Ριγανέλαιο: Το φυσικό αντιβιοτικό

Διατροφή

Αναλογιστήκατε ποτέ πως θα μπορούσε να υπάρχει ένα αιθέριο έλαιο που θα θωράκιζε τον ανθρώπινο οργανισμό από τις ιώσεις και τα κρυολογήματα, θα ήταν φυσικό αντιβιοτικό και θα είχε αντιμικροβιακές ιδιότητες;
Ένα τέτοιο αιθέριο έλαιο είναι το ριγανέλαιο. Βασικό συστατικό του είναι η άγρια ρίγανη, που είναι πλούσια σε ανόργανα συστατικά, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, κάλιο, χαλκό, βόριο, μαγγάνιο και βιταμίνες C και Α.

Η ελληνική άγρια ρίγανη είναι γνωστή σε κάθε γωνιά του πλανήτη, καθώς οι περισσότεροι γνωρίζουν τις θεραπευτικές της ιδιότητες εδώ και αιώνες.

Το ριγανέλαιο, λένε οι ειδικοί, είναι ένα εξαιρετικό αιθέριο έλαιο, ικανό να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα από μικρόβια, μύκητες, βακτήρια και ιούς πάσης φύσεως.

"Στην κορυφή όλων των αιθέριων ελαίων βρίσκεται το έλαιο της άγριας ελληνικής ρίγανης που έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές- σε ορισμένες μορφές καρκίνου -ιδιότητες.

Αποτελεί από μόνο του ισχυρό αντιβιοτικό και μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε διάφορες λοιμώξεις του αναπνευστικού, του πεπτικού, των γεννητικών οργάνων όπως είναι η προστατίτιδα στους άνδρες και η ουρολοίμωξη στις γυναίκες που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία τους καλοκαιρινούς μήνες" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βοτανολόγος Αλκης Γρηγοριάδης.

"Δρα άμεσα κατά των αλλεργιών, διαφόρων μορφών ιώσεων, των εντερικών και πεπτικών προβλημάτων, σπαστικής κολίτιδας, τυμπανισμό, ακμή, αρθρίτιδα, πόνους στους μυς και στους τένοντες, πόνους στην πλάτη, προβλήματα των ούλων όπως ουλίτιδα, έκζεμα, ψωρίαση, μυρμηγκιές, τσιμπήματα εντόμων, έρπητες και μύκητες νυχιών.

Έρευνες δείχνουν ότι έχει αποτελεσματική δράση και στην μείωση του ζαχάρου, ενώ σε πρόσφατη έρευνα του ΑΠΘ το ριγανέλαιο έδειξε πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση στην οξείδωση των λιποπρωτεϊνων του ορού του αίματος" επισημαίνει.

Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εξωτερικά, πάντα αραιωμένο σε ελαιόλαδο: μία δόση ριγανέλαιο με 5 δόσεις λάδι βάσης. "Η ελληνική ρίγανη και μόνο αυτή είναι που έχει την κατάλληλη σύσταση. Επίσης δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με το έλαιο ρίγανης" σημειώνει ο κ. Γρηγοριάδης επισημαίνοντας πως τα τελευταία χρόνια γίνονται κτηνοτροφικά και κτηνιατρικά σκευάσματα με βάση το αιθέριο έλαιο της ρίγανης με αποτελέσματα εφάμιλλα των συμβατικών.

Ιδιαίτερα χρήσιμο για το καλοκαίρι θεωρείται και το γαλάκτωμα ρίγανης που χρησιμοποιείται για βιολογικό ράντισμα των φυτών και των οπωροφόρων δένδρων της αυλής και του κήπου.

Οι δύο βασικές ουσίες που δίνουν στη ρίγανη τις αντισηπτικές ιδιότητες είναι η καρβακρόλη και η θυμόλη. Όμως είναι σημαντικό η αναλογία τους να βρίσκεται σε σωστό επίπεδο, δηλαδή υψηλή περιεκτικότητα σε καρβακρόλη και χαμηλή σε θυμόλη η οποία σε μεγάλες δόσεις είναι τοξική.

Παράλληλα, η ρίγανη περιέχει ένα παράγωγό του, το ροσμαρινικό οξύ, με ισχυρότατο αντιοξειδωτικό χαρακτήρα.

Να σημειώσουμε ότι το ριγανέλαιο είναι πόσιμο αιθέριο έλαιο και η δοσολογία του είναι μία σταγόνα σε λίγο νερό ή σε ένα φλιτζάνι τσάι ή χυμό ή για ακόμη πιο εύκολη λήψη σε μια κουταλιά ελαιολάδου 2-3 φορές την ημέρα.

Για μακροχρόνια χρήση του ελαίου συνιστάται η λήψη εναλλάξ ανά διαστήματα 15 ημερών μια παύση μίας εβδομάδας. Ωστόσο, δεν πρέπει να δίνεται σε γυναίκες που εγκυμονούν, ενώ για άτομα με έλλειψη σιδήρου προτείνεται δύο ώρες πριν ή μετά το φαγητό.

Το Αιθέριο Έλαιο Ρίγανης είναι φυσικό:

Αντιβακτηριδιακό
Αντιιικό
Αντιμυκητιασικό
Αντιοξειδωτικό
Χωνευτικό
Αντιαλλεργιογόνο
Αντιπαρασιτικό
Αντιφλεγμονώδες

Το αιθέριο έλαιο ρίγανης έχει υψηλή περιεκτικότητα αε φαινόλες (ενώσεις που έχουν ευεργετικές αντιοξειδωτικές επιδράσεις και αντιδρούν με τις ελεύθερες ρίζες και τις εμποδίζουν να προκαλέσουν βλάβη).

