Κόσμος

Η Ρωσία ετοιμάζει την κατασκευή νέου αεροπλανοφόρου πολύ ενωρίτερα από το προβλεπόμενο

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Μετά από δεκαετίες προσπαθειών για την αποκατάσταση της ναυπηγικής βιομηχανίας της μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία φαίνεται  να έχει ανακτήσει και πάλι μεγάλες δυνατότητες στον τομέα αυτόν.

Μόλις το 2019, θα είναι σε θέση τα ρωσικά ναυπηγεία να κατασκευάσουν  αεροπλανοφόρα και  αποβατικά πλοία καθώς και ελικοπτεροφόρα , δηλώνει ο στρατιωτικός αναλυτής  Dave Majumdar σε  άρθρο του για το  περιοδικό National Interest, σύμφωνα με δημοσίευμα   .

Επί του παρόντος, το ρωσικό πολεμικό ναυτικό  διαθέτει ένα  αεροπλανοφόρο σε υπηρεσία, το Admiral Kuznetsov. Το συγκεκριμένο κατασκευάσθηκε στα ουκρανικά  ναυπηγεία Νικολάγιεφ.

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991, η Ρωσία έχασε την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις που είχαν κατασκευασθεί όλα τα προηγούμενα σοβιετικά αεροπλανοφόρα . Ως αποτέλεσμα, η Μόσχα αναγκάστηκε να δημιουργήσει από την αρχή δική της τεχνική βάση.

«Είμαστε έτοιμοι για να ξεκινήσουμε  την κατασκευή των αεροπλανοφόρων και αποβατικών πλοίων», δήλωσε ο Αlexey Rakhmanov, πρόεδρος των ναυπηγείων United Shipbuilding Corporation (USC),  στο κανάλι  Rossiya 24 .

rusia-fleet

Ο Rakhmanov δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για το πού ακριβώς θα κατασκευασθούν τα νέα αεροπλανοφόρα του. Αλλά η επόμενη γενιά των ρωσικής κατασκευής πλοίων αυτού του « διαμετρήματος» ,   θα κατασκευασθούν  πιθανότατα στα ναυπηγεία Sevmash  στο Severodvinsk.

Είναι τα μόνα ναυπηγεία που διαθέτουν την απαραίτητη  εμπειρία κατασκευής μεγάλου εκτοπίσματος πλοίων. Είναι ανακαινισμένα και πρόσφατα υλοποίησαν την αναβάθμιση του αεροπλανοφόρου «Vikramaditya» για  λογαριασμό του ινδικού  ναυτικού, το οποίο ήταν πρώην σοβιετικό αεροπλανοφόρο.

Προηγούμενες πληροφορίες ανέφεραν  ότι η Ρωσία θα ξεκινήσει  την κατασκευή του πρώτου αεροπλανοφόρου  το 2025, το νωρίτερο. Επίσης αναφέρονταν ότι θα απαιτηθούν περίπου δέκα χρόνια για ολοκληρωθούν οι εργασίες για αυτό  τεράστιο πολεμικό πλοίο.

Το κέντρο  έρευνας και σχεδιασμού  Nevskoye ετοιμάζει ένα μοντέλο   ενός μελλοντικού 100.000 τόνων αεροπλανοφόρου , που ορίζεται ως  σχέδιο  23000E Shtorm. Το νέο αεροπλανοφόρο θα μεταφέρει τουλάχιστον 90 πολεμικά αεροσκάφη.

Επιπλέον, η Μόσχα προετοιμάζεται για την κατασκευή αποβατικών πλοίων   για να αντικαταστήσει τα δύο γαλλικής κατασκευής  πλοία Mistral,  τα οποία αρνήθηκαν να παραδώσουν οι Γάλλοι μετά από "πιέσεις" .

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η  Μόσχα ενδιαφέρεται για ένα σκάφος μπορεί θα φιλοξενεί τουλάχιστον  20  ελικόπτερα και θα μπορεί να μεταφέρει  450 πεζοναύτες . Το πλοίο θα  έχει εκτόπισμα περίπου 16.000 τόνους .

Σε άρθρο από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr, με τίτλο (Τα σχέδια κατασκευής αεροπλανοφόρου από την Ρωσία και την Κίνα «έσπειραν» τον πανικό στα αμερικανικά ΜΜΕ), είχαμε τονίσει την στενή συνεργασία Ρωσίας και Κίνας και σε αυτόν τον τομέα για την δημιουργία νέων σύγχρονων αεροπλανοφόρων, που θα έχουν σκοπό την έντονη παρουσία σε όλα τα μήκη και πλάτη των Ωκεανών.

Χωρίς ισχυρό πολεμικό ναυτικό το Κρεμλίνο δεν θα δύναται να εφαρμόσει την πολιτική που έχει χαράξει στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...