Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Από τη Βοστόνη στη Δαμασκό…

Posted:

Την επομένη της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ο Πούτιν επιχείρησε να προσεγγίσει συνολικά τις ΗΠΑ του Μπους με την ανεπιφύλακτη στήριξη του «Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας», ένα άνοιγμα που έμεινε χωρίς ανταπόκριση από αμερικανικής πλευράς.Τότε μέσα στην αλαζονεία της νίκης τους στον Ψυχρό Πόλεμο, οι ΗΠΑ δεν κατάλαβαν την αξία της στήριξης μιας Δύναμης που ως ΕΣΣΔ και στη συνέχεια ως..Ρωσία δεν επένδυσε ποτέ στην τρομοκρατική δράση.
Σήμερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στη Βοστόνη έδωσε προφανώς την ευκαιρία για πυκνή επικοινωνία Ομπάμα- Πούτιν, που άνοιξε το δρόμο για κοινή προσέγγιση Ουάσιγκτον-Μόσχας για τη Συρία.

Στη Συρία υπάρχει αλληλεξάρτηση των δύο πλευρών: Μόνον η Μόσχα μπορεί να εξαναγκάσει τον Ασαντ να αποχωρήσει από την εξουσία, και μόνον η Ουάσιγκτον μπορεί να εγγυηθεί την περιφρούρηση των ναυτικών διευκολύνσεων της Ρωσίας στη μετά Ασαντ εποχή.

Σε ευρύτερο επίπεδο, μόνον η στενή διμερής συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας μπορεί να διασφαλίσει μια κοινή αποτρεπτική αλλά και αν χρειασθεί παρεμβατική αξιοπιστία σε έναν ολοένα πιο απρόβλεπτο και ασταθή πολυπολικό κόσμο.

Είναι αδιανόητο η προσέγγιση να περιορισθεί στη Συρία και να μην περιλάβει τη Μέση Ανατολή, το Ιράν και το Αφγανιστάν, αλλά και τη μακρινή Βόρεια Κορέα. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η Μόσχα έχει τους ίδιους αν όχι περισσότερους λόγους από την Ουάσιγκτον να ανησυχεί για ενδεχόμενη παρουσία πυρηνικών οπλοστασίων στις νότιες παρυφές της πρώην ΕΣΣΔ, δίπλα στις Μουσουλμανικές Χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Μια προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας στις εστίες κρίσεων και συγκρούσεων θα σημάνει πρώτον, πλήρη εκκαθάριση της εκκρεμότητας της Αντιπυραυλικής Ασπίδας και δεύτερον, βαθμιαία αλλά μη αντιστρέψιμη εγκατάλειψη του ανταγωνισμού στα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας.

Τίποτε ουσιαστικό δεν φέρνει σήμερα σε αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσία, παρά μόνον τα σύνδρομα του Ψυχρού Πολέμου και τα διάφορα λόμπι στην Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ θα έχουν ένα πολύτιμο εταίρο-συνεταίρο στη διαχείριση κρίσεων, ενώ μαζί Ουάσιγκτον και Μόσχα μπορούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις ευρωπαϊκές ισορροπίες.

Η προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας εκ των πραγμάτων θα περιορίσει την εμβέλεια της διμερούς συνεργασίας Μόσχας-Βερολίνου στο οικονομικό-εμπορικό-ενεργειακό επίπεδο και θα εκμηδενίσει για την αμερικανική πλευρά το κόστος της άρνησης της Γερμανίας να εμπλακεί στη διαχείριση υπερπόντιων κρίσεων αλλά και την υποβάθμιση της Βρετανίας και της Γαλλίας ως στρατιωτικών δυνάμεων λόγω δημοσιονομικών περικοπών.

Συνολική προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας σημαίνει εξισορρόπηση της αναδυόμενης ισχύος της Κίνας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, όπου η Μόσχα φοβάται την ισχυροποίηση του Πεκίνου περισσότερο από την Ουάσιγκτον.

Συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας σημαίνει περιορισμό των δυνατοτήτων πολιτικών πρωτοβουλιών της Αγκυρας στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η τελευταία ευκαιρία να υπάρξει συνολική σταθεροποίηση στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τη βούληση για κοινή δράση Ουάσιγκτον και Μόσχας.

Στο πλαίσιο μιας συνολικής διμερούς προσέγγισης ΗΠΑ-Ρωσίας, η Αθήνα έχει την ευχέρεια να προωθεί ταυτόχρονα την εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ουάσιγκτον και τη διεύρυνση της συνεργασίας με τη Μόσχα.

