με την  Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία και άλλους οργανισμούς , αλλά και το ίδρυμα της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Από το 2012 έως 2015 εντός του πλαισίου του διεθνούς προγράμματος με την ονομασία «NEOShield» η ΕΕ εργάζεται για τη μελέτη των δυνατών μεθόδων της απόκρουσης δυνητικά επικίνδυνων διαστημικών  αντικειμένων .  Ως αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος είναι και η απόφαση για την άμεση  ανάγκη  κατασκευής πυρηνικών πυραύλων  κατά των αστεροειδών.

Οι Ρώσοι επιστήμονες εκτιμούν  ότι μια πυρηνική έκρηξη κοντά ή πάνω σε έναν επικίνδυνο αστεροειδή, είναι αυτήν την στιγμή ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της σύγκρουσης του με την Γη.

Το πρόγραμμα της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Διαστημικού Προγράμματος, έχει σχεδιαστεί να υλοποιηθεί την περίοδο  2016-2025, προβλέποντας την δημιουργία ενός ξεχωριστού «Κέντρου προειδοποίησης διαστημικών απειλών».

Η παρακολούθηση του εγγύς διαστημικού χώρου με την  Γη θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια των τεσσάρων ειδικών δορυφόρων  «Hebosvod-C».  Οι δύο δορυφόροι θα βρίσκονται  σε χαμηλή γήινη τροχιά, ενώ οι άλλοι  δύο θα πραγματοποιούν  τροχιά γύρο από τον πλανήτη μας σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση  και κοντά στον ήλιο. Οι δορυφόροι  θα είναι σε θέση να παρακολουθούν αποτελεσματικά   αντικείμενα με διάμετρο αρκετών δεκάδων μέτρων.

Όπως εξηγείται από τους ειδικούς , αυτές οι συσκευές θα αποτελούν μια  πραγματική «ασπίδα» της Γης για τους εισερχόμενους αστεροειδείς. Θα παρέχουν μια συνεχή ζώνη επιτήρησης, μέσω της οποίας   θα δύναται να εντοπίζουν οποιονδήποτε εισερχόμενο   αστεροειδή.

Στο όλο σχέδιο θα συμμετέχει όμως και η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος, γνωστή ως  NASA. Ειδικό τμήμα της αμερικανικής υπηρεσίας είναι υπεύθυνο για τον Συντονισμό της «πλανητικής  άμυνας», και  θα παρακολουθεί την κατάσταση σχετικά με την τροχιά της Γης, ενώ  σε περίπτωση απειλής θα αποστέλλει  σχετική ειδοποίηση σε Ρωσία και ΕΕ.

Τον Δεκέμβριο του 2015, το ρωσικό Υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών ανέφερε ότι μέσα στα επόμενα 35 χρόνια θα υπάρξουν περίπου 11 επικίνδυνες "συναντήσεις" με αστεροειδείς , οι οποίοι θα κατευθυνθούν προς τον πλανήτη μας .

Η πλησιέστερη προσέγγιση ενός τέτοιου  αστεροειδούς  θα συμβεί στις 12 του Οκτωβρίου 2017, όταν το αντικείμενο 2012TS4 , με 17 μέτρα  διάμετρο θα περάσει σε απόσταση 115.000 χιλιομέτρων από τη Γη.

Από ότι διαφαίνεται όμως στο ζήτημα αυτό Αμερικανοί , Ρώσοι και Ευρωπαίοι έχουν απόλυτη σύμπνοια.!!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