Συστατικά του αιθέριου ελαίου ρίγανης:

-Καρβακόλη ή Carvacrol - Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η φαινόλη έχει πολλά υποσχόμενες θεραπευτικές ιδιότητες και μπορεί να καταπολεμήσει πολλούς τύπους βακτηριακών λοιμώξεων, όπως από Ε. Coli, Candida albicans, σαλμονέλλα, listeria, staphylococcus και πολλά άλλα.

-Θυμόλη - Μια άλλη φαινόλη, αυτή η ένωση έχει εξαιρετικές αντισηπτικές ιδιότητες και είναι μεγάλη για τη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων. Βοηθά επίσης στην προστασία από τις τοξίνες και προωθεί την επούλωση.

-Ροσμαρινικό οξύ - Ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιισταμινικό, μειώνει φυσιολογικά το πρήξιμο και είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία αλλεργικών αντιδράσεων.

-Τερπένια ή Terpenes - Έχουν ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες.

-Λιναλοόλη ή Linalool - Καταπραϋνει και ανακουφίζει από το στρες και το άγχος.

-Ναρινγίνη ή Naringin - Σταματάει τα καρκινικά κύτταρα από την ανάπτυξη και υποστηρίζει τα άλλα αντιοξειδωτικά στο αιθέριο έλαιο ρίγανης.

-Βήτα-καρυοφυλλίνη ή Beta-caryophyllin  - Ένα εξαιρετικό αντιφλεγμονώδες.

Το Αιθέριο Έλαιο Ρίγανης είναι ένα εξαιρετικό ενισχυτικό της ανοσίας και χρησιμοποιείται τοπικά για δερματικές, παρασιτικές και μυκητιασικές λοιμώξεις. Βοηθά, την πέψη, μπορεί να ανακουφίσει την σοβαρή αλλεργία και τα εμμηνορροϊκά συμπτώματα και πολλά άλλα!

-Κρυολόγημα

Αν έχετε αίσθημα συμφόρησης, εάν αισθάνεστε ότι τα συμπτώματα της γρίπης έρχονται και θέλετε μια φυσική θεραπεία το λάδι ρίγανης μπορεί να βοηθήσει. Το έλαιο ρίγανης μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του staphylococcus aureus που είναι γνωστό ότι προκαλεί λοιμώξεις της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Και οι δύο ενώσεις, η καρβακρόλη και η θυμόλη στο έλαιο ρίγανης φυσικά καταπολεμούν τα βακτηρίδια και είναι αντιφλεγμονώδες το έλαιο και βοηθά στην ανακούφιση της συμφόρησης στους αεραγωγούς και στην ανακούφιση του μπουκώματος.

Πώς να χρησιμοποιήσετε αιθέριο έλαιο ρίγανης για τα κρυολογήματα:

1. Εισπνοή ατμού: Προσθέστε μερικές σταγόνες ελαίου ρίγανης σε ένα μπολ με βραστό νερό, τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας και αναπνεύστε στους ισχυρούς ατμούς για 5-10 λεπτά. Ο υγρός ατμός βοηθά στη χαλάρωση και αποστράγγιση της βλέννας στους ρινικούς κόγχους και οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του ελαίου βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Αυτή η θεραπεία είναι εξαιρετική για όσους πάσχουν από λοιμώξεις των παραρρινίων, ιγμορίτιδα ή πνευμονία.

2. Χρήση σε ένα διαχύτη: Προσθέστε μερικές σταγόνες λάδι ρίγανης στο διαχύτη και αναπνεύστε τους φαρμακευτικούς ατμούς. Είναι πολύ καλό για το κρυολόγημα και την εποχική γρίπη.

3. Εισπνεύστε άμεσα: Αν έχετε μπούκωμα και είστε στην εργασία εισπνεύστε άμεσα το λάδι ρίγανης απευθείας από το μπουκάλι για να ξεμπουκώσετε και να ανοίξουν οι αεραγωγοί.

4. Πονόλαιμος: Προσθέστε μερικές σταγόνες ρίγανης σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και κάντε γαργάρες με το μείγμα. Οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του ελαίου θα βοηθήσουν στην καταστροφή των βακτηριδίων και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες θα βοηθήσουν στην ανακούφιση του πονεμένου λαιμού.

5. Πάρτε το υπογλώσσια: Προσθέστε 2-3 σταγόνες λάδι ρίγανης σε ένα λάδι βάσης, όπως το ελαιόλαδο ή το λάδι καρύδας και πάρτε το κάτω από τη γλώσσα σας. Ανακατέψτε το μείγμα για ένα λεπτό, δίνοντάς του χρόνο να απορροφηθεί. Επαναλάβετε 2-3 φορές την ημέρα.


-Βρογχίτιδα

Το έλαιο ρίγανης είναι αποχρεμπτικό και βοηθά στη μείωση της βλέννας και είναι απαραίτητο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων βρογχίτιδας και του βήχα.Το έλαιο ρίγανης έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην παροχή ανακούφισης από τον παραγωγικό βήχα που προκαλείται από  ιογενείς λοιμώξεις στον λάρυγγα και την τραχεία.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το αιθέριο έλαιο ρίγανης για το βήχα:

1. Εισπνοή ατμού: Προσθέστε μερικές σταγόνες ρίγανης σε ένα μπολ με βραστό νερό, τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας και αναπνεύστε τους ισχυρούς ατμούς για 5-10 λεπτά. Ο ζεστός ατμός βοηθά να χαλαρώσει η βλέννα στους αεραγωγούς βοηθώντας τον βήχα να είναι πιο παραγωγικός. Αυτή η θεραπεία στο σπίτι είναι εξαιρετικά ευεργετική για όσους πάσχουν από βρογχίτιδα και κοκκύτη.