Τηρουμένων των αναλογιών η εν διαμορφώσει συνολική προσέγγιση παραπέμπει στην εξομάλυνση των σχέσεων Ρωσίας-Βρετανίας στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 20ού αιώνα. Μέχρι τότε το Λονδίνο και η Αγία Πετρούπολη συγκρούονταν για τον έλεγχο και την κυριαρχία στην Κεντρική Ασία, αφήνοντας ανεξέλεγκτη τη Γερμανία στην Ευρώπη.

Σήμερα η απαρχή προσέγγισης ΗΠΑ-Ρωσίας, έστω και καθυστερημένη, θα αποκαταστήσει ένα μεγάλο κενό στις διεθνείς ισορροπίες.

Κοινός παρονομαστής


Στη Συρία υπάρχει αλληλεξάρτηση των δύο πλευρών: Μόνον η Μόσχα μπορεί να εξαναγκάσει τον Ασαντ να αποχωρήσει από την εξουσία και μόνον η Ουάσιγκτον μπορεί να εγγυηθεί την περιφρούρηση των ναυτικών διευκολύνσεων της Ρωσίας στη μετά Ασαντ εποχή.

Του Γ.Καπόπουλου 

  

Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε κλικ εδώ

 • Anonymous

  Λέτε τη συνεκμετάλλευση να τη σκέφτηκαν τώρα, με πρώτο τον Σαμαρά;
  Δεν νομίζω.
  Σχέδιο δεκαετιών (αν όχι αιώνων) …Η πραγματικοτητα ειναι πως η ΓΕΡΜΑΝΙΑ παιζει με εθνικη ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Η ΜΙΚΤΗ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ…Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ Μ,ΕΣΟΕΥΡΩΠΗ ΕΧΕΙ ΚΡΥΦΗ ΑΝΓΕΝΤΑ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ…ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ Η ΑΜΕΡΙΚΗ-ΙΖΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΚΚΑΛΑΚΙ ΣΤΗΝ ΑΡΚΟΥΔΑ ΝΑ ΚΑΘΕΤΑΙ ΣΤΑ ΑΥΓΑ ΤΗΣ…ΤΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ ΣΤΗ ΦΡΑΟΥ ΜΕΡΚΕΛ…ΧΑΙΛ…ΧΑΙΛ…ΧΑΙΛ…ΟΧΙ ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΝΤΟΙΤΣΛΑΝΤ ΟΥΜΠΕΡ ΑΛΕΣ…ΧΑΙΛ._

 • Anonymous

  Με συγχωρείτε, όμως ανακατέψατε σχόλιό μου με κάποιο άλλο δημιουργήσατε νέο σχόλιο το οποίο δεν απηχεί τις απόψεις μου.
  Σας παρακαλώ ν’ αποκαταστήσετε το λάθος άμεσα…

 • Anonymous

  ΩΡΑΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟ.
  ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ
  ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ.
  Η ΑΛΕΠΟΥ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥΤΙΝ ,ΚΑΤΑΦΕΡΕ
  ΝΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΜΕΡΟΝ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΕΡΥ ΕΠΙΣΗΣ.
  Ο ΠΟΥΤΙΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ
  ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ,Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΙΧΕ ΠΛΗΡΗ
  ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΒΛΕΠΕ ΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ-ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΙ
  ΙΡΑΚ. Η ΒΟΣΤΟΝΗ ΞΥΠΝΗΣΕ ΤΗΝ ΑΛΑΖΟΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ
  ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΤΗΣ ΛΥΘΑΡΓΟ.ΠΙΣΤΕΥΕ ΣΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΤΗΣ
  ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ.Ο ΠΟΥΤΙΝ
  ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΧΡΟΝΟ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ
  ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ
  ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ
  ΠΑΙΣΙΟΥ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΚΙΝΑ ΒΛΕΠΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ
  ΗΓΕΤΗ ΣΤΗ ΡΩΣΣΙΑ ΚΥΡΙΛΟΥ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΚΙΝΕΖΟ
  ΗΓΕΤΗ ΠΟΥ ΔΙΑΚΥΡΗΞΕ ΟΤΙ Η ΚΙΝΑ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΙΣΛΑΜ
  ΕΧΕΙ ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ
  ΚΙΝΕΖΟΙ ΑΣΠΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 2 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ.ΤΟ ΦΑΝΑΤΙΚΟ
  ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΑΠΟΜΟΝΩΘΟΥΝ ΚΑΙ
  ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΦΟΥ ΒΓΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΥΘΑΡΓΟ ΤΗΣ
  ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜ
  ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΣΥΜΒΙΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΩΘΕΙ
  ΣΤΟΥΣ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΝΤΠ
  ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΑΠΟ ΙΣΛΑΜ ΙΣΡΑΗΛ.