Τα 10 καλύτερα φυτά για το φιλτράρισμα της ατμόσφαιρας των εσωτερικών χώρων

Δημοσίευση: 28 Απριλίου 2014, 7:51 μμ | Ανανέωση: Απρίλιος 30, 2014 στις 9:20 πμ

peace-lillyΤα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν την δυνατότητα να μετασχηματίζουν μία «ανιαρή» οικία σε ένα καλαίσθητο και ήρεμο σπίτι. Μπορούν όμως να βοηθήσουν και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα των εσωτερικών χώρων; Μελέτες που διεξήχθησαν από τη NASA και έτερους φορείς υποδεικνύουν ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν αυτή την δυνατότητα.

Η βελτίωση της ποιότητας του αέρα εσωτερικών χώρων αποτελεί μία σημαντική πτυχή για τη διαχείριση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (σ.σ. pentapostagma.gr – COPD– ΧΑΠ) και έτσι τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να αποτελέσουν μία σημαντική προσθήκη στο γενικότερο σύστημα φιλτραρίσματος του αέρα των εσωτερικών χώρων στην οικία σας.

Ρυπογόνα συστατικά εσωτερικών χώρων και Φυτά που Βελτιώνουν/Φιλτράρουν την Ποιότητα του Αέρα των Εσωτερικών Χώρων


Τα ρυπογόνα συστατικά των εσωτερικών χώρων, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το βενζόλιο, η φορμαλδεϋδη και ο υδράργυρος ταξινομούνται ως πτητικές οργανικές ενώσεις (σ.σ. pentapostagma.gr – volatile organic compounds).

Οι πτητικές οργανικές ενώσεις εκπέμπονται από τα οικοδομικά υλικά, τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και τα απορρυπαντικά, από τον καπνό του τσιγάρου, το μαγείρεμα ή τους ξυλόφουρνους. Όντας χημικά στοιχεία που βασίζονται στον άνθρακα, οι πτητικές οργανικές ενώσεις ενοχοποιούνται για την πρόκληση ή την όξυνση προβλημάτων υγείας, ειδικότερα σε παιδιά και ενήλικες με υφιστάμενες αναπνευστικές νόσους.

Ποιά Φυτά Καθαρίζουν Αποτελεσματικότερα τον Αέρα Εσωτερικού Χώρου;

Όλα τα φυτά πραγματοποιούν φωτοσύνθεση , μία διαδικασία που απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα και εν συνεχεία απελευθερώνει οξυγόνο στην ατμόσφαιρα. Η Μελέτη Καθαρής Ατμόσφαιρας της NASA και ο Bill Wolverton επιστήμονας της NASA ανακάλυψαν ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν την ικανότητα, πέραν της απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα, να απορροφούν μία σημαντική ποσότητα τοξικών χημικών στοιχείων από την ατμόσφαιρα των εσωτερικών χώρων. Ποιά φυτά συνιστούν όμως οι επιστήμονες ως τα καταλληλότερα;


1. Σπαθίφυλλο (Spathiphyllum wallisii)

peace-lillyΓια πολλούς ανθρώπους, το Σπαθίφυλλο αποτελεί το αγαπημένο φυτό εσωτερικού ή/και εξωτερικού χώρου ειδικότερα όταν ανθίζει την άνοιξη. Εντός της οικίας σας, το φυτό αυτό ανθίζει υπό χαμηλή ή μέτρια σκίαση. Βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των φυτών που φιλτράρουν τον αέρα των εσωτερικών χώρων καθώς απομακρύνει την βενζίνη, τη φορμαλδεϋδη, τη τριχλωροαιθυλένη, το ξυλόλιο, το τολουόλιο και την αμμωνία από την ατμόσφαιρα του εσωτερικού χώρου της οικίας σας.

2. Πόθος – Devil’s Ivy (Επιστημονική Ονομασία: Epipremnum aureum)

devils ivy

Στη δεύτερη θέση, και πολύ κοντά στην πρώτη θέση που κατέχει το Σπαθίφυλλο, βρίσκεται το φυτό Πόθος. Πολλοί ειδικοί στην κηπουρική αναφέρουν ότι αποτελεί το φυτό που είναι ευκολότερο να καλλιεργηθεί σε εσωτερικούς χώρους. Αποδεικνύει μεγάλη αποτελεσματικότητα στην αφαίρεση της βενζίνης, της φορμαλδεϋδης, της τριχλωροαιθυλένης, του ξυλολίου και του τολουολίου από τον αέρα του εσωτερικού χώρου της οικίας σας. Το συγκεκριμένο φυτό εσωτερικού χώρου προτιμά το δυνατό, έμμεσο φως.