2. Θεραπεία με εντριβές: Προσθέστε 5-8 σταγόνες λάδι ρίγανης σε 1-2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας (στερεό σε θερμοκρασία δωματίου) και τρίβετε στο στήθος ως καταπραϋντικό βάλσαμο για λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και το βήχα. Μπορείτε, επίσης, να τρίψετε αυτό το βάλσαμο στα πέλματα των ποδιών για επιπλέον όφελος.

-Ωτίτιδες

Οι μολύνσεις στα αυτιά μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνες λόγω της συσσώρευσης υγρού στο αυτί που μαζεύεται στις ευσταχιανές σάλπιγγες (σωλήνες που συνδέουν το μέσο αυτί με τη μύτη). Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω ιογενών ή βακτηριακών λοιμώξεων, μπουκωμένων κόλπων, αλλεργιών, πρησμένων αδενοειδών αδένων και άλλων. Το έλαιο ρίγανης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από τη μόλυνση του αυτιού, καθώς, είναι φυσικό αντιφλεγμονώδες και έχει αναισθητικές ιδιότητες και είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται για τις μολύνσεις των αυτιών.

Πώς να χρησιμοποιήσετε λάδι ρίγανης για τις μολύνσεις αυτιών:

1. Εφαρμόστε τοπικά: Προσθέστε 2-3 σταγόνες λάδι ρίγανης με 2-3 σταγόνες λαδιού βάσης, όπως ελαιόλαδο ή jojoba ή λάδι καρύδας και τρίψτε και κάντε μασάζ στο εξωτερικό του αυτιού. Το λάδι θα διαπεράσει το δέρμα και θα απορροφήσει τους ιστούς και θα βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και του παλμού στο αυτί. 

-Στομαχικές διαταραχές

Το έλαιο ρίγανης ανακουφίζει από τη δυσπεψία, τη βακτηριακή λοίμωξη, την περίσσεια οξέος, το φούσκωμα και πολλά άλλα. Το έλαιο ρίγανης έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό έναντι αρκετών βακτηριδίων, όπως τα E.coli και η Salmonella που είναι τα μικρόβια που είναι υπεύθυνα για την πρόκληση τροφικής δηλητηρίασης. Οι τοξίνες και τα βακτηρίδια μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν φλεγμονή του πεπτικού συστήματος και το έλαιο ρίγανης είναι ένα αντιφλεγμονώδες έλαιο που βοηθά στην ανακούφιση του στομάχου και στην πέψη, ενισχύοντας την απελευθέρωση της χολής και των γαστρικών υγρών που βοηθούν στην πέψη των τροφών.

Πώς να χρησιμοποιήσετε αιθέριο έλαιο ρίγανης για τη δυσφορία στο στομάχι:

1. Αναστατωμένο στομάχι: Προσθέστε 1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο ρίγανης θεραπευτικής ποιότητας σε ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι (τσάι λεμονιού ή μέντας) και πιείτε το για να βοηθήσετε την πέψη μετά από ένα μεγάλο, βαρύ γεύμα.

-Αλλεργίες

Το φυσικό αντιαλλεργιογόνο, αντιφλεγμονώδες και ήπιο καταπραϋντικό αιθέριο έλαιο ρίγανης βοηθάει στη μείωση του τρόπου με τον οποίο το σώμα αντιδρά στα αλλεργιογόνα, όπως η γύρη, η μούχλα και άλλα ερεθιστικά στον αέρα που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στους αεραγωγούς. Το έλαιο ρίγανης θεραπευτικής ποιότητας περιέχει καρβακρόλη που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ροσμαρινικό οξύ, ένα φυσικό αντιισταμινικό που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος και είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία των αλλεργικών αντιδράσεων. Και τα δύο αυτά ενεργά συστατικά που βρίσκονται στο αιθέριο έλαιο ρίγανης μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα αλλεργίας όπως το φτέρνισμα, τη συμφόρηση και τον κνησμό.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το αιθέριο έλαιο ρίγανης για τις αλλεργίες:

1. Εισπνοή ατμού: Προσθέστε μερικές σταγόνες λάδι ρίγανης σε ένα μπολ με βραστό νερό, τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας και αναπνεύστε τους ισχυρούς ατμούς για 5-10 λεπτά. Ο ζεστός ατμός βοηθά στη χαλάρωση της βλέννας, ανοίγει τους αεραγωγούς και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ελαίου βοηθούν στην καταπράυνση και ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλεργίας.

2. Χρήση σε έναν διαχυτή: Προσθέστε αρκετές σταγόνες λάδι ρίγανης στο διαχυτή σας σας, αφήστε το να περάσει μέσα από τον αέρα και να αναπνέετε τους φαρμακευτικούς ατμούς. Πολύ καλό για τις εποχιακές αλλεργίες.

-Δερματικές παθήσεις

Το έλαιο ρίγανης μπορεί να ωφελήσει όσους έχουν δερματικές παθήσεις, όπως έκζεμα, μυκητίαση, ακμή, ψωρίαση, ροδόχρου ακμή, και εκείνους που πάσχουν από δερματικές λοιμώξεις. Ειδικά, όσοι πάσχουν από ψωρίαση (μια φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος) βρίσκουν ότι το έλαιο ρίγανης τους βοηθά να ανακουφίσουν τα συμπτώματα, επειδή το έλαιο ρίγανης είναι φυσικό αντιφλεγμονώδες.

