ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Εκκλησία

ΑΝΑΣΤΑΤΟΣ Ο ΜΟΝΑΧΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΜΕ ΤΑ ΘΛΙΒΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Του Γιώργου Θεοχάρη«Διωγμός» του Κοινοβιακού Μοναχισμού ;Το γύρο του κόσμου διεθνώς, έκαναν τα στιγμιότυπα των τελευταίων ημερών, που διαδραματίστηκαν παραμονές...

Responsive image

Δημοσίευση

Του Γιώργου Θεοχάρη
«Διωγμός» του Κοινοβιακού Μοναχισμού ;
Το γύρο του κόσμου διεθνώς, έκαναν τα στιγμιότυπα των τελευταίων ημερών, που διαδραματίστηκαν παραμονές Χριστουγέννων, στο επισκοπείο της Ι. Μητροπόλεως Ναυπάκτου, με αφορμή επισκοπική«δίκη» κατά Ιερομονάχου. 
Στο μικροσκόπιο μπαίνουν για μια ακόμη φορά τα όσα αφορούν στην πασίγνωστη και δραστήρια πολυμελή κοινοβιακή Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. 
Το μακροχρόνιο πρόβλημα, ήδη αξιολογείται από πολλούς μοναστηριακούς, εκκλησιαστικούς και πολιτικούς  κύκλους και ειδικά και από τους αγιορείτες πατέρες, ως ένα είδος νέου «διωγμού του κοινοβιακού μοναχισμού», μέσα στους κόλπους της κρατικής Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η τελευταία μάλιστα πρωτοφανής για τα ορθόδοξα νομοκανονικά δεδομένα, ενέργεια – απόφαση της Διαρκούς Ι. Συνόδου, να «αποφασίζει» μονομερώς και να «διαγράφει» μοναχούς από τα βιβλία – μοναχολογίου της κάθε Μονής, έπεισε πλέον ότι ήδη η νεώτερη εκκλησιαστική ιστορία στην Ελλάδα κινδυνεύει να περάσει σε φάση πλήρους «εκκοσμίκευσης» της ελλαδικής κρατικής Εκκλησίας.
Οι συνέπειες αυτής της «πρακτικής», αν τελικά επικρατήσει, αναμένονται ως λίαν καταστρεπτικές, για τον κοινοβιακό μοναχισμό, παρά τα όσα προσχηματικά επικαλείται η «διοικούσα» Εκκλησία.

Η προτεινόμενη «διάλυση» μιας Μονής, όταν προτείνεται από στόμα εχθρών της Εκκλησίας, δεν προκαλεί το σοκ που προκάλεσε η σχετική ως άνω απόφαση του Μητροπολίτη Ναυπάκτου, του Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Συνόδου, που συνοδεύτηκε παράλληλα από ταυτόχρονη «απαγόρευση» τελέσεως Θείας  Λατρείας, από επιβολή «επιτιμίου ακοινωνησίας» και από διαγραφή – αποπομπή Μοναχών από τη Μονή της μετανοίας τους, όπου η Εκκλησία τους «όρκισε» να παραμείνουν «έως θανάτου».
Αναπάντητο επίσης και λίαν αντιφατικό το γεγονός, πώς η «διοίκηση» από τη μια πλευρά προτείνει «διάλυση» Ι. Μονής και ταυτόχρονα επιβάλλει «επιτίμια» και διοικητικές «ποινές»;


Η στρατηγική του Μητροπολίτη Ναυπάκτου

Η σημερινή εμπλοκή και το αδιέξοδο είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς περιόδου «τακτικής» του Μητροπολίτη κ. Ιερόθεου Βλάχου. Όπως ήδη καταγγέλλεται και δημοσίως, δεν είναι λίγα τα γεγονότα εκείνα, που οδήγησαν τελικά τους Μοναχούς σε πλήρη αδυναμία, στο να μπορούν να «εκτελέσουν» τα όσα ο κ. Ιερόθεος ως Μητροπολίτης «απαιτούσε». Αποκαθήλωση του ιδρυτή της Μονής Αρχιμ. κ. Σπυρίδωνα Λογοθέτη, από τη θέση του Καθηγουμένου.