3. Σανσεβιέρια (Sansevieria trifasciata)

σανσεβιέρα

Το συγκεκριμένο φυτό εσωτερικού χώρου αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για όσους επιλέγουν για πρώτη φορά φυτά για να διακοσμήσουν τον εσωτερικό τους χώρο και να φιλτράρουν την ατμόσφαιρα της οικίας τους. Μπορεί να αντέξει σε μία ποικιλία συνθηκών σε εσωτερικούς χώρους και μόνο το απερίσκεπτο πότισμα μπορεί να το σκοτώσει (είτε υπερβολικό είτε καθόλου πότισμα). Σύμφωνα με τη μελέτη της NASA, και έτερες μελέτες, το συγκεκριμένο φυτό μπορεί να καθαρίσει την ατμόσφαιρα του εσωτερικού χώρου από βενζίνη, φορμαλδεϋδη, τριχλωροαιθυλένη, ξυλόλιο και τολουόλιο.

4. Κισσός Μικρόφυλλος – Εnglish Ivy (Hedera helix)

english-ivy

Τα φυτά όπως ο Κισσός ο Μικρόφυλλος δεν είναι από τα ευκολότερα στην συντήρηση σε εσωτερικούς χώρους, αλλά δοθέντων των εξαιρετικών ικανοτήτων αναρρίχησης που διαθέτουν, αποτελούν μία εξαιρετική προσθήκη στα φυτά εσωτερικών χώρων. Ο Κισσός ο Μικρόφυλλος διαθέτει μία φυσική ικανότητα να φιλτράρει ρυπογόνα στοιχεία από την ατμόσφαιρα συμπεριλαμβανομένης της βενζίνης, της φορμαλδεϋδης, του ξυλολίου και του τολουολίου.

5. Ραφίς – Lady Palm (Rhapis excelsa)

Rhapis excelsa

Η Ραφίς (The Lady palm) είναι ένα πανέμορφο φυτό. Υπό τις κατάλληλες συνθήκες το συγκεκριμένο φυτό δεν είναι δύσκολο να αναπτυχθεί σε εσωτερικό χώρο και έχει αποδειχθεί ότι απομακρύνει αποτελεσματικά τη φορμαλδεϋδη, το ξυλόλιο, το τολουόλιο και την αμμωνία από την ατμόσφαιρα εντός του εσωτερικού χώρου μίας οικίας.

6. Φίκος Μπέντζαμιν – Weeping Fig (Ficus benjamina)

φίκος-μπέντζαμιν

Ο Φίκος Μπέντζαμιν αναπτύσσεται δίχως προβλήματα σε ένα ηλιόλουστο δωμάτιο καθώς και στην άμεση έκθεση στις πρωινές ακτίνες του ηλίου. Καθαρίζει την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας από τη φορμαλδεϋδη, το ξυλόλιο και το τολουόλιο.

7. Φτέρη της Βοστώνης – Bosten Fern (Nephrolepis exaltata)

φτέρη-της-βοστώνης

Η φτέρη της Βοστώνης αποτελεί ένα από τα πιο συνήθη φυτά εσωτερικών χώρων (φτέρες). Αναπτύσσονται καλύτερα σε συνθήκες ζέστης και υγρασίας, και έτσι αν έχετε ευαισθησία στην υγρασία τότε ίσως δεν αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή για εσάς. Εάν όντως επιλέξετε μία φτέρη της Βοστώνης, θα πρέπει να ξέρετε ότι εάν αναπτυχθούν σε εσωτερικό χώρο, απομακρύνουν αποτελεσματικά τη φορμαλδεϋδη, το ξυλόλιο και το τολουόλιο.

8. Dwarf Date Palm (Phoenix roebelenii)

dwarf-date-palm

Το Dwarf Date Palm αναπτύσσεται καλύτερα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκθεση στο φώς του ηλίου, ακόμη και στην απευθείας έκθεση στις ακτίνες του ηλίου. Ως φυτό εσωτερικού χώρου, μπορεί να απομακρύνει τη φορμαλδεϋδη, το ξυλόλιο και το τολουόλιο.