Πώς να χρησιμοποιήσετε αιθέριο έλαιο ρίγανης για το δέρμα:

1. Εντριβές στο δέρμα: Αναμείξτε 10-15 σταγόνες λάδι ρίγανης σε 2-3 κουταλιές της σούπας λάδι βάσης, όπως καρύδα, jojoba ή ελαιόλαδο και εφαρμόστε στις πληγείσες περιοχές.

Το έλαιο ρυπανίνης θεωρείται ότι είναι ένα έλαιο που έχει «θερμές» ιδιότητες και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα εάν χρησιμοποιηθεί άμεσα. Είναι καλύτερο να αναμειγνύεται με λάδι φορέα και να δοκιμάζεται πρώτα μια μικρή περιοχή στο δέρμα σας και αν το δέρμα ερεθιστεί  ή κοκκινίσει, διακόψτε τη χρήση.

-Ακμή

Οι αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές φαρμακευτικές ιδιότητες του αιθέριου ελαίου ρίγανης μπορούν να κάνουν θαύματα για όσους πάσχουν από ακμή. Το έλαιο ρίγανης περιέχει καρβακρόλη, μια δραστική ουσία με εξαιρετικές αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσει στην εξόντωση των βακτηρίων που προκαλούν την ακμή, να ξηρανθούν οι βλάβες της ακμής και να μειώσουν τη διόγκωση και τη φλεγμονή. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό έναντι της κυστικής ακμής, ενός σοβαρού τύπου ακμής που, συνήθως, εμφανίζεται στα εφηβικά χρόνια, όπου οι πόροι φράσσονται, οδηγώντας σε μεγάλα σπυράκια, χρόνιες φλεγμονές και λοίμωξη.

Πώς να χρησιμοποιήσετε αιθέριο έλαιο ρίγανης για την ακμή:

1. Θεραπεία ακμής: Προσθέστε 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο ρίγανης σε λίγο νερό. Βυθίστε μια βαμβακερή σφαίρα στο μείγμα και τοποθετήστε το στις βλάβες ακμής. Η Carvacrol, το ενεργό συστατικό σΤΟ έλαιο ρίγανης, βοηθά στην καταπολέμηση των βακτηριδίων και στη μείωση της φλεγμονής που προκαλείται από την ακμή. όταν το χρησιμοποιείτε ως φυσική θεραπεία για την ακμή, δοκιμάστε πρώτα σε μια μικρή περιοχή στο δέρμα σας και εάν το δέρμα σας ερεθιστεί ή κοκκινίσει, διακόψτε τη χρήση.

-Μυκητίαση

Η Candida είναι ένας τύπος μύκητα που ζει στο σώμα και όταν οι συνθήκες είναι σωστές μπορούν να πολλαπλασιαστεί. Ορισμένα από τα ενδεικτικά σημεία της υπερανάπτυξης Candida είναι μια παχιά λευκή επικάλυψη στη γλώσσα, οι μολύνσεις ζύμης και άλλα. Το έλαιο ρίγανης είναι πλούσιο σε θυμόλη, μια ένωση με εξαιρετικές αντιμυκητιασικές ιδιότητες. Στην πραγματικότητα, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το έλαιο ρίγανης είναι εξίσου αποτελεσματικό στη θεραπεία των μυκήτων, όπως Aspergillus, Candida κ.ά σε σύγκριση με τα πρότυπα αντιμυκητιασικά φάρμακα που συνταγογραφούνται από τους γιατρούς. Και το πιο σημαντικό είναι ότι το λάδι ρίγανης είναι μια πολύ ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στα χημικώς τοξικά φάρμακα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε λάδι ρίγανης για τις μυκητιάσεις:

1. Πάρτε το υπογλώσσια: Για εσωτερικές μολύνσεις ζύμης, προσθέστε 2-3 σταγόνες λάδι ρίγανης σε ένα βρώσιμο λάδι φορέα, όπως το ελαιόλαδο ή το λάδι καρύδας και να το παίρνετε υπογλώσσια (κάτω από τη γλώσσα σας). Ανακατέψτε το μείγμα κάτω από τη γλώσσα για ένα λεπτό περίπου, δίνοντάς του χρόνο να το απορροφήσει το αίμα σας. Επαναλάβετε 2-3 φορές την ημέρα.

2. Μολύνσεις του δέρματος: Για  τις μυκητιασικές μολύνσεις δέρματος αναμιγνύετε μερικές σταγόνες ρίγανης με λάδι φορέα, όπως λάδι καρύδας ή jojoba ή ελαιόλαδο και εφαρμόζετε 3 φορές την ημέρα.

-Ονυχομυκητίαση

Οι μύκητες των νυχιών κάνει θαύματα για όλα τα είδη μυκητιασικών λοιμώξεων, ακόμη και για το πόδι του αθλητή.

Πώς να χρησιμοποιήσετε λάδι ρίγανης για την ονυχομυκητίαση το πόδι του αθλητή και τις άλλες μυκητιασικές λοιμώξεις:

1. Ποδόλουτρα: Βυθίστε το προσβεβλημένο πόδι για 15-20 λεπτά σε διάλυμα ζεστού νερού στο οποίο έχετε προσθέσει 1 κουταλάκι του γλυκού αιθέριο έλαιο ρίγανης. Κάνετε το αυτό δύο φορές την ημέρα για καλύτερα αποτελέσματα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε 1/2 φλιτζάνι άλατα Epsom, καθώς αυτό θα βοηθήσει να χαλαρώσουν και οι μυς σας. Το πόδι του αθλητή μεταδίδεατι σε αποδυτήρια, γυμναστήρια, πισίνες και περιοχές όπου τα άτομα με μολυσμένα πόδια περπατούν ξυπόλητοι. Προληπτικά, να τρίβετε τα πόδια σας με μερικές σταγόνες ρίγανης σε συνδυασμό με λάδι βάσης, όπως λάδι jojoba ή καρύδας ή ελαιόλαδο πριν επισκεφθείτε αυτές τις περιοχές ή βάλτε μερικές βαμβάκι εμποτισμένο με ριγανέλαιο  στα παπούτσια σας για να αποτρέψετε μια μόλυνση.