Αλλεπάλληλες εκλογές για ανάδειξη νέου Ηγουμένου και μελών Ηγουμενοσυμβουλίου, πιέσεις για παράνομες χρηματικές «κρατήσεις» και ποσοστά (μετάφραζε προμήθειες)  από εκτελούμενα έργα, διοικητικές ποινές και επιτίμια κάθε είδους, εμπλοκή της Ι. Συνόδου, «εκβιασμοί» μοναχών να εγκαταλείψουν τη Μονή, στέρηση παρανόμως κάθε μισθοδοσίας προς τους Ιερομονάχους Κληρικούς, ψευδείς και δυσφημιστικές εγκύκλιοι, καταγγελτήρια έγγραφα και συκοφαντικά δημοσιεύματα του Μητροπολίτη προς κάθε κατεύθυνση κλπ.

Έτσι, με επιμέλεια «στήθηκε» η μόνιμη ψευδής κατηγορία των «ανυπάκουων» και «απείθαρχων» μοναχών, η οποία συνεχίζει να προβάλλεται επιμελώς σε κάθε αρμόδια εκκλησιαστική ή άλλη Αρχή, στη δικαιοσύνη, στις υπηρεσίες κλπ. φθάνοντας ως την πρωτάκουστη πρόταση απόφαση του επιχώριου Μητροπολίτη Ιεροθέου, του Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Συνόδου, για «διάλυση» της Μονής!
Η πολιτική διάσταση του προβλήματος

 Αγιορείτες Πατέρες, εκφράζουν την ανησυχία τους με τα όσα βλέπουν να γίνονται και παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις όποιες εξελίξεις, του πρωτοφανούς σκληρού διωγμού της κοινοβιακής Αδελφότητος της Ι. Μονής Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ναυπάκτου.

Το όλο ζήτημα ήδη έχει λάβει πλέον και καθαρά πολιτική διάσταση, από τη στιγμή μάλιστα που το πρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, ήδη «αναμείχθηκε» θεσμικά, ως Προέδρου της Δ.Ι.Σ., αλλά και διότι ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου εμφανίζεται από δημοσιογραφικούς κύκλους, ως άνθρωπος κλειδί, του στενού περιβάλλοντος του Αρχιεπισκόπου  Οι ευθύνες πλέον για τις όποιες εξελίξεις, βαρύνουν προσωπικά τον Πρώτο τη τάξει,  Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.

Εξ άλλου, οι «πιέσεις» προς το Υπουργείο Παιδείας, που έχει θεσμικά από πλευράς Ελληνικής Πολιτείας, την αποκλειστική πολιτική ευθύνη, να εκτελέσει τις όποιες «επιθυμίες» της Ελλαδικής Εκκλησίας, έχουν ενοχλήσει αφάνταστα τον Υπουργό, κ. Κων. Αρβανιτόπουλο, ο οποίος σε καμιά περίπτωση δεν φαίνεται να επιθυμεί προσωπικά την ανάληψη τέτοιας ιστορικής απόφασης «Διάλυσης» ενός πολυάνθρωπου και πασίγνωστου διεθνώς Μοναστηριού και μάλιστα, για ένα  «προσωπικό  καπρίτσιο», όπως έχει ακουστεί στους διαδρόμους του Υπουργείου Παιδείας.

Το γεγονός μάλιστα ότι επί των ημερών της κ. Άννας Διαμαντοπούλου, είχε «κολλήσει» το θέμα της «διάλυσης», αποδίδεται δημοσιογραφικά, σε προσωπική πολιτική επιλογή και «άρνηση» της κας Διαμαντοπούλου, η οποία βέβαια και έχει πολιτικά αξιολογηθεί δεόντως και από τον νυν Υπουργό κ. Κων. Αρβανιτόπουλο.
Σε καμία περίπτωση το Υπουργείο δεν φαίνεται, ότι αβασάνιστα επιλέγει πολιτικά να συνταχτεί «υπέρ της διοίκησης» και «εναντίον» του Μοναχισμού πανελλαδικά, γιατί το ζήτημα κινδυνεύει να πάρει πλέον διαστάσεις «πογκρόμ» με ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αν εφαρμοστεί ως ένα είδος «δεδικασμένου», η τηλεγραφική «διάλυση» των κοινοβιακών Μοναστηριών, μονομερώς, από την όποια εκκλησιαστική ηγεσία.