9. Areca Palm (Chrysalidocarpus lutescens)

areca-palmΤο Areca palm αποτελούσε φυτό που βρισκόταν στη λίστα των ειδών υπό εξαφάνιση. Σε εσωτερικούς χώρους, έχει την ικανότητα να φιλτράρει το ξυλόλιο και το τολουόλιο από την ατμόσφαιρα. Είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στο υπερβολικό πότισμα και αναπτύσσεται καλύτερα στο έντονο φως του ηλίου.

10. Φίκος — Rubber Plant (Ficus elastica)

φίκος

Ο Φίκος είναι εύκολος στην καλλιέργεια σε εσωτερικό χώρο, και αναπτύσσεται καλύτερα σε φωτεινά και ζεστά δωμάτια όταν λαμβάνει συχνό πότισμα και «εμπλουτίζεται» με λιπάσματα. Ως φυτό που φιλτράρει την ατμόσφαιρα εσωτερικών χώρων τα καταφέρνει καλύτερα στην απομάκρυνση της φορμαλδεϋδης.

pentapostagma.gr

Δημοφιλή άρθρα

429
Θίασος το ΝΑΤΟ: Πλακώθηκαν ΗΠΑ-Γερμανία με βαρείς χαρακτηρισμούς από Ν.Τραμπ και απάντηση από Β.Σόιμπλε - Απίστευτες εικόνες από τη Σύνοδο και το "δούλεμα" του "Πλανητάρχη" στον Α.Τσίπρα

Πλακώθηκαν άσχημα στο ΝΑΤΟ Ν.Τραμπ και Γερμανία και σίγουρα θα έχουμε εξελίξεις στο μέτωπο αυτό. Oι εικόνες που ήρθαν


203
Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα υγείας του Ερντογάν; Βγαίνει υποβασταζόμενος από τη θωρακισμένη Μερσεντές και μετά βίας στέκεται στα πόδια του – Βίντεο από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Τί συμβαίνει με την υγεία του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν; Η εμφάνιση του χθες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις


252
Στο κόκκινο η ένταση Τουρκίας - Ισραήλ: Ισραηλινές επίλεκτες δυνάμεις αναπτύσσονται στην Κύπρο για να προσφέρουν ασπίδα στη Μεγαλόνησο και να συλλέξουν πληροφορίες για τον τουρκικό κατοχικό στρατό

Ειδικού Συνεργάτη Μεγάλη  ένταση  με την Τουρκία "μυρίζει" η παρουσία Ισραηλινών στρατιωτών στην Κύπρο τον Ιούνιο, όπου αναμένεται να κλιμακωθούν


Πιο σχολιασμένα άρθρα

252
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ! Εκρηξη στο αυτοκίνητο που επέβαινε ο Λουκάς Παπαδήμος – Αυτόπτης μάρτυρας: «Πλημμυρισμένοι στα αίματα οι άνθρωποι» (συνεχής ροή, εικόνες, βίντεο)

Θύμα τρομοκρατικής επίθεσης ο Λουκάς Παπαδήμος! Σύμφωνα με πληροφορίες , ο αποστολέας που αναγράφονταν στην επιστολή με τον εκρηκτικό μηχανισμό προς

25 Μαΐου 2017 9:54 μμ


252
Στα άκρα το πάνε Τουρκία και Αλβανία: Ανακάλυψαν «εισβολή» της Ελλάδας στα αλβανικά ύδατα για υδρογονάνθρακες – Σε χώρους διασποράς τα πλοία του ΠΝ στο Αιγαίο

Μπαράζ συνδυασμένων προκλήσεων Τούρκων και Αλβανών εναντίον της Ελλάδας με στόχο τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Αιγαίο και Ιόνιο. Πριν

25 Μαΐου 2017 11:15 μμ


252
Θίασος το ΝΑΤΟ: Πλακώθηκαν ΗΠΑ-Γερμανία με βαρείς χαρακτηρισμούς από Ν.Τραμπ και απάντηση από Β.Σόιμπλε – Απίστευτες εικόνες από τη Σύνοδο και το «δούλεμα» του «Πλανητάρχη» στον Α.Τσίπρα

Πλακώθηκαν άσχημα στο ΝΑΤΟ Ν.Τραμπ και Γερμανία και σίγουρα θα έχουμε εξελίξεις στο μέτωπο αυτό. Oι εικόνες που ήρθαν

26 Μαΐου 2017 2:20 μμ