2. Μολύνσεις των νυχιών: Συνδυάστε 2-3 σταγόνες λάδι ρίγανης με την ίδια ποσότητα ελαίου βάσης, όπως λάδι jojoba ή έλαιο neem ή καρύδας ή ελαιόλαδο. Το έλαιο Neem είναι ένα εξαιρετικό λάδι βάσης για να συνδυάζεται με το αιθέριο έλαιο ρίγανης, καθώς είναι φυσικό και αντιμυκητιασικό. Βυθίστε βαμβάκι στο μείγμα και εφαρμόστε το στα μολυσμένα νύχια και κάτω από αυτά και ανάμεσα στα δάκτυλα και ταυτόχρονα κάντε εντριβή. Επαναλάβετε καθημερινά μέχρι να υποχωρήσει η μόλυνση και να εξαφανιστεί τελείως.

-Ρυτίδες

Το αιθέριο έλαιο ρίγανης θεραπευτικής ποιότητας περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι ένα εξαιρετικό λάδι για να επιβραδύνετε τη διαδικασία γήρανσης. Αλλά πώς λειτουργεί; Για να καταλάβουμε πώς το λάδι ρίγανης λειτουργεί για τη γήρανση, πρέπει να ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στη διαδικασία της ίδιας της γήρανσης. Η γήρανση προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από τις ελεύθερες ρίζες και την οξείδωση στο σώμα, γι 'αυτό και τα αντιοξειδωτικά είναι τόσο σημαντικά. Το έλαιο ρίγανης περιέχει μια πληθώρα αντιοξειδωτικών που υπερασπίζονται το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες και άλλους επιβλαβείς παράγοντες που επιταχύνουν τη γήρανση. Οι φαινόλες που υπάρχουν στο λάδι είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και στοχεύουν και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για την πρόκληση ορισμένων καρκίνων, για τη γήρανση, τις ρυτίδες, τις διαταραχές του νευρικού συστήματος, τον εκφυλισμό των μυών και άλλων καταστάσεων.

Πώς να χρησιμοποιήσετε λάδι ρίγανης για τη γήρανση:

1. Λοσιόν: ΑναμΕίξτε 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο ρίγανης με 1/4 φλιτζάνι λάδι καρύδας (στερεό σε θερμοκρασία δωματίου) και 1/4 φλιτζάνι λάδι moringa, ένα εξαιρετικό έλαιο βάσης που αναζωογονεί φυσικά το θαμπό, κουρασμένο και γερασμένο δέρμα και εμποδίζει την χαλάρωση των μυών του προσώπου. Συνδυάστε και εφαρμόστε στο πρόσωπο. Αυτή η ημερήσια αγωγή έχει ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες.

-Παράσιτα

Το αιθέριο έλαιο ρίγανης είναι εξαιρετικό για τη θανάτωση των παρασίτων και την καταπολέμηση των παρασιτικών λοιμώξεων. Το λάδι ρίγανης μπορεί να βοηθήσει να θανατωθεί ο νορβιοϊός, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερίτιδα ή γρίπη στομάχου. Είναι επίσης επωφελής για μολύνσεις από σκουλήκια και έχει δείξει ελπιδοφόρο δυναμικό εναντίον διαφόρων παθογόνων που μεταδίδονται από τα τρόφιμα, όπως η E. coli, η listeria και η σαλμονέλα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε λάδι ρίγανης για παράσιτα:

1. Πάρτε εσωτερικά: Προσθέτοντας μερικές σταγόνες λάδι ρίγανης στο φαγητό σας μπορεί δυνητικά να σκοτώσετε τα βακτηρίδια, αλλά βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε λάδι ρίγανης θεραπευτικής ποιότητας. Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε 2-3 σταγόνες στο τσάι σας, μαζί με βιολογικό μέλι.

2. Πάρτε την υπογλώσσια: Προσθέστε 2-3 σταγόνες σε ένα λάδι βάσης, όπως το ελαιόλαδο ή το λάδι καρύδας και πάρτε το υπογλώσσια (κάτω από τη γλώσσα σας). Βάλτε, το μείγμα κάτω από τη γλώσσα για ένα λεπτό περίπου, δίνοντάς του χρόνο να απορροφηθεί στο αίμα.

3. Μολύνσεις του δέρματος: Είναι ένα φυσικό αντιβακτηριδιακό και αντιμυκητιασικό μείγμα. Μερικές σταγόνες ρίγανης με λάδι βάσης, όπως λάδι καρύδας ή jojoba ή ελαιόλαδο εφαρμόζεται 2-3 φορές ημερησίως για τη θεραπεία δερματικών λοιμώξεων.

-Κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα, συνήθως, εμφανίζονται στα πόδια, τα χέρια ή μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλες περιοχές του σώματος. Προκαλούνται από έναν ιό που ονομάζεται Human Papillomavirus (HPV). Τα κονδυλώματα μπορούν να γίνουν αρκετά οδυνηρά, ειδικά τα πελματιαία κονδυλώματα που αναπτύσσονται κάτω από τα πόδια και μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά σας να περπατάτε. Τα κονδυλώματα μπορούν, επίσης, να εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές του σώματος. 