Τα πιθανά πραγματικά αίτια της προτεινόμενης «διάλυσης»


Τι μπορεί να συμβαίνει στην πραγματικότητα, πίσω απ’ τα γεγονότα, με τον «διωγμό» αυτό, εναντίον του Μοναστηριού της Ναυπάκτου;
Ο ισχυρισμός ότι τάχα, ο «διωγμός» αυτός, είναι μία νέα αρχή, ώστε να μπορέσει η «Διοικούσα Εκκλησία», ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, να «διαλύσει» όλα τα μεγάλα -δραστήρια και πολυμελή Μοναστήρια της Ελλάδος, είναι πιθανός.

Ήδη ακούστηκε, αλλά και δημοσιεύτηκε πρόσφατα, ότι τα αίτια της «διαμάχης» στην Ναύπακτο είναι πρώτιστα οικονομικά, αλλά και ότι οι Μοναχοί της Ναυπάκτου δεν μπορούσαν «να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις» αυτές, νόμιμες ή παράνομες.
Προς την εξήγηση αυτή πράγματι, μπορεί να οδηγούν οι πολλές δικαστικές αναμετρήσεις, που προφανώς θα βαρύνουν πολύ το γενικό εκκλησιαστικό κλίμα για πολύ καιρό ακόμη. Δεν εξηγούν όμως καθόλου, την εμμονή και «εμπλοκή» της κεντρικής «διοικούσας Εκκλησίας» και του Αρχιεπισκόπου και δεν δίνουν την εξήγηση που θα ικανοποιούσε ένα έμπειρο αναλυτή των γεγονότων.

Μήπως άραγε, επειδή βλέπουν οι Μητροπολίτες, ο Αρχιεπίσκοπος και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ότι εγγίζει η ώρα να χωρίσει η Εκκλησία από την Πολιτεία και ότι θα «χάσουν» πλέον τα υψηλά έσοδα που είχαν από τις ελληνικές κυβερνήσεις;

Μήπως θεωρούν κάποιοι, ανώτατοι εκκλησιαστικοί παράγοντες, ότι με το να προσπαθούν να «διαλύσουν» τα Μοναστήρια, αυτό θα σημαίνει αργότερα και το ότι θα «οικειοποιηθούν» τις όποιες περιουσίες τους;

Από την άλλη πλευρά, στη συγκεκριμένη περίπτωση των επιστημόνων μοναχών της Μονής Μεταμορφώσεως στη Ναύπακτο, υπάρχει και μια άλλη, αξιοπρόσεκτη διάσταση.
Η συνεχής παρουσία πλήθους νέων στο Μοναστήρι, η έντονη πνευματική αλλά και κοινωνική παρουσία των φιλανθρωπικών δράσεων των Μοναχών της Μονής, η λειτουργία Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου, Ραδιοφωνικού Σταθμού, κάμπινγκ νεολαίας κλπ, έδειξαν ένα σύγχρονο ορθόδοξο Μοναχισμό, που πέρα από τα παραδοσιακά μοναχικά καθήκοντα, δεν «φοβήθηκε» τον επιστημονικό διάλογο, με επιστήμονες διεθνούς αναγνώρισης, με ευρωπαϊκά και άλλα πανεπιστήμια, με φοιτητές, με κληρικούς των άλλων δογμάτων, ακόμη και των άλλων θρησκειών. Μήπως πιο πολύ «ενόχλησε» την «επίσημη διοικούσα Εκκλησία» αυτός ο τρόπος ιεραποστολής του σύγχρονου Ορθόδοξου Μοναχισμού;

Πολλοί θα ήθελαν σήμερα να ακούσουν επίσημα πλέον την άποψη του Αρχιεπισκόπου, ως Προέδρου της Ι. Συνόδου, πάνω στα επίμαχα αυτά ερωτήματα… Οι αναχρονιστικοί αφορισμοί και τα απαράδεκτα επιτίμια πλέον, που εκδίδονται «κεκλεισμένων των θυρών»,  στην Κοινωνία του εικοστού πρώτου αιώνα (21)  δεν μπορούν να πείσουν κανένα απολύτως.

