Αρχείο

Β.Πούτιν: «Η Ρωσία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της με βάση το δίκαιο»

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Παρέμβαση του Ρώσου Προέδρου προς την δύση  προφανώς , υπονοώντας ότι η κατάσταση είναι λίαν επικίνδυνη . 

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της με  ένα μη-συγκρουσιακό τρόπο, με βάση το διεθνές δίκαιο, το οποίο πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους» , δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν , σύμφωνα μ το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

“Με ρώτησε  κάποιος αν ήμουν  φίλος ή όχι.  Οι σχέσεις μεταξύ των κρατών είναι λίγο διαφορετικές  από τις σχέσεις μεταξύ ιδιωτών, εγώ  δεν είμαι φίλος, νύφη ή  γαμπρός. Εγώ είμαι ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας που αποτελείται από  146 εκατομμύρια άτομα .! Οι άνθρωποι έχουν τα δικά τους συμφέροντα, και θα πρέπει να προστατεύσουν τα συμφέροντα αυτά» , δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα  Bild.

“Είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε αυτό , έναν  μη συγκρουσιακό τρόπο,  αναζητώντας  συμβιβασμό, αλλά, φυσικά, με βάση το διεθνές δίκαιο, το οποίο πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ομοιόμορφα», είπε ο Β.Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι ήταν δυνατόν να αποφευχθεί η διεύρυνση του ΝΑΤΟ σε  χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

« Λέει  πουθενά η Ευρωπαϊκή Χάρτα  ότι  το ΝΑΤΟ είναι υποχρεωμένο να δεχθεί όλους όσους  θα  ήθελαν να ενταχθούν; Όχι. Θα πρέπει να υπάρχουν ορισμένα κριτήρια και όροι . Αν δεν υπήρχε η πολιτική βούληση, αν ήθελαν να, θα μπορούσαν». Είπε ο ίδιος μιλώντας με γρίφους.

«Αν είχαν ακολουθήσει τις συμβουλές ενός σοφού Γερμανού του κ Egon Bahr  θα είχαν  δημιουργήσει κάτι νέο που θα ένωνε την Ευρώπη προλαμβάνοντας την δημιουργία κρίσεων. Η κατάσταση θα ήταν διαφορετική, θα υπήρχαν διαφορετικά ζητήματα. Ίσως δεν θα ήταν τόσο  οξεία  η κατάσταση» , δήλωσε ο Πούτιν.

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό περιβάλλον ανάμεσα σε Ρωσία , ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Σε άρθρο από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr,με τίτλο ( Β. Πούτιν: «Το ΝΑΤΟ αποτελεί την μεγαλύτερη «απειλή» για την ρωσική ασφάλεια»), είχαμε αναφέρει  ότι ο  Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε  την νέα  αμυντική βίβλο που περιγράφει  την  στρατηγική της Ρωσίας για το 2016, σε επίσημο έγγραφο  μοιράστηκε σε όλους τους αρμοδίους φορείς.

Στο έγγραφο αυτό,  η μεγαλύτερη απειλή για το ρωσικό κράτος αποτελεί  ο  Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), κάτι που ίσχυσε και το 2015, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.

Το έγγραφο, το οποίο υπεγράφη από τον Πούτιν αυτή την εβδομάδα, εκτιμά  ότι η στρατιωτική συγκέντρωση του ΝΑΤΟ σε διάφορες χώρες γύρω από την ρωσική επικράτεια, αποτελεί την σημαντικότερη  ξένη απειλή κατά της ρωσικής εθνικής ασφάλειας.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