Πώς να χρησιμοποιήσετε το έλαιο ρίγανης για τα κονδυλώματα:

1. Εφαρμόστε το τοπικά: Αναμείξτε 3-4 σταγόνες αιθέριο έλαιο ρίγανης με 1 κουταλάκι του γλυκού έλαιο βάσης, όπως το έλαιο neem (το οποίο επίσης είναι εξαιρετικό κατά των κονδυλωμάτων). Εφαρμόστε το μείγμα με καθαρό βαμβάκι, 4-5 φορές την ημέρα και φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ένα καθαρό στυλεό, εάν έχετε περισσότερα από ένα κονδυλώματα. Μετά τη θεραπεία καλύψτε τα κονδυλώματα με μια ταινία ή επίδεσμο για να μην τροφοδοτούνται με οξυγόνο. Μέσα σε μια εβδομάδα ή δύο θα πρέπει να παρατηρήσετε μια σημαντική διαφορά στο μέγεθος της κονδυλωμάτων.

-Έρπητας

Η carvacrol, που είναι το ενεργό συστατικό στο έλαιο ρίγανης, έχει ισχυρή αντιβακτηριδιακή και αντιική δράση και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του ιού έρπητα. Τα βακτήρια έχουν κυτταρική μεμβράνη που μπορεί να γίνει αδιαπέραστη στα αντιβιοτικά. Αυτό που κάνει το λάδι ρίγανης είναι ότι βοηθά στη διάσπαση αυτής της κυτταρικής μεμβράνης και στην πραγματικότητα παράγει φυσικά ισχυρά αντιβιοτικά την ίδια στιγμή για να σκοτώνει τα βακτήρια. Ομοίως, τα αιθέρια έλαια όπως το έλαιο ρίγανης μπορούν να διαπεράσουν τις κυτταρικές μεμβράνες για να επιτεθούν στους ιούς ακριβώς εκεί που ζουν - στο κύτταρο. Οι κόκκινες φλύκταινες που εμφανίζονται συνήθως στα χείλη και γύρω από το στόμα προκαλούνται από τον ιό απλού έρπητα 1 (HSV-1). Ο λόγος για τον οποίο το αιθέριο έλαιο ρίγανης λειτουργεί τόσο καλά κατά των ιών, όπως ο ιός του έρπητα, είναι ότι, αντίθετα με τα συμβατικά αντιβιοτικά και τα φάρμακα, το λάδι ρίγανης μπορεί να διεισδύσει μέσω της κυτταρικής μεμβράνης και να εισβάλλει τους ιούς ακριβώς εκεί που ζουν, στο ίδιο το κύτταρο. Το έλαιο ρίγανης μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών του έρπητα, μειώνοντας το οίδημα. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες βοηθούν, επίσης, στην προώθηση της ταχύτερης επούλωσης.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το έλαιο ρίγανης για τον έρπητα:

1. Εφαρμόστε τοπικά: Αναμείξτε 3-4 σταγόνες αιθέριο έλαιο ρίγανης με 1 κουτάλι σούπας έλαιο Neem (ένα εξαιρετικό λάδι με φυσικές φαρμακευτικές ιδιότητες για την καταπολέμηση του έρπητα) ή  έλαιο καρύδας, ένα φυσικό αντιιικό. Προτείνεται η εφαρμογή του μείγματος στη σπονδυλική στήλη, καθώς, ο ιός του έρπητα παραμένει αδρανής στην σπονδυλική στήλη και συνήθως μολύνει το εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Αυτό συμβαίνει και με άλλους ιούς, οπότε κατ 'ουσίαν κάνοντας αυτό καθημερινά μπορεί να σας βοηθήσει να προστατευθείτε από άλλες ιογενείς επιθέσεις.

2. Πάρτε το υπογλώσσια: Προσθέστε 2-3 σταγόνες λάδι ρίγανης σε ένα βρώσιμο λάδι βάσης, όπως λάδι καρύδας και πάρτε το υπογλώσσια (κάτω από τη γλώσσα σας). Ανακατέψτε το μείγμα κάτω από τη γλώσσα για περίπου ένα λεπτό δίνοντάς του το χρόνο να απορροφηθεί στο κεντρικό νευρικό σύστημα και στο αίμα.

 

-Αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και προκαλεί πόνο και φλεγμονή των αρθρώσεων. Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς με αρθρίτιδα, συνήθως, περιλαμβάνουν τα Μη Στερινοειδή Αντιφλεγμονώδη τα οποία είναι τυπικά ανακουφιστικά πόνου. Το λάδι της ρίγανης είναι μια φυσική εναλλακτική λύση στα χημικά  φάρμακα που δεν έχουν δυσμενείς παρενέργειες. Το Αιθέριο Έλαιο Ρίγανης, που είναι αντιφλεγμονώδες, μπορεί να διεισδύσει στο δέρμα και να εισχωρήσει βαθιά μέσα στις αρθρώσεις για να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής και να βοηθήσει στην αύξηση της κινητικότητας. Έρευνες δείχνουν ότι το έλαιο μπορεί να φτάσει στο αρθρικό υγρό στις αρθρώσεις και να χρησιμεύσει ως φυσικό φάρμακο κατά του πόνου. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε carvacrol, το έλαιο ρίγανης μπορεί να ενεργοποιήσει τις πρωτεΐνες του θερμικού σοκ, μέσω των Τ κυττάρων στο σώμα. Η καρβακρόλη μπορεί να αυξήσει την απόκριση των κυττάρων Τ και να ρυθμίσει την φλεγμονώδη νόσο. Αν έχετε πονόλαιμο και κουρασμένους μύες, το λάδι της ρίγανης μπορεί να κάνει θαύματα λόγω της αντιφλεγμονώδους, αντισπασμωδικής και αναισθητικής δράσης του. Διεισδύει βαθιά στους ιστούς και μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο που προκαλείται από μυϊκές κράμπες, μυϊκούς πόνους, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και άλλους μυϊκούς τραυματισμούς.