Η ευθύνη της Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), της Εκκλησίας της Ελλάδος

Παντελώς ανεξήγητη κρίνεται και χωρίς νομοκανονικά ερείσματα, η τακτική έκδοσης αποφάσεων, από την μη αρμόδια Διαρκή Ιερά Σύνοδο, (ΔΙΣ) για ζητήματα, εσωτερικής διοίκησης των Ιερών Μητροπόλεων.

Ειδική βαρύτητα λαμβάνουν τα ζητήματα με τη Μονή Μεταμορφώσεως στη Ναύπακτο, γιατί έχουν ήδη δημόσια συνδεθεί με «οικονομικές» απαιτήσεις εκ μέρους του Μητροπολίτη, και άρα δεν μπορεί κάποιος να επικαλείται «πνευματικό» λόγο, ώστε να εκδώσει η ΔΙΣ, «ποινές» και «επιτίμια» με πρόσχημα τα πνευματικού χαρακτήρα ζητήματα, όπως π.χ. «υπακοή», «ακοινωνησία» και τα παρόμοια.

Κινδυνεύει και χάνεται κάθε αξιοπιστία και κάθε εμπιστοσύνη, όταν η έκδοση αποφάσεων, γίνεται από τήν  Διοίκηση της Εκκλησίας «κεκλεισμένων» των θυρών, χωρίς διάσκεψη, με παρουσία και εκπροσώπων των Μοναχών της Μονής, χωρίς ακρόαση και απολογία, χωρίς τήρηση της δικονομίας, χωρίς, καν, να γνωρίζει ο χριστιανικός λαός μιας περιοχής, τι ακριβώς συζητείται, ποιος εισηγείται και πώς λαμβάνεται μια απόφαση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών σήμερα, είναι ο πρώτος και μοναδικός στην Ιστορία που διαπράττει το «έγκλημα»  να προτείνει και να «διαλύει» νομικά, ένα Ορθόδοξο πολυμελές Κοινόβιο Μοναστήρι με τέτοια πανελλαδική και διεθνή ακτινοβολία.

Το ίδιο και η περί αυτόν Ιερά Σύνοδος των Σεβ. Μητροπολιτών, μοναδικοί στην νεότερη ιστορία που προτείνουν σε μια κυβέρνηση την νομική «διάλυση, για ένα Ορθόδοξο Κτητορικό πολυμελές Κοινόβιο Μοναστήρι, πράγμα που ούτε «αλλόθρησκοι» κατακτητές δεν το έπραξαν. Ακόμη και όσα μοναστήρια «έκλεισαν» επί  Βαυαροκρατίας, ήταν μόνο τα όσα αριθμούσαν  κάτω των πέντε, μοναχούς ή μοναχές.

Η λύση του προβλήματος

1. Να παραμεριστούν,οι όποιες «υποσχέσεις» και «δεσμεύσεις» για προσωπικές εξυπηρετήσεις, και να αποσυρθεί άμεσα από το Υπουργείο Παιδείας, το αίτημα της Δ.Ι.Σ. για «διάλυση» της Μονής Μεταμορφώσεως, ενός Μοναστηριού που ήδη «δικαιώθηκε» με εκατόν πενήντα (150) Αποφάσεις Δικαστικών  Αρχών και να παύσει άμεσα, ο «διωγμός» της Ι. Μονής Μεταμορφώσεως στη Ναύπακτο.

