Αρχείο

Η ενεργειακή συμφωνία Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ, οδηγεί σε αμυντική συμφωνία εναντίον της Τουρκίας

Όλες οι συμφωνίες στις οποίες  κατέληξαν οι ηγέτες της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, στην τριμερή σύνοδο κορυφής στην Λευκωσία, ξεκαθαρίζουν ένα σημαντικό γεγονός για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Όλα τα ισραηλινά αποθέματα υδρογονανθράκων δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να « κατευθυνθούν» από το έδαφος του Λιβάνου . της Συρίας προς την Τουρκία για ευνόητους λόγους. Αλλά δια μέσου της Κύπρου, της Κρήτης και της Πελοποννήσου θα διοχετευτούν στην Ευρώπη.

Αυτό που είναι επίσης  σαφές είναι ότι το κύριο βάρος της διασύνδεσης των τριών χωρών αφορά το θέμα της μεταφοράς φυσικού αερίου και  ηλεκτρικού  ρεύματος  .

Επίσης ήρθε στην επιφάνεια το σχέδιο για την δημιουργία τερματικού σταθμού στην Κύπρο,  λόγω ακριβώς των μεγάλων αποθεμάτων υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κακά τα ψέματα,  όταν τρείς χώρες έχουν τόσο μεγάλη  και σοβαρή ενεργειακή συμφωνία για την μεταφορά τεραστίων ποσοτήτων υδρογονανθράκων, θα έχουν σύντομα  και αμυντική συμφωνία για την διαφύλαξη αυτών των τεραστίων οικονομικών  συμφερόντων .

Ένας τέτοιος αμυντικός άξονας  θα «τέμνει» κάθετα τα τουρκικά σχεδία που συμπεριλαμβάνουν το Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ από την οποία απαιτούν μερίδιο οι Τούρκοι. Το αποτέλεσμα ενός τέτοιου σεναρίου θα οδηγήσει αργά η γρήγορα σε ένοπλη αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό το σενάριο το επιβεβαίωσε και ο Κύπριος  Πρόεδρος , σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο,  τονίζοντας ότι  η κοινή αντίληψη και  ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο,  μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης στην  δημιουργία «συνεργιών» σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ευημερία και σταθερότητα της περιοχής μας.

Ο  Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πλευρά του  μεταξύ άλλων τόνισε ότι,  η φιλία του Προέδρου Αναστασιάδη η οποία εκτιμάται τα μέγιστα από όλους στο Ισραήλ, όπως και του Αλέξη Τσίπρα, δημιουργεί μια σπάνια ευκαιρία. Ο κ. Νετανιάχου σημείωσε ότι κοινό συμφέρον των τριών χωρών είναι η σταθερότητα, η ασφάλεια, η ευημερία και η ειρήνη. «Εργαζόμενοι μαζί μπορούμε να προωθήσουμε αυτούς τους στόχους πιο αποτελεσματικά από ό,τι ο καθένας μόνος του», τόνισε  ο ίδιος .

Αυτή λοιπόν η «συναντίληψη» από το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο και ενδεχομένως της Αιγύπτου  , σε συνδυασμό  με την  παρουσία του ρωσικού στόλου στην ίδια περιοχή μπορεί να δώσει ένα «διέξοδο» στην πίεση που ασκούν οι Τούρκοι στο Αιγαίο .

Πληροφορίες  όμως φέρουν την Άγκυρα ιδιαίτερα «ενοχλημένη» από την συνεργασία αυτή , για αυτό και είναι πολύ πιθανό η Τουρκία να προβεί σε «διάσπαση» του άξονα επιτιθέμενη στην πατρίδα μας,  πριν η οποιαδήποτε συμφωνία   αποτυπωθεί» με υπογραφές στο "χαρτί"  με  το Τελ Αβίβ και την Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...