Πώς να χρησιμοποιήσετε ρίγανη για την αρθρίτιδα και τον πόνο:

1. Εφαρμόστε τοπικά: Αναμείξτε 5-7 σταγόνες αιθέριο έλαιο ρίγανης με 1 κουταλάκι του γλυκού έλαιο βάσης, όπως ελαιόλαδο ή έλαιο moringa (το λάδι Moringa συνιστάται καθώς μια μελέτη έδειξε ότι είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες, καθιστώντας το ένα εξαιρετικό λάδι φορέα για ανακούφιση των επώδυνων αρθριτικών αρθρώσεων). Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε 2-3 σταγόνες ελαίου μέντας (ένα εξαιρετικό αναλγητικό) στο μείγμα. Η αίσθηση ψύξης του ελαίου μέντας θα βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου. Τρίψτε και κάνετε μασάζ με το μείγμα στις προσβεβλημένες αρθρώσεις 2-3 φορές την ημέρα. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε το ίδιο μείγμα για να ανακουφίσετε τις κράμπες και τον πονόλαιμο.

-Ανοσοποιητικό Σύστημα

Το έλαιο ρίγανης μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματις. Το έλαιο ρίγανης βοηθά στην καταπολέμηση των βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων και  είναι καλύτερη θεραπεία από άλλες φυσικές θεραπείες, όπως η εχινάκεια. Το έλαιο ρίγανης καταπολεμά τις βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις και περιέχει, επίσης, φυσικά αντιοξειδωτικά που εμποδίζουν τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες και επίσης, είναι παρασιτικό.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το έλαιο ρίγανης για την ανοσία:

1. Πάρτε την υπογλώσσια: Προσθέστε 2-3 σταγόνες λάδι ρίγανης σε 2-3 σταγόνες βρώσιμου ελαίου βάσης, όπως το ελαιόλαδο ή το λάδι καρύδας και πάρτε το υπογλώσσια (κάτω από τη γλώσσα σας). Γυρίστε το μείγμα κάτω από τη γλώσσα για λίγα λεπτά δίνοντάς του χρόνο να το απορροφήσει το κεντρικό νευρικό σύστημα και το αίμα σας. Κάντε το πριν κοιμηθείτε, για να ενισχύσετε την άμυνά σας.

2. Χρησιμοποιήστε έναν διαχυτή: Προσθέστε μερικές σταγόνες ελαίου ρίγανης στο διαχύτη και αναπνεύστε τους ισχυρούς ιατρικούς ατμούς. Αυτό είναι μεγάλο για να ενισχύσει την ασυλία σας κατά τη διάρκεια του κρύου και της γρίπης σεζόν.

-Διαταραχές εμμήνου ρύσεως

Το έλαιο ρίγανης είναι ένα φυσικό εμμηναγωγό, που σημαίνει ότι βοηθάει στην τόνωση της εμμηνορροϊκής ροής έτσι μπορεί να είναι ωφέλιμη για τις γυναίκες που έχουν ακανόνιστες περιόδους. Μπορεί, επίσης, να συμβάλει στην καθυστέρηση της εμφάνισης της εμμηνόπαυσης και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως οι ορμονικές διαταραχές και οι ανισορροπίες της διάθεσης. Τα εμμηναγωγά μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις στη μήτρα και πρέπει να αποφεύγεται το λάδι ρίγανης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη ρίγανη για τα προβλήματα της εμμήνου ρύσεως:

1. Πάρτε το από το στόμα: Προσθέστε 2-3 σταγόνες θεραπευτικής ποιότητας έλαιο ρίγανης σε τσάι τζίντζερ ή τσάι χαμομήλι για να έχετε ανακούφιση από τις οδυνηρές περιόδους και για την τόνωση της ροής του αίματος.

2. Εφαρμόστε τοπικά: Για επώδυνες εμμηνορροϊκές κράμπες, αναμείξτε 6-7 σταγόνες λάδι ρίγανης με λίγο λάδι καρύδας και κάντε μασάζ στην κάτω κοιλιακή χώρα για να ανακουφίσετε τον πόνο.

-Πιτυρίδα

Εάν έχετε κνησμό στο τριχωτό της κεφαλής και πάσχετε από πιτυρίδα, δοκιμάστε λάδι ρίγανης. Η έρευνα δείχνει ότι η πιτυρίαση προκαλείται από μολύνσεις ζύμης ή μύκητες στο τριχωτό της κεφαλής. Το φυσικό αντιμυκητιασικό έλαιο ρίγανης μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των μυκητιασικών λοιμώξεων και της πιτυρίδας.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το έλαιο ρίγανης για την πιτυρίδα:

1. Προσθέστε στο σαμπουάν: Προσθέστε 5-6 σταγόνες αιθέριο έλαιο ρίγανης θεραπευτικής ποιότητας σε περίπου 1 κουταλιά σαμπουάν και κάνετε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής. Αφήστε το για 10 λεπτά και ξεπλύνετε. Επαναλάβετε σε μια εβδομάδα.

2. Λάδι για τα μαλλιά: Προσθέστε 10-15 σταγόνες λάδι ρίγανης και 8-10 σταγόνες ελαίου τσαγιού (επίσης εξαιρετικό για την πιτυρίδα) σε 1-2 κουταλιές λάδι καρύδας ή λάδι neem και τρίψτε στο τριχωτό της κεφαλής μετά το λούσιμο. Αφήστε το τη νύχτα για καλύτερα αποτελέσματα.