2. Αρχιεπίσκοπος, και Διαρκής Ιερά Σύνοδος, να ανακαλέσουν άμεσα τα «επιτίμια ακοινωνησίας» από τους Μοναχούς και να μη τους«παρενοχλούν» στο να Λατρεύουν τον Κύριο Ιησού Χριστό και Θεό, με τις Μοναχικές Ιερές Ακολουθίες και Θ. Λειτουργίες.

agioritikovima.gr

Άρθρα κατηγορίας

rwsia1
Συγκινητική άφιξη της τίμιας χείρας του Αγίου Γεωργίου από το Άγιο Όρος στη Μόσχα (φωτο & βίντεο)

Το δεξί χέρι του Αγίου Γεωργίου μεταφέρθηκε στη Μόσχα από το Άγιο Όρος με αφορμή την επέτειο για την 70η...26 Απριλίου 2015, 9:00 μμ

ekklisiaa 1
Στα 2,5 εκατ. ευρώ η φορολογική συνεισφορά της Εκκλησίας το 2014

Σημαντική αύξηση κατέγραψε η φορολογική επιβάρυνση της Εκκλησίας της Ελλάδος από τα ακίνητά της, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της...26 Απριλίου 2015, 8:19 μμ

 

xeira1
Ουρές πιστών στην Κύπρο για να προσκυνήσουν την τίμια χείρα του Αγίου Σπυρίδωνα (φωτογραφίες)

Παλλαϊκή υπήρξε η υποδοχή της δεξιάς Χείρας του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κύπρο. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ...26 Απριλίου 2015, 7:30 μμ

 

enfia
Εξαίρεση από τον ΕΝΦΙΑ ζητούν όλα τα Μοναστήρια

Σύσσωμες οι ιερές μονές προσέφυγαν στο ΣτΕ για να μην πληρώνουν φόρο, όπως όλοι οι υπόλοιποι φορολογούμενοι, για τα ακίνητα τους...26 Απριλίου 2015, 6:30 μμ

anthimos 3
Θεσσαλονίκης Άνθιμος: Δεν μπορείς να θέλεις να διαπραγματευτείς και την ώρα που γίνεται ο Επιτάφιος, εσύ να τρως στην ταβέρνα…

Ένα κήρυγμα γεμάτο έμμεσες βολές προς τον Αλέξη Τσίπρα και τη δεδηλωμένη αθεΐα του άκουσαν από το Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο όσοι...26 Απριλίου 2015, 6:00 μμ

xeira1
Η τιμία χείρα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος στις Σέρρες

Με μεγάλη ευλάβεια και θρησκευτική κατάνυξη υποδέχθηκαν στις Σέρρες την τίμια χείρα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος. Συγκεκριμένα, την φυλασσόμενη στην...26 Απριλίου 2015, 5:00 μμ

arx.kyproy 2
Σάλος με την πισίνα που έφταξε ο Κύπρου Χρυσόστομος στην ταράτσα της Αρχιεπισκοπής

Σάλος στο νησί της Κύπρου με τη σκανδαλώδη για πολλούς εγκατάσταση πισίνας στην ταράτσα της Αρχιεπισκοπής… Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου πριν...26 Απριλίου 2015, 12:30 μμ

unnamed
Μέ ἰδιαίτερη λαμπρότητα ἑορτάστηκε καί φέτος ἡ μνήμη τοῦ ἁγίου ἀποστόλου καί εὐαγελιστοῦ Μάρκου στήν ἐνορία Πελάγους τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Μαντινείας καί Κυνουρίας.

ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ Μέ ἰδιαίτερη λαμπρότητα ἑορτάστηκε καί φέτος ἡ μνήμη τοῦ ἁγίου ἀποστόλου καί εὐαγελιστοῦ Μάρκου στήν ἐνορία Πελάγους...26 Απριλίου 2015, 6:53 πμ

proskunisi-agias-eikonas 1
Η ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

Είναι αδιαμφισβήτητη η δύναμη που αντλεί ο πιστός λαός από την προσκύνηση των Ιερών κειμηλίων και μάλιστα στην ταραγμένη εποχή...25 Απριλίου 2015, 10:21 μμ

rusia
Μεταφορά του λειψάνου του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου από το Άγιο όρος στην Ρωσία

Tο άγιο λείψανο τις χείρας του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου  μεταφέρθηκε από το Άγιο Όρος για προσκύνημα στην Ρωσία,  και...25 Απριλίου 2015, 9:27 μμ

img_2403_0
Εορτή Οσίας Ελισάβετ στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Παρνασσού (ΦΩΤΟ)

Στο πλαίσιο των Ποιμαντικών επισκέψεων σε Ενορίες και Μοναστήρια, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος επισκέφθηκε την Παρασκευή 24 Απριλίου...25 Απριλίου 2015, 4:21 μμ

protypa-oikoumenismos 5
«ΠΡΟΒΑ ΤΖΕΝΕΡΑΛΕ» ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΝ ΣΥΝΟΔΟΝ!

