Αρχείο

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΩ ΘΑΛΑΣΣΟΞΥΛΑ από απλά ξύλα .

Κάθε μορφής ξύλο απ΄όσαβρίσκουμε στις παραλίεςή κοντά στην θάλασσα έχουναποκτήσει την συγκεκριμένη όψη-υφή μετά την "φθορά" που έχει προκληθεί στην επιφάνειά τους, με φυσικό τρόπο, από το νερό, το αλάτι και τον ήλιο.


Την αποφλοίωση του ξύλου και την "ξασπρισμένη" όψη μπορείτε να την προκαλέσετε και τεχνητά σε κάθε είδουςξύλο: κλαδιά, λεπτούς κορμούς, λεπτές παλιές σανίδες-πηχάκια κλπ. ώστε να δημιουργήσετε τα δικά σας "θαλασσόξυλα" για κάθε τύπου διακοσμήσεις-κατασκευές.
Μαζέψτε όσο πιο ξερά κλαδιά-λεπτούς κορμούς και κόψτε τα σε κομμάτια, στομέγεθος που σας εξυπηρετεί.
Με ένα λεπτό πινέλο και φορώντας γάντια περάστε τα ξύλα με ένα βερνίκι διαβρωτικό χρώματος, που απομακρύνειμπογιά από ξύλο (remover). Αφήστε ναενεργήσει το προϊόν για μερικά λεπτά και στην συνέχεια με μια σπάτουλα αφαιρέστετον μαλακό πλέον φλοιό από τα ξύλα. Αν κατά τόπους έχουν απομείνει κάποια μικρά κομματάκια φλοιού ή επαναλάβετε την διαδικασία ή ξύστε με γυαλόχαρτο ή ένα αιχμηρό αντικείμενο έως τα ξύλα να μείνουν "καθαρά" από κάθε ίχνος φλοιού και με εντελώς λεία υφή.


Ξεπλύντε τα με νερό και στην συνέχειατοποθετήστε τα για μερικές μέρες μέσα σε μια λεκάνη με νερό όπου θα έχετε προσθέσει χλωρίνη - σόδα - κάποιο ισχυρόλευκαντικό πλυντηρίου κλπ.
Ο στόχος σε αυτό το στάδιο είναι τα ξύλα νααλλάξουν χρώμα και να αρχίσουν να αποκτούν άσπρη-γκρι απόχρωση. Το προϊόν που θα χρησιμοποιήσετε είναι θέμαεπιλογής, μπορείτε και να αναμείξετεπαραπάνω από ένα υλικά αλλά συνήθως μια ποσότητα χλωρίνης και σόδας είναι αρκετά.

Τοποθετήστε ένα βάρος πάνω στα ξύλα π.χ μερικά μπουκάλια γεμάτα νερό ώστε να παραμένουνβυθισμένα στο διάλυμα και σε 2-3 ημέρες ελέγξτε αν έστω και λίγο σταδιακά τα ξύλα αρχίζουν νααλλάζουν απόχρωση, διαφορετικά προσθέστε ακόμη λίγη χλωρίνη ή σόδα και αφήστε τα 2-3 ημέρες ακόμη.

Μετά 6-7 ημέρες βγάλτε τα ξύλα, ξεπλύντε με καθαρό νερό και αφήστε τα εκτεθειμένα στο ήλιο για άλλες 6-7 ημέρες. Φυσικά όσο περισσότερο τα αφήσετε τόσο πιο "ξασπρισμένο" θα προκύψει το χρώμα τους.

Μια εναλλακτική διαδικασία, αν θέλετε νααποφύγετε το αρχικό στάδιο αποφλοίωσης των ξύλων με remover, είναι να ταβυθίσετε αρχικά σε διάλυμα σόδας-νερού(2-3 φλυτζάνια σόδα για μια μέτρια μεγέθους λεκάνη με νερό). Μετά 1-2 μέρες ο φλοιός θα αρχίσει να μαλακώνει και θα μπορείτε με σπάτουλα ή μια σιδερένια βούρτσα να τον απομακρύνετε, τα δε μικρά υπολείμματα θα χρειαστεί να τα τρίψετε με γυαλόχαρτο.

Στην συνέχεια βυθίζετε τα αποφλοιωμέναξύλα σε διάλυμα νερού-χλωρίνης για 2-3 ημέρες και τελικά αφού τα ξεπλύνετε με καθαρό νερό τα αφήνετε στον ήλιο έως ότου αποκτήσουν την απόχρωση που θέλετε.

Είναι μια σχετικά απλήδιαδικασία για ναδημιουργήσετε μέσα σε λίγες ημέρεςθαλασσόξυλα για διακοσμήσεις-κατασκευές αν κατοικείτε σε μιαπεριοχή που σας είναι δύσκολο να τα βρείτε κοντά σε κάποια παραλία και ο αρχικός τρόπος, με την χρήση τουβερνικιού-remover, αφ΄ενός επιταχύνει την διαδικασία αποφλοίωσης αφ΄ετέρου διατηρεί τηνυφή του ξύλου λεία χωρίς να "τραυματίζεται" η επιφάνειά τους από το επίμονο ξύσιμο της βούρτσας ή του γυαλόχαρτου.

Για πιο γρήγορη και "πειστική" όψη θαλασσόξυλου επιλέξτε κλαδιά από όσο το δυνατόν περισσότερο "ανοιχτόχρωμα" ξύλα από κάθε είδους δέντρο-φυτό, αρκεί να είναι εντελώς ξερά.

Διαβρωτικό χρώματος (remover) θα βρείτε σε πολλές διαφορετικές ποιότητες-μάρκες και συσκευασίες σε όλα τα χρωματοπωλεία και σε τιμή περίπου 5-7 ευρώ.

soulouposeto.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