-Παθήσεις στόματος

Το έλαιο ρίγανης περιέχει θυμόλη, η οποία είναι το ενεργό συστατικό που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της κακοσμίας, των βακτηρίων και της πλάκας. Η θυμόλη είναι αντισηπτική και δρα ως ισχυρός αντιβακτηριακός και αντιμυκητιασικός παράγοντας για την καταπολέμηση της κακής αναπνοής και της ουλίτιδας.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το έλαιο ρίγανης για να έχετε καλύτερη στοματική υγεία:

1. Προσθέστε το στην οδοντόκρεμα: Προσθέστε 1 σταγόνα λάδι ρίγανης στην οδοντόβουρτσα σας (με ή χωρίς οδοντόκρεμα) και βουρτσίστε τα δόντια σας. Εάν έχετε οδοντικό πόνο, το έλαιο ρίγανης μπορεί, επίσης, να χρησιμεύσει ως φυσικό αναισθητικό για να ανακουφίσει τον πόνο και το πρήξιμο.

2. Σπιτικό στοματικό διάλυμα: Συνδυάστε 5 σταγόνες λάδι ρίγανης και 5 σταγόνες ελαίου μέντας σε 2 φλιτζάνια νερό πηγής. Ρίξτε όλα τα συστατικά σε μια καθαρή φιάλη γυάλινη και αναμίξετε. Χρησιμοποιήστε 10ml ή 2 κουταλάκια του στόματος στο στόμα σας για περίπου 30 δευτερόλεπτα και κάντε χρήση καθημερινά.

-Αντισηπτικό και εντομοαπωθητικό

Το έλαιο ρίγανης είναι ένα εξαιρετικό αντισηπτικό και εντομοαπωθητικό. Το έλαιο ρίγανης  είναι η ασφαλέστερη εναλλακτική λύση για τη χρήση ισχυρών απωθητικών. Τα ενεργά συστατικά στο αιθέριο έλαιο ρίγανης, καρβακρόλη και θυμόλη, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά εντομοαπωθητικά. Βάλτε ρίγανη στον κήπο σας για να αποφύγετε τα παράσιτα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε λάδι ρίγανης ως εντομοαπωθητικό

1. Αντισηπτικό σπρέι: Προσθέστε 20 σταγόνες ρίγανης και 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού σε μια φιάλη ψεκασμού και γεμίστε τη με νερό. Ανακινήστε και ψεκάστε στους πάγκους της κουζίνας για να κρατήσετε μακριά τα μυρμήγκια και τις κατσαρίδες.

2. Κρατήστε τα έντονα μακριά: Τα έντομα περιφρονούν την ισχυρή, πικάντικη μυρωδιά του λαδιού ριγανά. Προσθέστε μερικές σταγόνες ρίγανης λάδι σε μπάλες από βαμβάκι και κρατήστε τις στις γωνίες του σπιτιού σας, τα ντουλάπια της κουζίνας σας και ακόμα και τον κήπο σας για να απωθήσετε τα έντομα μακριά.

3. Φυσικό απωθητικό κουνουπιών:

Για να απωθήσετε τα κουνούπια φυσικά και αποτελεσματικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συνταγή παρακάτω:

10 σταγόνες αιθέριο έλαιο ρίγανης

10 σταγόνες ελαίου τσιτρονέλλας

10 σταγόνες έλαιο μέντας

Ανθόνερο Αμαμελίδος

Βρασμένο νερό (ή απεσταγμένο νερό)

Γεμίστε ένα μπουκάλι ψεκασμού με βραστό, απεσταγμένο νερό. Γεμίστε το υπόλοιπο της φιάλης με φουντουκιά. Προσθέστε τα αιθέρια έλαια. Ανακινήστε και ψεκάστε!

Συνιστάται να χρησιμοποιείτε αυτό το εντομοαπωθητικό.

4. Φυσικό φυτοφάρμακο: Αν διαπιστώσετε ότι τα λαχανικά σας είναι μολυσμένα με ενοχλητικά παράσιτα, προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι ρίγανης σε 8 φλιτζάνια νερό ψεκασμού και ψεκάστε για να απαλλαγείτε από επιβλαβείς οργανισμούς.

-Κτηνιατρική Χρήση

Το έλαιο ρίγανης είναι ένα ασφαλές, φυσικό φάρμακο για τη θεραπεία και τον έλεγχο των παθήσεων του δέρματος, των μυκητιάσεων και των παρασιτικών λοιμώξεων σε κατοικίδια ζώα όπως τα σκυλιά και οι γάτες. Έχει επίσης αποδειχθεί ευεργετική για τη θεραπεία αρθρίτιδας σε σκύλους.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το λάδι ρίγανης για σκύλους, γάτες και κατοικίδια ζώα:

1. Εφαρμόστε τοπικά: Αραιώστε λίγες σταγόνες λάδι ρίγανης με λάδι βάσης, όπως λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο και εφαρμόστε το λάδι σε περιοχές του δέρματος που προσβάλλονται από μύκητες ή παράσιτα. Επίσης, εφαρμόστε σε περιοχές όπου τα κατοικίδια ζώα έχουν χάσει τη γούνα τους, λόγω ερυθρότητας, φαγούρας και φλεγμονή του δέρματος. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε το ίδιο μείγμα στις αρθρώσεις και τους μυς για να θεραπεύσετε την αρθρίτιδα στο κατοικίδιο ζώο σας.

2. Ζεστό μπάνιο: Για να ελέγξετε τους ψύλλους και να αποφύγετε την παρασιτική μόλυνση και ανάπτυξη, συνδυάστε 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι ρίγανης με 16 φλυτζάνια νερό και χρησιμοποιήστε το ως τελικό ξέβγαλμα μετά το μπάνιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...