Ἕνα ἐπαίσχυντον Διεθνὲς Ἐκκλησιαστικὸν Συνέδριον «ΠΡΟΒΑ ΤΖΕΝΕΡΑΛΕ» ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΝ ΣΥΝΟΔΟΝ! Προλειαίνουν οἱ “Πρίγκηπες” τῆς Ἐκκλησίας τὸ ἔδαφος γιὰ νὰ...25 Απριλίου 2015, 1:40 μμ

gortynos
Γόρτυνος Ιερεμίας: Γένεση σημαίνει «αρχή»

Τα πολύ ενδιαφέροντα κυριακάτικα κηρύγματα του συνεχίζει ο μητροπολίτης Γόρτυνος, κ. Ιερεμίας, εγκαινιάζοντας ένα νέο κύκλο θεολογικών ομιλιών, κατά τον οποίο...24 Απριλίου 2015, 8:00 μμ

peiraiws 8
Ο Πειραιώς Σεραφείμ κοντά στη μητέρα από το Καμερούν και τα δίδυμα αγοράκια της

Με μια συγκινητική πρωτοβουλία, ο μητροπολίτης Πειραιώς, κ. Σεραφείμ, ρίχνει «πέπλο ανθρωπιάς» στη μητέρα από το Καμερούν και τα δίδυμα αγοράκια της...24 Απριλίου 2015, 7:00 μμ

lipsano 1
Η χείρα του Αγίου Γεωργίου έφθασε στη Μόσχα

Στη Μόσχα έφθασε σήμερα (24/4/2015) το ιερό λείψανο του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, που ήταν στο Άγιο Ορος. Το δεξί...24 Απριλίου 2015, 5:18 μμ

ax.pathi1
Ουρές κόσμου για να προσκυνήσουν τα «Άχραντα Πάθη» (φωτογραφίες)

Μετά τη μεταφορά των «Αχράντων Παθών» από το Άγιο Όρος στη Λάρισα, πλήθος κόσμου προσέτρεξε στο Ναό του Αγίου Αχιλλίου για...24 Απριλίου 2015, 4:30 μμ

amerikhs-dhmhtrios 1
Aρχιεπίσκοπος Αμερικής: Εκφράζουμε αποτροπιασμό για την κτηνωδία ενάντια στους χριστιανούς που αδιακρίτως σφάζονται

Η Ιερά Σύνοδος της Ελληνoρθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής μιλάει για τους μετανάστες, το διωγμό των Χριστιανών και τους απαχθέντες Μητροπολίτες, καταδικάζοντας ρητά...24 Απριλίου 2015, 4:00 μμ

15 (800x450) (Small)
Με κατάνυξη τελέστηκαν οι ιερές ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος στον Ιερό

  Ναό Αγίου Νικόλαου Φλωριανοπόλεως στην Βραζιλία. Ο νέος εφημέριος της κοινότητας αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Καρκαγκέλης κληρικός της Μητροπόλεως Διδυμοτείχου αποσπασμένος...24 Απριλίου 2015, 1:02 πμ

leipsana1
Tα λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στο Αγρίνιο (φωτογραφίες)

Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου στην Καμαρούλα Αγρινίου υποδέχτηκε χθες με κάθε τιμή και μεγαλοπρέπεια τα τίμια λείψανα των νεοφανών μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου...23 Απριλίου 2015, 6:30 μμ

patriarxhs mosxas
Πατριάρχης Μόσχας: Oι Χριστιανοί σήμερα υποφέρουν όπως κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Ο Πατριάρχης Μόσχας είπε τα πράγματα «έξω από τα δόντια» για τους διωγμούς και τα δεινά που υφίστανται σήμερα οι...23 Απριλίου 2015, 5:00 μμ

aloga1 1
Το έθιμο της περιφοράς της εικόνας του Αγίου Γεωργίου από τους καβαλάρηδες (φωτογραφίες)

Ένα υπέροχο έθιμο προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου αναβιώνει την παραμονή της εορτής του με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου Λευκακίων...23 Απριλίου 2015, 4:00 μμ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα

tromaktiko470
ΕΚΤΑΚΤΟ: Σήμανε συναγερμός στις ελληνικές τράπεζες!

usa army
Ο στρατός των ΗΠΑ προετοιμάζεται στην Ευρώπη για την αυξανόμενη απειλή της Ρωσίας

sismos-nepal
Τρόμος για ζώα και ανθρώπους! -Νέο ντοκουμέντο τη στιγμή του σεισμού των 7,9 Ρίχτερ (βίντεο)

isi 1
Ο ISIS ίδρυσε χαλιφάτο στην Υεμένη και «διψάει για αίμα»

eyrope
Ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης εναντίον της αδικαιολόγητης απομάκρυνση των παιδιών από τους γονείς τους

cebce1bdb7ceb1-cebfe1bcb0cebacebfceb3e1bdb3cebdceb5ceb9ceb1-cebccebfcebdcebfcebd-e1bc90cebbe1bdb3ceb3cf87ceb5ceb9-cf84e1bdb1-cf801
Μία οἰκογένεια (ΜΟΝΟΝ) ἐλέγχει τά πάντα στόν πλανήτη;

poutin-rosia
Πούτιν: Οι Δυτικοί μάς αγαπούν όταν είμαστε εξαθλιωμένοι και έχουμε το χέρι απλωμένο για να ζητιανέψουμε

rwsia1
Συγκινητική άφιξη της τίμιας χείρας του Αγίου Γεωργίου από το Άγιο Όρος στη Μόσχα (φωτο & βίντεο)

varoufakhs 1
Εconomist για Bαρουφάκη: Aπολαμβάνει να παίζει διαπραγματευτικά παιχνίδια στην κόψη του ξυραφιού

ekklisiaa 1
Στα 2,5 εκατ. ευρώ η φορολογική συνεισφορά της Εκκλησίας το 2014

Δημοφιλή άρθρα

411a78b6ede7bce165991a32637e3d626 4
Αγανάκτηση: Δυστυχώς δεν θα το δείξει ποτέ η τηλεόραση και σίγουρα θα το εξαφανίσουν (vid)

(Είμαι εξοργισμένος και δεν το αντέχω άλλο). Τα σχόλια δικά σας [youtube http://www.youtube.com/watch?v=ryX2IcNnA9w&w=600] ΠΗΓΗ...


nepal-seismos 1
Ο Σεισμός του Νεπάλ ενδέχεται να προκαλέσει σεισμό στην Μεσόγειο σε 26 Μέρες(21 ΜΑΙΟΥ)

Ο Σεισμός που χτύπησε σήμερα το Νεπάλ έχει θέσει σε συναγερμό όλες τις σεισμολογικές επιστημονικές ομάδες σε όλο το κόσμο...


2014112023412359 2
ΓΙΑ ΝΑ ΞΥΠΝΑΕΙ Η ΜΝΗΜΗ ΜΑΣ -Οι πραγματικές ονομασίες των περιοχών της Μικράς Ασίας

Αὐτά ὅλα, πού βλέπουμε στόν παραπάνω χάρτη, τά γνωρίζαμε; Μήπως εἶναι ξεχασμένα καί θαμμένα τόσο βαθειά, πού εἶναι ἀδύνατον νά...


Responsive image 2
Ελληνικό Χρέος: «Δεν θα πληρωθεί διότι θα συμβεί κάτι τρομερό»!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ  Χιλιάδες μηνύματα  από πολλές πηγές  εγείρουν πολλά ερωτήματα, τα οποία στο σύνολο τους,  οδηγούν όλα στο συμπέρασμα ότι οι...